Yandex Metrica

Türkiye'nin ilk SİDA'sı ULAQ seri üretime geçiyor

Türkiye'nin ilk SİDA'sı ULAQ seri üretime geçiyor

Savunma Sanayii Başkanı Demir: ULAQ SİDA'yı seri üreteceğiz. İDA ve İKA'larda farklı modeller olacak. Libya'da kamikaze KARGU, hep insan kontrolündeydi.

Savunma

06.02.2024, 03:56

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı (SİDA) ULAQ'ın seri üretimine başlayacaklarını duyurdu. Belek Turizm Bölgesi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'nda Sabah gazetesine açıklamalarda bulunan Demir, METEKSAN ile ARES Tersanesi'nin ürettiği ULAQ'ın seri halde üretileceği müjdesini verdi. 

Demir, "Seri üretimi başlatıyoruz. İDA'ların da tek bir modelini değil birçok modelini göreceksiniz. İnsansız Kara Araçları'nın (İKA), birçok modelini göreceksiniz. Bunlar yavaş yavaş geliyor. Şu anda alt zeminde dipten çok önemli çalışmalar var" dedi. Türkiye'nin ilk SİDA'sı olan ULAQ, geçtiğimiz günlerdeki Denizkurdu 2021 Tatbikatı'nda kullanılmış, uzmanlardan tam not almıştı. 


KARGU'YA EMRİ 'İNSAN' VERDİ
Prof. Dr. İsmail Demir, BM'nin Libya raporu sonrası dünya medyasında geniş yer bulan kamikaze drone KARGU ile ilgili de açıklama yaptı. 'Kendi kendine cepheye giderek hedefi yapay zekasıyla bulup imha kararını otonom halde verdiği' iddia edilen KARGU'nun Libya'da insanlı şekilde kullanıldığını, yani son kararı operatörün verdiğini dile getiren Demir, şöyle konuştu:

"İHA ve SİHA'lara ilişkin başta terör örgütü olmak üzere algı oluşturmak isteyen odaklar var. İHA'lar 'hedef gözetmeksizin vuruyor' diyorlar. Bizim herhangi bir operasyonda, son emrin verilmesi konusunda sistemimizin ne kadar katı olduğunu herkes biliyor. TSK'nın disiplini herkesçe malum. O mekanizma içinde kimsenin keyfi hareket etme imkânı yok. Kargu İHA'nın, hedefi otonom olarak vurduğu ile ilgili haberler çıktı. Teknolojik olarak biz bu kabiliyeti sahaya çıkarabilecek durumda olmamıza rağmen, hiçbir zaman yüzde yüz belirlenmeyen bir hedefe angaje olmadı. Hedefin insan kontrolünde olduğunu söyledik." 

HAVA SAVUNMADA SİPER'İN DE ÖTESİ VAR
Hem Milli Muharip Uçak hem de katmanlı hava savunma sistemlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini dile getiren Demir, HİSAR A+, HİSAR O+ ve sonrasında gelecek SİPER'in de ötesine geçileceğini kaydederek şu bilgileri verdi: "Milli Muharip Uçak Projesi'nin tasarımları, imalat ve testleri sürüyor. Elimizden geldiğince yetkin arkadaşlarımızı bu işe daha fazla çalıştırmaya devam ediyoruz. Hava savunması kademeli şekilde ilerliyor. Bundan bir süre önce elimizde yerli sistemimiz yoktu. Şimdi SUNGUR, HİSAR A+'nın ardından HİSAR O+'yı envantere koyuyoruz. SİPER'e kadar bir basamak daha olacak. SİPER nihai nokta da değil. Bir kademe daha sonrası var. Son zamanlarda iyice ortaya çıktı ki menzili yüksek, küçük olan drone, İHA gibi şeyler de bayağı önem kazandı. Onlara karşı da iyi bir hava savunması olması gerekiyor. Bu da SUNGUR, HİSAR A+, HİSAR O+ gibi projelerimizin önemini ortaya koyuyor."

FİLİPİNLER TAMAM PAKİSTAN BEKLEMEDE
ABD'nin motor ambargosu nedeniyle problem yaşanan ATAK helikopterlerinin Filipinler'e ihracatı konusunda sorunların çözüldüğünü bildiren Savunma Sanayii Başkanı Demir son olarak, "Pakistan ihracatı için de süreç devam ediyor, orada da NATO zirvesinin de etkisiyle olumlu adım olabilir, şu an negatif bir cevap yok" ifadesini kullandı. Filipinler, Türkiye'den 6 adet ATAK helikopteri almak için 2018 Aralık'ında mutabakat muhtırası imzalamış, helikopter sayısı daha sonra 12'ye çıkarılmıştı. Ancak ABD üretimi motor için ihracat izni beklenmesi ihraç işlemini sürüncemede bırakmıştı. Beklenen izin geçtiğimiz ay Ankara'ya ulaştı. Filipinler'e ATAK satış tutarının 500 milyon doları aşması bekleniyor. Türkiye Filipinler'in dışında Pakistan'a da 30 ATAK satışı için sözleşme imzalamış, ancak ABD'nin sorun çıkarmasından ötürü süreç uzadıkça uzamıştı. Filipinler'e verileninkine benzer bir ihraç izninin Pakistan konusunda da verilmesi bekleniyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading