Yandex Metrica
SON DAKİKA

Türkiye'yi heyecanlandıran fotoğrafı Temel Kotil paylaştı: İşte hayalet uçak ANKA-3...

Türkiye'nin beklediği fotoğrafı TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil paylaştı. KIZILELMA'nın ardından ikinci insansız hayalet uçak ANKA-3 piste çıktı!

Savunma

23.01.2024, 20:35

Türkiye'nin KIZILELMA'dan sonra ikinci insansız hayalet uçağı ANKA-3 gerçek görüntüsüyle ortaya çıktı! TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, hava-yer görevlerinde bombardıman operasyonlarında kullanılacak ANKA-3'ün görselini paylaştı. 

Millete verdikleri sözleri yerine getirdiklerini, Milli Muharip Uçak ve HÜRJET'in piste çıkarak taksi testlerine başladığını hatırlatan Kotil, ANKA-3 fotoğrafını da paylaşarak şu ifadeleri kullandı: 

"Türkiye Yüzyılı'nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK-2 yakında motor çalıştıracak, ANKA-3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz."

7 tonluk kalkış ağırlığına sahip olması beklenen Muharip İnsansız Savaş Uçağı (MİUS) ANKA-3, ilk uçuşunu önümüzdeki aylarda gerçekleştirecek. 

Bir adet turbofan jet motorundan güç alan ANKA-3'ün bilgisayar ortamındaki görselleri 2022 sonunda Yenişafak gazetesinde paylaşılmıştı. 

DÜFAS'la denizaltı takibi: ASELSAN sonarının uzak menzilde muhteşem özellikleri Haberi Görüntüle

YENİ CAYDIRICILIK: KIZILELMA VE ANKA-3 

Düşük radar görünümü özelliğiyle 'hayalet' sınıfında bir insansız uçak olan ANKA-3, Milli Muharip Uçak ve KIZILELMA ile ortak hava operasyonlarında kullanılacak. Delta kanat tipi kuyruksuz yapısıyla dikkat çeken ANKA-3'ün kanat altında silah istasyonlarının yanında gövde içerisinde de mühimmat taşıması bekleniyor. 

Saatte 800 kilometre hıza (0,7 Mach) ulaşacak ANKA-3 ile birlikte Türkiye, dünyanın en önemli SİHA süper güçlerinden biri olma konumunu daha da pekiştirecek.

İnsansız hayalet uçaklarla harekât derinliği yüksek operasyonlar güvenli biçimde icra edilirken, hem vuruş kabiliyeti hem de görünmezlik yeteneği bakımından oldukça gelişmiş seyir füzeleri sayesinde ANKA-3 ve KIZILELMA gibi uçakların etkinliği daha da artıyor.  

Dünyanın 40'ı aşkın ülkesinde Türk SİHA'ları kullanıldığı göz önüne alındığında stratejik ANKA-3 ile KIZILELMA'nın Türkiye'ye çok önemli ihracat kapıları açmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

HÜRJET SAVAŞ UÇAĞI DA TAKSİ YAPTI

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in paylaşımı, Milli Muharip Uçağın yanında HÜRJET'in de motor çalıştırıp piste çıktığını ortaya koydu. Taksi testleri bir süre devam edecek HÜRJET'in kısa bir süre içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor.

Normal takvime göre HÜRJET'in 18 Mart 2023 tarihinde düzenlenecek törende ilk uçuşunu gerçekleştirmesi gerekiyordu. Ancak 6 Şubat'taki deprem felaketi nedeniyle TUSAŞ tesislerinde düzenlenmesi planlanan görkemli törenler iptal edildi.    

HÜRJET, Milli Muharip Uçak öncesi Türk Hava Kuvvetleri'nin en önemli savaş araçlarından biri olmaya aday. TSK 4+12 adet olmak üzere TUSAŞ'a toplamda 16 adet uçak için sipariş verdi. 

13,6 metrelik uzunluğu ve 9,5 metrelik kanat açıklığıyla hemen hemen bir F-16 boyutunda olan HÜRJET'e, yerden yüksekliği 5,1 metreye denk gelen arka dik kanadı keskin manevra gücü sağlıyor.

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

BİR DAKİKADA 12 KM'YE TIRMANIYOR

14 kilometre irtifada saatte 1700 kilometre (1,4 mach) hıza ulaşması beklenen milli uçak, havalandıktan sonra 1 dakika içerisinde 12 kilometre irtifaya tırmanabilecek. 2 bin 222 km menzile yakıt tankı olmadan gidebilecek HÜRJET, kanatlar ve gövde altında 2 bin 700 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. 

HÜRJET'in 2025'ten itibaren çeşitli görev tanımlarına ilişkin şu modellerde üretimi planlanıyor: Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak.

Planlamalara göre General Electric üretimi F404 motorunu kullanan HÜRJET, önümüzdeki yıllarda TCG ANADOLU gemisinde de konuşlanacak. Türkiye'nin ilk 'uçak gemisi' özelliğindeki platformu olan TCG ANADOLU, Bayraktar TB3 ve insansız savaş uçağı KIZILELMA'nın yanında insanlı HÜRJET'i de taşıyacak. TUSAŞ mühendislerinin buna ilişkin çalışmaları sürdürdüğü biliniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading