Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türk SİHA'ları BAE'de: Çarpıcı bilgiyi Reuters açıkladı

Türk SİHA'ları BAE'de: Çarpıcı bilgiyi Reuters açıkladı

Son dakika haberi... Baykar'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne 20 adet SİHA gönderdiği ortaya çıktı. Reuters'a konuşan yetkililer, Türkiye'den 120 adet SİHA isteyen Abu Dabi'ye ilk parti 20 adetlik Bayraktar TB2'nin teslim edildiğini söyledi.

Savunma

23.01.2024, 19:50

Baykar'dan 120 adet silahlı insansız hava aracı istediği bilgisi geçtiğimiz günlerde basına yansıyan Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilk 20 SİHA'yı teslim aldığı ortaya çıktı. 

Ankara ile hızlı bir normalleşme sürecine giren ülkede şu anda 20 adet Bayraktar TB2 bulunuyor. Çarpıcı bilgiyi İngiliz haber ajansı Reuters duyurdu. Ajansa konuşan iki Türk yetkiliye göre, gönderilen 20 SİHA'lık ilk partinin devamı gelebilir. 

İngiliz basınına konuşan askeri kaynaklar, yakın bir döneme dek Libya'da Türkiye'ye karşı darbeci Hafter'i destekleyen BAE ve Suudi Arabistan'ın, hem İran hem de İran destekli vekil örgütlerle mücadele edebilmek için Türkiye ile yakınlaşmayı tercih ettiklerini belirtiyor. 

Çünkü her iki ülke de Yemen'deki İran bağlantılı Şii Husi örgütlerin saldırısına uğruyor. Abu Dabi'ye İran yapımı füzeler düşerken, Riyad'ın petrol tesislerine de sık sık İran menşeili drone saldırıları gerçekleşiyor. 

Ankara'daki görüşmelere dair bilgisi olan bir kaynak, BAE ve Suudi Arabistan'ın acil olarak Bayraktar TB2 edinme uğraşında olduğunu, bunun için pazarlıklar yapıldığını ve 20 SİHA'dan oluşan ilk partinin hızlı bir şekilde Abu Dabi'ye teslim edildiğini anlattı. 

Üst düzey Türk yetkiliye göre Birleşik Arap Emirlikleri daha fazlasını istiyor. Suudi Arabistan ise hem SİHA'ları satın almak hem de ülkeye Türkiye'nin desteğiyle bir fabrika kurma niyetinde. 

Batılı askeri kaynağın görüşlerini de aktaran Reuters, Türk SİHA'larının Çin ve İran ürünlerinden daha üstün performans sergilediğini, ayrıca Türklerin ihracat kısıtlamasında bulunmaması nedeniyle talep gördüğünü belirtiyor. 

Aynı kaynağa göre İran'ın Şahid ve Muhacir adındaki İHA ailesi, TB2'lerin performansından çok uzakta kalıyor. Bu nedenle Suudiler ve BAE, Husilerin elindeki İran dronlarının etkinliğini ortadan kaldırmak için Türk SİHA'larını tercih ediyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading