Türk SİHA'larına saldırıda kullanılan İran yapımı '358' füzesi hakkında ne biliyoruz? İşte '8' rotalı mühimmatın bilinen özellikleri

Irak kuzeyinde Türk SİHA'larına saldırıda kullanılan İran yapımı '358' füzesi, bu kez Suriye sınırında ortaya çıktı ve AKSUNGUR'u hedef aldı. Terör örgütü PKK/YPG'ye bu mühimmatı verdiği bilinen İran, füzenin etkinliğini artırmak için Amerikan yapımı bileşenler kullanıyor. 

Terör örgütü PKK/YPG, Türkiye-Suriye sınırındaki Dırbesiye'de TUSAŞ yapımı AKSUNGUR SİHA'ya saldırıda bulundu. ABD destekli örgütün propaganda aygıtlarında yayınlanan görüntüler AKSUNGUR'un '358' koduyla bilinen İran yapımı mühimmatla hedef alınmış olabileceğini gösterdi. 

Tahran yönetiminin Irak ve Yemen'deki vekil güçlerine sağladığı bu anti-İHA roketi son dönemde terör örgütü PKK/YPG tarafından yoğun olarak kullanılıyor. 

Geçtiğimiz aylarda Londra merkezli Middle East Eye adlı yayın organına konuşan Iraklı bir güvenlik yetkilisi, İran'ın '358' adlı roketi parçalar halinde PKK'ya verdiğini, terör örgütünün bunları birleştirmek ve modifiye etmek için Süleymaniye bölgesinde atölyeler kurduğunu söylemişti. 

Kaynağa göre İran'ın PKK'ya füze aktarım süreci 2,5 yıldır devam ediyor. İran ile PKK/YPG arasındaki ilişki, ABD'nin bu örgütü Süleymaniye merkezli Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) eklemlemesiyle daha da arttı. Bafel Talabani liderliğindeki KYB'nin ABD ordusu organizasyonuyla PKK/YPG'ye helikopter sağladığı da ortaya çıkmıştı. 

Gelinen noktada Türk SİHA'larına karşı ABD, İran, KYB ve PKK/YPG'nin ortak hareket ettiği görülüyor. Uzmanlar, Türk SİHA'larını hedef almak için ateşlenmiş 358 kodlu füzeye konum bilgisi sağlayabilecek tek gücün ABD olduğuna işaret ediyor. 

İran'ın '358'i resmî olarak sahiplendiği ilk olay, Eylül 2023'te dönemin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Tahran ziyareti esnasında yaşanmış ve Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, İran Devrim Muhafızları Sergisi'nde Şoygu'ya 'savunma füzesi' 358'i tanıtmıştı. 

FÜZENİN İÇİNDE AMERİKAN ÜRÜNLERİ VAR 

Katı yakıtlı roket hızlandırıcısından (booster) güç alarak havalandıktan sonra bu parçadan kurtulan ve hava soluyan mini bir turbojet motoru çalıştıran '358', görece yavaş uçuşu sırasında arayıcı başlığıyla hava hedefini tarıyor. 

Esasen 'dolanan mühimmat' özellikli bu füze, hedeflediği hava aracını bir kez ıskalarsa dönüp yeniden vurmaya çalışıyor. Yaklaşık 2,7 metre boyundaki ince silindirik gövdeli füze, 3 ayrı kanatçık grubuyla havada keskin manevralar yaparak stabil şekilde uçuyor. 

'358' füzesi ilk olarak Yemen'deki Husilere yollanan malzemelere yönelik 2019 yılındaki baskınlar sırasında Amerikan donanması tarafından ele geçirildi. Iraklı yetkililer de Tuzhurmatu Hava Üssü yakınlarında bu füzelerden birini ele geçirdiklerini duyurdu. 

2022 yılında ise Yemen'e giden bir yük gemisine yapılan İngiliz baskınında, birleştirildiği zaman çok sayıda 358 füzesi yapmaya yetecek kadar füze parçası bulundu. 

Pentagon parçalar üzerinde yapılan incelemelerde 358'in ABD menşeili ürünler içerdiğine ilişkin bilgilere bir raporunda yer verdi. Buna göre, İran füzesinin çok kritik iki unsuru olan yüksek frekanslı anten ve elektronik saldırı altında yön bulma yeteneğini sağlayan ataletsel navigasyon sistemi Amerikan yapımıydı. 

HAVADA SEKİZ (8) RAKAMINA BENZEYEN BİR ROTA İZLİYOR

Füzenin uç kısmında kızılötesi arayıcı başlıkların monte edildiği sensör dizisi görülürken 358'in buna ek olarak radyo frekans (RF) ya da görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık (IIR) kullanıp kullanmadığı bilinmiyor. 

Belirli bir noktaya dek düşük hızla uçmak ve sonrasında yakıtı bitene kadar o bölgede kalmak üzere tasarlandığı anlaşılan 358, 2020 yılında New York Times'a konuşan bir ABD'li yetkiliye göre, 'havada sekiz rakamı şeklinde uçuyor ve hedefini arıyor.'

Bu mühimmata ilişkin yapılan pek çok yayında, 358'in hedeflerini tam olarak nasıl tespit ettiğinin belirsiz olduğu aktarılıyor. Füzenin burnuna yakın kısında bulunan sensör dizisinin kızılötesi arayıcılar yanında, yakınlığı lazerle ölçen fünyeleri de barındırabileceği kaydediliyor. 

Savaş uçaklarını vuramayacak kadar yavaş uçan ve temelde helikopterler ile insansız hava araçlarını hedeflemek için tasarlanan mühimmatla Husiler, Amerikan MQ-9 tipi SİHA'ları vurduklarını söylüyor. Yemen merkezli grup, Suudi Arabistan'a ait insansız hava araçlarını düşürmeyi de başarmıştı. 

İran füzesi, son 2 yıldır PKK'lı teröristlerce Irak kuzeyinde Türk SİHA'larına yönelik saldırılarda da kullanılmıştı. Terör örgütü PKK'nın Süleymaniye'deki kamplarında 358 ve türevi anti-İHA mühimmatlarını Amerikalıların yardımıyla modifiye ettiği ileri sürülüyor. 

Avatar
Atilla Diş