Türkiye'den 24 SİHA satın alan Polonya: Yeni silahlar almak istiyoruz
Türkiye ile Polonya arasında derinleşen ilişkiler Milli Savunma Bakanı Akar'ın Varşova'yı ziyaretine yansıdı. Polonya, Bayraktar TB2'lerin ardından Türkiye'den yeni silahlar almaya niyetli.

Geçtiğimiz haziran ayında "Türkiye'nin müttefikliği ABD'den daha güvenli" mesajını veren Polonya, Ankara ile stratejik işbirliğini giderek daha da derinleştiriyor. Varşova yönetiminin ilişkilerdeki kararlı duruşu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın bu ülkedeki temaslarına yansıdı.
Türkiye'den 24 Bayraktar SİHA satın almak için mayıs ayında anlaşma imzalayan ülkede Türk savunma sanayiinin diğer ürünlerine yönelik de büyük bir talep var. Milli Savunma Bakanı Akar'la heyetlerarası ve başbaşa görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Türkiye'den yeni silah sistemleri satın alma niyetinde olduklarını belirterek "Yakında Polonya'dan bir heyet, silah sistemleri satın alınması ve teknolojik tecrübe paylaşımı için tekrar Türkiye'ye gidecek" dedi.
Ankara ile Varşova arasındaki tarihi bağların 600 yıllık geçmişi bulunduğunu dile getiren Polonyalı Bakan, "İki ülke arasında sadece NATO içinde değil farklı alanlarda da iş birliği söz konusu. Cumhurbaşkanı Sayın Duda'nın Türkiye ziyareti sırasında iki ülke arasında iş birliği konusunda imzalanan anlaşmalar ve insansız hava araçlarının satın alınması bu iş birliğinin somut göstergesidir" diye konuştu.
İŞBİRLİĞİMİZ NATO'YA DA KATKI SAĞLAR
Mevkidaşının gösterdiği misafirperverlik için teşekkür eden Hulusi Akar ise iki ülke arasında önümüzdeki günlerde askeri çerçeve anlaşması imzalanacağını ve böylece ilişkilerin daha süratli gelişeceğini kaydetti. Türkiye-Polonya ortaklığının NATO güvenliğine de büyük katkı sağlayacağını dile getiren Akar, şunları söyledi:
"Amacımız ülkelerimizin ve bölgenin güven ve istikrar içinde olmasıdır. Buna katkı sağlamak için çalışıyoruz. Karşılıklı olarak personel değişimi yapmak suretiyle personelimizin olabildiğince güçlenmesine gayret göstereceğiz. Savunma sanayisi konusunda da ülkelerimizin sahip olduğu potansiyelden en üst düzeyde yararlanmak suretiyle silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının, silah, araç gereç ve donanımın olabildiğince yerli ve milli olarak sağlanmasına çalışacağız. Son derece olumlu ve yapıcı gündemle yaptığımız çalışmaların sadece ülkelerimiz için değil aynı zamanda NATO için de önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum."