Yandex Metrica
SON DAKİKA

Türkiye'yi ayağa kaldıran füze testi! GÖKDOĞAN'da yeni hedef 100 kilometre...

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in paylaştığı füze testi görüntüleri yurdun dört bir yanında heyecan yarattı. Biraz daha geliştirildiği zaman 100 kilometre uzaktaki hedefi vurabilecek hava-hava füzesi GÖKDOĞAN, Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı.

Savunma

07.03.2024, 22:13

TÜBİTAK SAGE üretimi görüş ötesi menzilli GÖKDOĞAN füzelerinde kritik bir aşama daha tamamlandı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'yi heyecana boğan görüntüleri paylaştı. Görüntüler, Türk savaş uçakları ve SİHA'larını milli hava-hava füze teknolojisiyle tanıştıran GÖKTUĞ projesinde gelinen aşamayı gösteriyor. 

Endonezya'nın tercihi ROKETSAN oldu: İşte ATMACA füzesinin fiyatı ve menzili... Haberi Görüntüle

F-16 VE TİHA'LARDAN ATILABİLİYOR 

Test görüntülerine göre F-16 uçaklarından atılan bir GÖKDOĞAN füzesi, hedef uçak ŞİMŞEK'i çok uzaklardan imha etmeyi başardı. İsmail Demir hem BOZDOĞAN hem de GÖKDOĞAN füzelerinin bu yıl içerisinde Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edileceğini duyurdu. Milli hava-hava füzeleri aynı zamanda AKSUNGUR ve AKINCI gibi TİHA'larda da kullanılabiliyor. 

İsmail Demir, "GÖKDOĞAN görülmeyeni de vuracak!" başlığıyla paylaştığı görüntülerin altına şunu yazdı: 

"GÖKTUĞ Projemiz kapsamında testleri süren milli hava-hava füzelerimizden GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzemiz, radar arayıcı başlıkla atışını gerçekleştirdi ve önemli bir aşama daha tamamlandı.

GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerimizi bu yıl TSK’ya teslim edeceğiz. 

Milletimize verdiğimiz bu bayram hediyesi için emeği geçen herkesi tebrik ediyorum."

KAAN'a havada yakıt ikmalinden bahseden Avustralya medyası: Bir ulus motive... Haberi Görüntüle

NASIL VURDUĞU ŞİMDİLİK GİZLİ KALDI

Görüntülerde test atışına TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş'un bizzat nezaret ettiği görülüyor. Hedefe angaje olmasının ardından GÖKDOĞAN'ın ŞİMŞEK'i nasıl vurduğu ise şimdilik gizli kaldı. Hava-hava füzeleri hedefini 'yakında patlayarak' (fragment) yahut 'çarpışarak' (hit to kill) yok edebiliyor. 

Bayraktar AKINCI'dan tam isabet! İHA-122 Süpersonik Füze Atış Testi başarıyla... Haberi Görüntüle

VARANK: SİZ NİYE YAP(A)MADINIZ?

'Teknolojinin nirvanası' da denilen bu füzelerin geliştirilmesiyle birlikte Türkiye, kendi hava-hava füzesini üretme becerisine sahip 12 ülke arasına girmeyi başardı. Gelişmeyi sosyal medya hesabından yorumlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şunları yazdı:

"Kendi hava-hava füzesini geliştirebilen 12 ülkeden biriyiz...

Bütün bu projeler Cumhurbaşkanımızın iradesi ve desteği ile hayat buldu.

Böyle yüksek teknolojili işleri küçümseyenlere tek sorum var: Madem o kadar kolaydı bizden önce neden bu işleri hiçbir iktidar yap(a)madı?"

110 milyon dolarlık SİHA üssünden kovuldular: Orası artık HÜRKUŞ ve... Haberi Görüntüle

BOZDOĞAN 25 KİLOMETREDEN VURMUŞTU 

Geçtiğimiz kasım ayında, görüş içi hedefleri vurabilen 25 kilometre menzilli BOZDOĞAN füzesinin deneme atışları gerçekleştirilmiş ve bu füze de başarılı sonuç vermişti. ABD üretimi AIM-9'ların muadili olan BOZDOĞAN, savaş uçaklarından ateşlenerek yakındaki hava hedeflerini vurmak için kullanılıyor. 

Türkiye'nin tedarikte büyük problemler yaşadığı Amerikan AIM-9'un daha uzun menzilli olanı ise AIM-120. Bu füzenin yerli ve milli muadili ise GÖKDOĞAN füzesi oldu. Görüş ötesi hedefleri 12'den vurarak imha eden Gökdoğan, Türkiye'yi kritik bir konuda daha bağımsızlaştırdı. 

KAAN'ı izleyen Taylandlıların Türkiye aşkı depreşti: Uzaklara gidin, sizi gururla... Haberi Görüntüle

GÖKDOĞAN'IN MENZİLİ KAÇ KİLOMETRE?

TÜBİTAK SAGE üretimi GÖKDOĞAN füzesinin menzili konusunda açık kaynaklarda net bir bilgi verilmiyor. Ancak bu tip bir füzenin en az 65 kilometre etkili menzile sahip olduğu belirtiliyor. GÖKDOĞAN'ı geliştirme çalışmalarına devam eden TÜBİTAK SAGE, bu füzede menzilin 100 kilometreye çıkarılmasını hedefliyor. 

GÖKTUĞ projesinde gelinen noktaya ilişkin geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, hava-hava füzelerinde önemli mesafe kat ettiklerini belirterek BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ın artık seri üretim için hazır olduğu bilgisini vermişti. 

"Halihazırda çok sayıda Gökdoğan ve Bozdoğan füzesini ürettik. Bir kısmını yer testlerinde kullandık, bir kısmını çevresel testlerde kullandık, bir kısmını gerçek atışlarda kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. O açıdan baktığımızda üretim kabiliyeti zaten oluşmuş durumdaydı" diyen Okumuş, hava-hava füzelerinin hava savunma göreviyle de kullanılması için çalışma yaptıklarını söylemişti. 

Buna göre BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ın hem karadan hem de gemiden atılan versiyonları üzerinde çalışılıyor. Yakın bir gelecekte gemiye entegre edilecek GÖKDOĞAN lançeri, su üstü platformunun hava hedeflerine karşı savunmasında kullanılacak. Benzer bir lançer kamyon üzerine monte edildiğinde ise Türkiye'nin kara konuşlu yakın hava savunma sistemlerine bir yenisi daha eklenmiş olacak. 

Hindistan'ın kâbusu gerçek oldu: Maldivler lideri Türk SİHA'larıyla poz verdi Haberi Görüntüle

RAMJET'Lİ GÖKHAN FÜZESİ YÜKLENİYOR

TÜBİTAK SAGE'nin üzerinde çalıştığı bir diğer füze ise GÖKHAN... Ramjet motor teknolojisinden güç alan GÖKHAN füzesinin 100 kilometreyi aşan bir menzil kabiliyeti bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor. Süpersonik hızda hareket eden ramjet'li GÖKHAN'ın hipersonik seviyeye bile yaklaştığı ifade edilmişti. Testlerde GÖKHAN füzesinin 4 ilâ 5 Mach (4400-5500 km/saat) hıza ulaşabildiği açıklanmıştı. GÖKHAN füzesinin hava atış testlerine yakında başlanması bekleniyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading