Yandex Metrica

Türkiye'ye yaptırım uygulayanlar İran'a SİHA yapması için her türlü desteği verdi: Şimdi de İsrail!

Türkiye'ye yaptırım uygulayanlar İran'a SİHA yapması için her türlü desteği verdi: Şimdi de İsrail!

Kritik parçalar konusunda Türkiye'ye sıkı yaptırım uygulayan ülkeler mesele İran SİHA'ları olunca gayet esnek davranıyor. Rus ordusunun Ukrayna'ya saldırılarda kullandığı Muhacir-6 SİHA'sında ABD ve Avrupa ürünlerinin yanında İsrail'e ait parça da çıktı.

Savunma

23.01.2024, 20:04

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarda kullandığı İran yapımı insansız hava araçları ABD ve Avrupa ülkeleri sayesinde uçuyor. Ukrayna'da sivil altyapının tahribine yönelik saldırılarda kullanılan ve şimdiye dek çok sayıda kadın ile çocuğu öldüren İran SİHA'larında 14 ayrı ülkeden 76 parçanın kullanıldığı ortaya çıkmıştı. 

Skandal üzerine detaylı bir çalışma başlatan Ukrayna istihbaratı, hangi parçanın hangi ülkeden gelmiş olabileceğine ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre İran SİHA'larında sadece ABD ve Avrupa ülkelerinin değil, aynı zamanda Çin, Japonya ve İsrail menşeili ürünler de bulunuyor.

>

Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bilgilere göre, İran yapımı Muhacir-6 adlı SİHA'yı tek parça olarak yere indirmeyi başaran Ukrayna ordusu, sözkonusu SİHA'daki parçaların yaklaşık yarısının ABD menşeili ürünlerden oluştuğunu belirledi. Hava aracının 3'te 1'i ise Japon şirketlerin ürünlerinden oluşuyordu. 

İran'ın SİHA parçalarını nasıl tedarik ettiği sorusuna genelde aynı cevap veriliyor: Birçok parça ticari olarak piyasada mevcut ve başka ülkelere getirilerek buradan İran'a sevk ediliyor. Ancak aynı ülkeler, mesele Türkiye olunca kritik parçalar konusunda katı yaptırım uygulayıp sözkonusu ürünlerin sevkini bloke edebiliyor.

Üzerinde inceleme yapılan Muhacir-6 SİHA'da operatör pilotların manevra yapmasını sağlayan cihaz Japon Tonegawa-Seiko Co. tarafından imâl edildi. 

Elektronik bileşenler ise Almanya merkezli Infineon Technologies AG ile Arizona (ABD) merkezli Microchip Technology Inc. şirketince üretildi.

Muhacir-6'da gözetleme ve hedef işaretlemede kullanılan yüksek çözünürlüklü elektro-optik lensin kaynağı ise İsrail. İran SİHA'sının gören ve vurmayı sağlayan gözü, İsrailli Ophir Optronics Solutions Ltd. tarafından üretiliyor. 

SİHA'ya güç veren Rotax motor ise Avusturya'da üretiliyor ve bu şirket, ABD'li senatör Mitt Romney'in Bain Capital adlı holdingi bünyesinde bulunuyor ait. 

Yani Ukrayna'yı tahrip etmekte kullanılan İran SİHA'larına Mitt Romney'in şirketi motor veriyor. Satışlar o kadar yoğun ki ABD'li firmanın İran'da bir onarım merkezi bile kurduğu ortaya çıkmıştı.

Ukrayna ordusu İran SİHA'sı Muhacir-6'yı havada hackleyerek yere tek parça halinde indirmeyi başardı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading