Yandex Metrica

Türkiye ikinci KIZILELMA'ya kilitlendi! TUSAŞ'ın insansız jeti şubatta uçacak

Yetkililerin bir süredir üstü kapalı biçimde bahsettiği müjde gerçek oldu: TUSAŞ tıpkı Baykar'ın KIZILELMA'sı gibi bir insansız savaş uçağı geliştirdi ve bu jet birkaç ay sonra göklerde olacak.

Savunma

02.04.2024, 14:39

Türkiye ikinci insansız savaş uçağına kavuşuyor. Bir süredir yetkililerce üstü kapalı biçimde dile getirilen o iddia gerçek oldu. ANKA, AKSUNGUR, ŞİMŞEK ve Süpersonik İHA'yı yapmayı başaran TUSAŞ, Baykar'ın KIZILELMA'sı gibi bir muharip insansız uçak üretiyor. Çalışmalarda sona gelindiği, hatta ilk uçuşun önümüzdeki şubat ayında gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Baykar'ın MİUS'una KIZILELMA ismi konulduğunda Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'in verdiği şu ipucu çok yakında gerçeğe dönüşecek: "TUSAŞ da jet motorlu muharip insansız hava araçları üzerinde çalışıyor. Yakında jet motorlu İHA ve SİHA'ları göreceğiz."

Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip edilecek Ukrayna envanterine yeni transfer: Rus birlikleri 450 SkyRanger ile takip... Haberi Görüntüle

ANKA PLATFORMU JETE DÖNÜŞÜYOR

Konuya ilişkin yetkililerden aldığı bilgiyi köşesinde duyuran Habertürk yazarı Güntay Şimşek, "KIZILELMA gibi jet motorlu bir başka Türk İHA'sının daha Şubat 2023'te ilk uçuşunu yapmaya hazırlandığını öğrendim. Benim için sürpriz oldu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ) sessizce yürüttüğü projeyi bu kadar kısa zamanda bitirip uçuracak hale getireceğini beklemiyordum" ifadelerini kullandı. 

EFES 2022 Tatbikatı sırasında sergilenen ANKA SİHA'nın kanat altında Süpersonik İHA dikkat çekmişti.

Açıklanan bilgilere göre TUSAŞ'ın jet motorlu uçağı ANKA platformu üzerinden geliştirildi. Yaklaşık 800 km/saat (0.7 Mach) hızla gidecek TUSAŞ MİUS'unun 7 ton kalkış ağırlığına sahip olacağı iddia ediliyor. Güntay Şimşek'in açıkladığı bilgiler gizemli aracın ilk uçuşunu Şubat 2023'te yapmasının planlandığını gösteriyor. Şimşek yazısında ayrıca, "İsmi sır gibi saklandığı için ben de henüz öğrenemedim. ANKA ve AKSUNGUR'dan sonra GÖKSUNGUR ismini de alabilir, başka bir isim de konabilir!" dedi. 

Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Haberi Görüntüle

HANGİ MOTOR KULLANILIYOR?

Bu bilgiler sonrası şimdi gözler TUSAŞ'ın merakla beklenen jet motorlu insansız uçağına çevrildi. Uçağın özellikle hangi motorla uçacağı merak konusu olurken, akıllara TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit'in Samsun'da düzenlenen TEKNOFEST etkinliği sırasında sarf ettiği şu cümle geldi: "Hiç bilmediğiniz motorlarımız şu an havada uçuyor."

Prof. Akşit yönetimindeki TEI, 2014 yılından beri ardı ardına projelerle Türkiye için çok kritik motorları yerli ve milli olarak üretmeyi başardı. İşte TEI imzalı o motorlardan bazıları:

  • Hedef uçaklarda (Şimşek) kullanılan TJ90 turbojet motor.
  • Gizli bir proje için tasarlanıp çalıştırılmış ve yirmi bini aşkın uçuş saatiyle kendini kanıtlamış PG115 motoru.
  • Silahsız ANKA’ları tamamen millileştiren PD155 dizel İHA motoru.
  • Silahlı ANKA’larda kullanılan, aynı zamanda AKSUNGUR’a irtifa ve uçuş rekorları kırdıran PD170 İHA motoru. 
  • AKINCI TİHA’ya güç vermek için tasarlanmış PD222 motoru.
  • Önce GÖKBEY, ardından ATAK helikopterlerine güç verecek TS1400 turboşaft motoru. Bu motorun çekirdeğinden imal edilecek turboprop modeli ise milli hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ’a takılacak.
  • Kamikaze İHA KARGI’da kullanılan PG50 adlı motor. 
  • Dar bir çapta 1300 nm itki gücüne ulaşarak dünya rekoru kıran orta menzilli gemisavar füze motoru TJ300. 
  • İnsanlı-insansız savaş uçakları, iş jeti, bölgesel yolcu uçakları, 10-ton kalkış ağırlığında sivil-askeri helikopterler, hücumbot ve enerji santralleri gibi projelere güç vermek için tasarlanmış TF6000 turbofan motoru. 

TUSAŞ'ın insansız uçağı için en uygun aday olarak TEI imzalı TF6000 görünüyor. Prof. Akşit, ürün teslim takviminde birkaç aylık gecikme olabileceğini fakat TF6000'in önümüzdeki yılın başında hazır duruma geleceğini söylemişti. Bu durumda ilk uçuş için şubat ayına işaret eden TUSAŞ'ın insansız jette TF6000'i kullanması sürpriz olmayacak. TEI aynı zamanda TF6000'in daha güçlü versiyonu olacak TF10000 adlı motor üzerinde de çalışıyor. 

SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde! Ordunun ihtiyaç duyduğu her yerde SARSILMAZ ailesinin yeni ürünü: SAR9 Gen 3... Havada, karada, denizde!... Haberi Görüntüle

NEYE BENZEDİĞİ MERAK KONUSU

ANKA platformu üzerinden geliştirilmiş yeni KIZILELMA'nın tasarımı da sır gibi saklanıyor. Sosyal medyada kimi vatandaşlar yeni dizaynın üçgen biçimli delta kanat şeklinde olacağını savunurken kimileri ise TUSAŞ tasarımının 'gövdesi ANKA'dan oluşan ama şekli KIZILELMA'ya benzeyen' bir uçağın ortaya çıkacağını düşünüyor. 

Her halükârda 18 Mart 2023'te çok sayıda platformun ilk kez boy göstereceği büyük tören öncesi Türkiye, ikinci insansız jetini uçurarak bu alanda dünyaya gövde gösterisi yapmış olacak. 

Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV 76 ikinci kez denizlere indi Nijerya Donanması'na ASELSAN ve HAVELSAN desteği: Nijerya'nın karakol gemisi OPV... Haberi Görüntüle

VE İSMAİL DEMİR DOĞRULADI: ÜRETİM HATTINDA

TUSAŞ'ın insansız savaş uçağı üretim faaliyetine ilişkin flaş açıklama Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den geldi. Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlenen savunma fuarı Indo Defence Expo&Forum 2022'ye katılan Demir, SavunmaSanayiST'den Anıl Şahin'e yaptığı açıklamada TUSAŞ'ın insansız jet üretmekte olduğunu doğruladı. İnsansız savaş uçağının üretim hattında olduğunu söyleyen Demir, "O da şu anda hatta. Bekleyin onu da" diye konuştu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading