Yandex Metrica

DOLAR

32.54

%-0 expand_less

EURO

34.99

%0.37 expand_less

ALTIN

2433.20

%0.52 expand_less

BIST

9700.49

%-0.2 expand_more

BTC ($)

63736.05

%-0.5 expand_more

Türkiye'nin ilk tank ihracatı gerçekleşti! FNSS büyük bir başarıya imza attı

Türkiye tarihinde ilk tank ihracatını gerçekleştirdi. FNSS firmasının tasarlayıp imâl ettiği orta sınıf tank 'Kaplan' Endonezya'ya teslim edildi.

Savunma

17.02.2024, 01:08

Türk savunma sanayiinin önde gelen firmalarından FNSS, Endonezya'ya tank ihraç ederek önemli bir başarıya imza attı. Firmanın ürettiği 'Kaplan' adlı orta sınıf tank, Endonezya'ya teslim edilmeye başlandı. Kaplan MT Orta Sınıf Tank Platform Seri Üretimi Tamamlana Töreni'nde konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Sayılar küçük rakamlarla başladı ama hem sayıların artmasını hem de bunun bir model olarak o bölge ve civarında bu sınıfta tank ihracatı konusunda önemli bir açılım yapmasını bekliyoruz" dedi. 

Türk FNSS ile Endonezyalı PT Pindad arasında uzun zamandır devam eden ve iki ülke arasında örnek teşkil edebilecek bir iş birliği modelinin hayata geçirildiğini kaydeden Demir, araçların bir kısmının Türkiye'de bir kısmının ise Endonezya'da imâl edildiği bir modelin benimsendiğini dile getirdi. 

Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip edilecek Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip... Haberi Görüntüle

KARDEŞ ÜLKELERİN KABİLİYETİ ARTACAK

Projede seri üretimin başladığını ve devam edeceğini anlatan Demir, şunları söyledi:

"Savunma sanayisi ihracatı sadece ticari bir olay değil. Ülkeler arasında iş birliğini ve teknoloji transferini de içeren bir husus. Özellikle dost ve kardeş ülkelere önerdiğimiz bir model var ki bu da bunun bir örneği. Gerektiğinde o ülkenin ihtiyacına göre tanımlanmış ürünleri de sıfırdan tasarlayıp ihtiyaca göre üretip teslim edebiliriz ve üretimin de sadece Türkiye'de olması şart değil. Kardeş ülkelerin de kabiliyetlerinin oluşturulması yolunda atılmış adımlardır."

Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin tane daha artar bilemem Çılgın siparişi duyurdu: 300 adet helikopter istiyorlar, rakam kaç bin... Haberi Görüntüle

BİRÇOK KALEMDE İHRACAT SÜRECEK

"Zırhlı araçlar konusunda Türkiye çok iyi bir noktadadır. Bu konuda Türkiye iddialı. Endonezya ile yaptığımız örnek adımdan sonra daha birçok kalem konuşuyoruz iş birliği ve ihracat konusunda. Onların yakında teker teker gerçekleştiğini göreceğiz ve Türkiye'nin bu ihracat açılımı devam edecek. Burada olduğu gibi çok değişik ve kazan-kazan prensibini esas alan modelleri de hayata geçirmiş olacağız. Uzun soluklu bir proje. İlk adımlar 2010 yılında atıldı. Bugüne gelene kadar önemli aşamalar kaydedildi ama uzun soluklu ve kararlı projeler böyle gerçekleşiyor. Bundan sonra da bu projenin önü açık, inşallah çok daha büyük rakamların ihraç edildiğini ve yeni modellerle başka platformların da hayata geçtiğini hep beraber göreceğiz."

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

SİLAH KULESİ DE ÜRETİLECEK 

Törende konuşan FNSS Genel Müdürü Nail Kurt ise iki dost ülke arasındaki projenin mükemmel bir savunma sanayii işbirliği örneği olduğunu dile getirerek şu yorumu yaptı: "Böyle bir işbirliğini sürdürmek onu oluşturmaktan daha fazla önem taşıyor. Bu nedenle, her iki hükümetin de bu amaç için tam desteklerini sürdüreceklerine güveniyoruz. Araçta kullanılan taret (kule) Belçika'dan, Türkiye'den ya da Endonezya'dan değil. Böyle bir tareti geliştirmek her iki hükümetten de büyük destek olmadıkça pek mümkün olmaz. Destekle iki ülkenin endüstrileri 105 veya 120 milimetre taret geliştirebilir. Her iki hükümetin de tam desteğiyle bunu başlatmaya hazırız."

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

PROJE 2015 YILINDA BAŞLAMIŞTI

Kaplan MT Orta Sınıf Tank Geliştirme Projesi devletler arası bir anlaşma ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Endonezya Savunma Bakanlığı arasında imzalandı. 2015 yılında Endonezya DG Defence Potential ve Başkanlık arasında imzalanan bir işbirliği anlaşmasıyla, iki prototip orta sınıf tankın geliştirilmesine karar verildi.

FNSS, prototip geliştirme çalışmaları sonrasında Endonezya'da yapılan zorlu dayanıklılık ve atış testlerini başarıyla tamamladı.

Dünyada bir ordu tarafından test edilip onaylanan ilk orta sınıf tank olan Kaplan MT ile FNSS 2019 yılı sonunda, toplam 18 araç için ortak üretim sözleşmesi imzaladı.

2020 yılı içinde son kullanıcı katılımıyla gerçekleştirilen tasarım mükemmelleştirme çalışmalarında sona gelindi.

2021 yılı içerisinde PT Pindad tarafından Endonezya'da üretilecek araçlar için sağlanacak parça ve sistemlerin üretim ve tedarik çalışmaları da tamamlanarak, söz konusu parça ve alt sistemler araç kitleri olarak PT Pindad'a teslim edildi.

FNSS, 2022 başı itibarıyla Türkiye'deki proje aktivitelerini başarıyla tamamladı ve Türkiye'de üretilen araçları müşteriye sunum için hazır hale getirdi. Kalan araçlar, proje kapsamında PT Pindad tarafından, FNSS'in daha önce de başarıyla uyguladığı teknoloji transfer modeli ile Endonezya'da üretilecek.

Kaplan MT tankı için Endonezya'ya teslimata başlayan FNSS, 18 adetlik teslimatı bu yıl tamamlayacak. 

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

ÇOK FAZLA SAYIDA İHTİYAÇLARI VAR

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, Endonezya'dan 'büyük bir sipariş' geleceğinin işaretini şu sözlerle verdi: "İkinci bir paketle ilgili görüşmeler başladı. Toplamda çok fazla sayıda ihtiyaçları var. Bu ilk parti siparişin toplam ihtiyaç içinde çok küçük bir kısım olduğunu söylemekle yetineyim. Başka ülkeler de var. Türkiye'de de orta-uzun vadede ihtiyaç olabileceğini öngörüyoruz."

Endonezya'nın talebi doğrultusunda tankta Belçika yapımı bir silah kulesi kullanıldığını belirten Kurt, şu bilgileri verdi: "Dünyada böyle az sayıda kule var şu an için. Bizim de bazı planlarımız var. ASELSAN'ın da planları olduğunu biliyorum. Bir kule geliştirme konusunda Türkiye'de bir faaliyet, olması gerektiğini düşünüyorum. Tabii uzun ve çok maliyetli süreçler, iyi planlamak lazım. Tek başımıza maliyetini karşılayabileceğimiz işler değil. Dolayısıyla bu konuda eğer kullanıcımızdan yeşil ışık alırsak ivme kazanacağını düşünüyorum ama şu anda henüz böyle bir gelişme yok."
 


Loading