Yandex Metrica

"Türkiye'nin F-35'lerini Yunanistan'a verelim"

"Türkiye'nin F-35'lerini Yunanistan'a verelim"

ABD Kongresi, mülkiyeti Türkiye'de olan 6 adet F-35'in satın alınması için Pentagon'a yetki vermişti ama senatörler bunların Yunanistan'a verilmesini istiyor.

Savunma

23.01.2024, 17:33

Türkiye'yi S-400 hava savunma sistemi bahanesiyle ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden çıkaran ABD, NATO Zirvesi öncesi Ankara'yı tahrik edecek bir adım daha attı. Senatörler Bob Menendez ve Marco Rubio, hazırladıkları 'ABD-Yunanistan Savunma İşbirliği' tasarısında, mülkiyeti Türkiye'de olan ancak ABD topraklarında bulunan 6 adet F-35 jetinin Atina'ya verilmesini istedi. 

ABD Kongresi ortaklık askıya alınınca Türkiye için üretilmiş 6 adet F-35'i ABD Hava Kuvvetleri'nin satın alması için Pentagon'a yetki vermişti. Şimdi bu uçakların Atina'ya verilmesini isteyen Menendez ve Rubio imzalı tasarının ne şekilde sonuçlanacağı merak ediliyor. Fransa'dan 18 adet Rafale uçağı almak için bu ülkeyle anlaşma imzalayan Yunanistan'ın bir süredir F-35 alma niyetinde olduğu biliniyor. 

Senatörlerin son tasarısında ABD'nin Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail'le ortak askeri çalışmaları artırması istenirken, Atina 'güvenilik bir NATO müttefiki' olarak tanımlandı. Tasarıda, "Doğu Akdeniz'in güvenliğini sağlamak için ABD, Yunanistan'ın silahlı kuvvetlerini modernize etme çabalarını destekleyerek savunma ilişkisini güçlendirmeli" ifadeleri yer alıyor.

Bob Menendez, daha önce ABD Senatosu'na 1915 Ermeni olaylarının 'soykırım' olarak tanınmasını öngören karar tasarıları sunmuş, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'a, "Erdoğan'ı mutlaka durdurun" çağrısı yapmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading