Yandex Metrica

Türkiye'nin artık Rafale jetleri var! Katar'dan 29 uçak ve 7 helikopter geliyor

Türkiye'nin artık Rafale jetleri var! Katar'dan 29 uçak ve 7 helikopter geliyor

Fransız ve Yunanları endişeye sevk eden anlaşma yürürlükte. Katar'a ait 36 adet hava aracı, pilotlarıyla birlikte Türkiye topraklarında konuşlanacak. Bu durum, muhtemel Türk-Yunan savaşı sırasında Hava Kuvvetleri envanterinde 12 adet Rafale uçağı bulunacağı anlamına geliyor.

Savunma

23.01.2024, 19:49

Fransız medyasının geçtiğimiz yılın sonlarında dile getirdiği endişe gerçeğe dönüştü. Katar Hava Kuvvetleri'ne ait Rafale uçakları bundan böyle resmen Türkiye'de konuşlu olacak.

Katar'a ait hava araçları ve askeri personelin Türkiye'de konuşlanmasına ilişkin 1 Nisan 2022 tarihinde TBMM'de kabul edilen düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayı sonrası dün Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Düzenleme Katar envanterindeki 36 adet hava aracının Türk Hava Kuvvetleri üslerini kullanmasına imkan tanıyor. Bu durum Fransa ile birlikte en çok Yunanistan'ı endişeye sevk etti. 

Fransız yapımı Rafale uçaklarından 18+6 adet sipariş eden ve uçakların ilk 6 tanesini teslim alan Atina, Ankara'ya karşı hava üstünlüğü elde ettiğini düşünüyordu. 

Geçtiğimiz yılki Anadolu Kartalı tatbikatına 4 adet Rafale savaş uçağıyla katılan Katar, bir anda dikkatleri üzerine çekti ve Fransız medyasında "Katar, Rafale'nin sırlarını Türkiye'ye veriyor" iddiaları dolaşmaya başladı. 

Türk savaş pilotları, Anadolu Kartalı tatbikatlarında Rafale uçaklarıyla birlikte Azerbaycan'ın Mig-29'ları ile Su-25'lerini, ayrıca Pakistan'ın JF-17'lerini tanıma imkanı buldu. 

TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım başladı TUSAŞ ikinci KAAN'ı yaptı: Testleri hızlandıracak uçuş için geri sayım... Haberi Görüntüle

CHP ANLAŞMAYA KARŞI ÇIKIYOR

Yunanistan'ın çok güvendiği Rafale uçaklarına ilişkin pek çok detaya Türk pilotların sahip olması CHP'nin tepkisini çekmiş, anamuhalefet partisi, Türkiye ile Katar arasındaki anlaşmaya karşı çıkmıştı. 

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren anlaşmayla birlikte Katar'a ait 36 adet hava aracı Türkiye'deki üslerde konuşlanabilecek. Yunanistan ya da başka bir ülkeyle muhtemel bir çatışma halinde bu uçakların TSK emrine verilebileceği belirtiliyor. 

Türkiye'nin hem Azerbaycan hem de Katar'la ortak savunma anlaşmaları mevcut. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi, taraflardan birine üçüncü bir ülkenin saldırması halinde buna ortak cevap vermeyi hükme bağlıyor. Benzer bir durumun Katar'la da devrede olduğu ifade ediliyor.

Doha'dan Konya'ya gelecek uçaklar sadece Rafale jetlerinden ibaret değil. Katar envanterinde Mirage-2000, F-15, Eurofighter gibi savaş uçaklarının yanında C-17 ve C-130 nakliye uçakları da bulunuyor. Anlaşmaya göre 12 adet Rafale, 9 adet Mirage 2000, 4 adet C-17 ve 4 adet C-130 ile birlikte 7 adet AW-129 tipi taarruz helikopterinin Türkiye topraklarında konuşlanması bekleniyor. 

Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

YUNAN BASINI DİKKAT ÇEKMEKTE GECİKMEDİ

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren anlaşma gecikmeksizin Yunan basınında da yankılandı. Pentapostagma'da yayınlanan haberde "Katar'ın Rafale uçakları Türkiye'de" başlığıyla yayınlanan haberde, Türk Hava Kuvvetleri'nin 12 adet Rafale uçağını kullanma imkanına kavuştuğu, bunun ise Fransa'dan yeni Rafale uçakları satın alan Yunanistan'la dengelenme anlamına geldiğini yazdı. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading