Yandex Metrica

Türkiye'nin havadaki DÖRT SİLAHŞORU: KAAN, HÜRJET, ANKA-3 ve KIZILELMA!

Türkiye'nin havadaki DÖRT SİLAHŞORU: KAAN, HÜRJET, ANKA-3 ve KIZILELMA!

KAAN, HÜRJET, ANKA-3 ve KIZIELMA'dan oluşan dörtlü takım, yakın gelecekte Türkiye semalarını birlikte koruyacak. İnsansız jetlerle eşzamanlı operasyon kabiliyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 6. nesil havacılık yeteneği kazandıracak.

Savunma

27.03.2024, 12:53

İnsanlı savaş uçaklarının insansız jetlerle birlikte yürüteceği hava operasyonlarını ifade eden '6. nesil' kavramı, yakın gelecekte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ulaşacağı en önemli yeteneklerden biri olacak. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak KAAN, delta kanat insansız jet ANKA-3, hafif süpersonik taarruz uçağı HÜRJET ve Baykar imzalı KIZILELMA, Türkiye semalarını savunacak 6. nesil takımının üyeleri durumunda. 

Milli savaş uçağı KAAN'ın havada bir harekât merkezi gibi işlev görerek yönlendireceği ANKA-3 ile KIZILELMA, vurucu güç, görünmezlik ve düşman derinliklerine yönelik şok baskın yeteneği bakımından Türk Hava Kuvvetleri'ni dünyanın en önemli güçleri arasına sokacak. 

Milli Muharip Uçak KAAN

Taksi testleri süren ve bu yıl sonuna dek ilk uçuşunu yapması beklenen KAAN'ın 2028 yılı itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 20 adet teslim edilmesi hedefleniyor.

Baykar ise KIZILELMA'yı önümüzdeki yıldan itibaren seri üretime sokmayı planlıyor. İlk uçuşunun ardından yoğun bir test faaliyetine girecek ANKA-3'ün de 2025 yılından itibaren seri imalatı bekleniyor. Türk havacılığında 4'lü takımın son üyesi HÜRJET ise önümüzdeki yıldan itibaren seri üretime geçiyor. 

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

KIZILELMA

Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV 76 ikinci kez denizlere indi Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV... Haberi Görüntüle

DÖRT SİLAHŞOR İLGİYLE İZLENİYOR

Savunma sanayii, mart ve nisan aylarında ardı ardına açıklanan projelerle bir kez daha dünyanın dikkatini çekti. İnsansız uçak ANKA-3'ü merkeze alarak geniş bir analiz yayınlayan Amerikan savunma haber platformu The WarZone, Türkiye'nin '4 silahşorunu' masaya yatırdı. 

"Bu dört uçak, (KAAN, ANKA-3, KIZILELMA, HÜRJET) bir araya geldiğinde Türkiye'nin havacılık-uzay endüstrisi ve hava kuvvetlerinin taktik yetenekleri için yeni bir umut vaat ediyor" ifadesiyle dikkat çeken haber, bunun yanında 'yolda rastlanabilecek olası tuzaklardan' şöyle bahsetti:

"Projeleri ilan etmekle onlara hayat vermek farklı hikayelerdir. Tüm bu platformlar ayrı ayrı potansiyel tuzaklarla dolu olabilir. Her adımda büyük zorluklar var ve bu durum sadece uçak gövdesiyle ilgili değil. Yazılım geliştirme ve alt sistem entegrasyonu en büyük zorluklar arasında bulunuyor. 

Hayalet uçaklar için gerekli olan önleme sensörleri, gelişmiş iletişim aygıtları, radar emici kaplamalar vs... hepsinin operasyonel düzeyde geliştirilmesi gerekiyor. Motor teknolojisine erişim zaten başka bir potansiyel sorun. Ancak Türkiye bu uçakları onlara gereken yeteneklerle teçhiz edip uçurabilirse bu büyük bir başarı olacaktır."

Savunma-havacılık uzmanı Tyler Rogoway imzalı haberde ANKA-3'e ilişkin olarak ise şu ifadeler kullanıldı:

"ANKA-3, düşük görünürlüklü, uçan kanatlı bir insansız hava aracıdır. Uçak kabaca bir hafif avcı uçağı boyutunda. Beka kabiliyeti yüksek, saldırı, gözetleme ve elektronik harp platformu olarak tasarlandı. Düşman hava savunmasının bastırılması ve imha edilmesinde ANKA-3'ün kritik roller üstleneceği söyleniyor."

"ANKA-3'ün belirli görevler konusunda Türkiye'nin insanlı hayalet uçağı KAAN'la birlikte çalışması öngörülüyor. Artık dünyaca ünlü hale gelmiş Bayraktar TB2 ailesi de dahil olmak üzere giderek çeşitlenen ve gelişmiş Türk SİHA'larını takip eden ANKA-3, cephane ve yakıt için harici sabit noktaların yanısıra dahili silah yuvalarına sahiptir. ANKA-3 gücünü tek bir turbofan motordan alıyor."

İnsansız uçak ANKA-3, TUSAŞ imzalı dolanan mühimmat Süper Şimşek'le birlikte görülüyor.

"Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Aralık 2022'deki bütçe konuşmasında şunları söylemişti: ANKA-3 jet motoru, hızı, yüksek faydalı yük kapasitesi, radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısı ile insansız hava araçları alanında yeni bir sayfa açacak."

"Türkiye yüksek performanstan çok, düşük görünürlülüğe daha fazla önem veriyor. ANKA-3, bir süredir tanıtılan ve halihazırda uçuş testlerine devam eden insansız avcı uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın ilgi çekici bir karşılığı. 

Bu iki tür, Türk Hava Kuvvetleri'ne gelişmiş insansız hava muharebe yeteneklerinin ilgi çekici bir karışımını sağlayabilir ve amaçlanan yeteneklerini testlerde de kanıtlayabilirlerse ihracat da yapabilir.

Uçaklardan biri (KIZILELMA) radarda düşük görünürlüğü sağlayan bazı özelliklere sahip yüksek performanslı bir konsepttir. Diğer tasarım ise (ANKA-3) daha az kinematik performans odaklıdır ancak tasarımcıları, hayatta kalma ve beka kabiliyetine önem vermiştir."

"Şu anda Çin ve Rusya, insansız uçak programlarını ifşa etti. Çin bu konuda birden fazla türde araç geliştiriyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise geliştirilmekte olduğu ilan edilen böyle bir program yok. Tabii askeri sırlar nedeniyle gerçekte ne olup bittiğin bilmiyoruz ancak ABD donanması, oldukça başarılı olan delta kanat İHA X-47B projesine, uçağın testleri sürerken son verdi. Bunun yerine donanma, bundan daha az iddialı bir araç olan insansız tanker uçak MQ-25 Stingray'i tercih etti."

HÜRJET

"Bu ortamda Türkiye, yerli hava muharebe uçağı girişimleriyle ileri atıldı. TUSAŞ'ın tanıttığı bir diğer uçak ise hafif savaş kabiliyeti sağlayan jet eğitim uçağı HÜRJET oldu. HÜRJET'in, Türkiye'nin kendi ürettiği ilk süpersonik uçak olması amaçlanıyor. Bu dört uçak; KAAN, ANKA-3, KIZILELMA ve HÜRJET bir araya geldiğinde, Türkiye'nin hava-uzay endüstrisi ve hava kuvvetlerinin taktik yetenekleri için yeni umutlar vaat ediyor."
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading