Yandex Metrica

Türk SİHA teknolojisine Amerikan basınından bir övgü daha

Türk SİHA teknolojisine Amerikan basınından bir övgü daha

Bayraktar AKINCI ile bir kez daha dünya gündemine oturan Türk SİHA teknolojisi, ABD'nin önde gelen savunma haber sitesi National Interest'te masaya yatırıldı.

Savunma

23.01.2024, 17:54

Türkiye'nin SİHA teknolojisinde geldiği aşama dünya basınında analizlere konu olmayı sürdürüyor. ABD'nin öndegelen savunma haber portallarından National Interest, Türkiye'nin İsrail'i de geçerek dünyanın yeni 'drone süper gücü' olabileceğini yazdı. Charlie Gao imzasıyla yayınlanan haberde, Türk silahlı insansız hava araçlarının geçmişte pek çok Rus hava savunma sistemini başarıyla imha ettiği hatırlatıldı; ROKETSAN üretimi mini akıllı mühimmat MAL-L'nin hedefi vurmadaki etkinliğine dikkat çekildi. İşte o analizden dikkat çeken satırlar...

Baykar firmasınca geliştirilen AKINCI TİHA, TSK envanterine girmeye başladı.  

"Türk SİHA'larının Suriye'deki başarıları, dikkatleri Türkiye'nin yerli silah endüstrisine çevirdi. Türk hava araçları Suriye rejimi tarafından işletilen çok sayıda Rus yapımı hava savunma sistemini (HSS) imha etti. Sadece HSS'ler değil, SİHA'lar diğer pek çok hedefi de etkin şekilde vurdu. Türkler, Amerikan MQ-1 Predator SİHA'larının karakteristik silahı AGM-114 Hellfire füzesinin benzerini MAM-L adıyla geliştirdi. MAM-L, SİHA'larda kullanılacak biçimde tasarlandı."

Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Uçak gemisi tasarlayan merkezin komutanı: Tek eksik noktamız kaldı Haberi Görüntüle

YATIRIMLAR MEYVESİNİ VERDİ

"MAM-L, tanksavar füzesi UMTAS-L esas alınarak ortaya çıktı. Ancak sadece SİHA'larda kullanılmak üzere tasarlandığı için UMTAS'tan daha küçük ve daha hafif. Arayıcı başlık, kontrol komponenti ve savaş başlığı teknolojisi UMTAS'tan ödünç alındı. MAM-L, değişik hedeflere yönelik kullanılabilmesi için yüksek patlayıcı parçalanma, termobarik ve delici özellikte savaş başlıklarıyla sunulmakta. Küçük boyutlu bu füze daha çok Amerikan AGM-176 Griffin ile karşılaştırılabilir. MAM-L'nin sabit yüzgeçleri onu bir SİHA mühimmatı olarak sınırlıyor. Griffin ise dışarı çıkan ve tüplerden taşınmasına ve fırlatılmasına izin veren kriko bıçak yüzgeçlerine sahip. Bu, Griffin'in daha kolay taşınmasına ve kargo uçaklarının rampanlarından ateşlemeye izin veren yenilikçi bir tasarımdır. Griffin'in özelliklerinin zamanla MAM-L'ye de eklenmesi mümkün ancak MAM-L'nin üreticisi ROKETSAN, daha ince ama daha uzun sabit kanatlı MAM-C'ye odaklanmış gibi görünüyor. Ne olursa olsun, MAM-L, Türkiye'nin silah sanayiine yaptığı yaptırımın meyvesi olduğunu kanıtlıyor."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading