Türk savunma sanayii için büyük fırsat: Yılda 340 milyar dolar ek bütçe ayırmak zorundalar

Türk savunma sanayii için büyük fırsat: Yılda 340 milyar dolar ek bütçe ayırmak zorundalar

İkinci Donald Trump dönemiyle birlikte Avrupa, kendi ayakları üzerinde durmak için savunma sanayii yatırımlarını artırmak zorunda kalacak. Bloomberg raporuna göre, NATO üyesi 15 Avrupa ülkesi, Rus tehlikesine karşı harekete geçmek istiyorsa toplam savunma bütçelerini yıllık 340 milyar dolar artırmak zorunda. Bu durum Türk savunma sanayii için ek fırsatların ortaya çıkması anlamına geliyor. 

Donald Trump'ın yeniden ABD başkanlığına seçilmesi, güvenliğini Washington'a emanet etmiş Avrupa ülkelerini bir kez daha telaşlandırdı.

Avrupa'ya güvenlik şemsiyesi sağlamanın Amerikan ekonomisine pahalıya mâl olduğunu savunan Trump, Rus tehdidi altındaki bu ülkeleri daha fazla savunma harcaması yapmaya çağırıyor. 

İlk ABD başkanlığı döneminde Trump, NATO üyesi ülkelerden millî gelirlerinin en az yüzde 2'sini silaha harcamalarını istemişti.

Beyaz Saray'da ikinci Trump dönemiyle birlikte Avrupa'nın savunma harcamasını artırmasına kesin gözüyle bakılırken Amerikan Bloomberg'de yayınlanan bir rapor, ayrılacak ek ödeneğin miktarına ilişkin çarpıcı gerçeği ortaya koydu. 

George Ferguson liderliğindeki Bloomberg Intelligence analistleri, NATO'nun en büyük 15 Avrupalı üyesinin askeri yatırımlarını yılda 340 milyar dolar artırması gerektiğini ileri sürüyor. Bu miktar savunma harcamalarının hemen hemen 2 katına çıkması demek. 

Rapora göre, Türkiye haricindeki 15 Avrupa ülkesinin toplam savunma harcamasının yıllık 720 milyar dolara ulaşması gerekiyor. 

Trump, seçim kampanyası sırasında ABD'nin Avrupa ile güvenlik ilişkilerini sınırlayacağını söylemiş, ilk dönemindeki NATO zirvesinde ise müttefiklerin harcamaları artırmaması halinde askerî ittifaktan çekilme tehdidinde bulunmuştu. 

2018 yılındaki G7 Zirvesi sırasında çekilmiş ikonik fotoğraf

DRAGHI: AKSİ HALDE 'YAVAŞ BİR ACI' KAÇINILMAZ

Analist George Ferguson, "Rus saldırganlığı Avrupa'da savunma harcamalarının artmasını zaten teşvik etti. Ancak Ukrayna'yı desteklemek, Moskova'nın genel olarak saldırgan bölgesel duruşuna karşı koymak ve Çin'le derinleşen stratejik rekabeti ele almak için daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir" ifadelerini kullanıyor. 

Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, NATO devletlerinin üretkenliği ek yatırımlarla artırmak için hızlı bir şekilde hareket etmezlerse Avrupa Birliği'nde 'yavaş bir acı' yaşanacağı uyarısında bulunmuştu. Draghi'ye göre Avrupa'nın ve temsil ettiği değerlerin ortadan kalkmaması için savunma sanayii üretim kapasitesinin acilen genişletilmesi gerekiyor. 

TANK, TOP, ZIRHLI ARAÇ, UÇAK, DENİZALTI AVCISI...

Bloomberg raporuna göre Avrupa'nın kara kuvvetleri için acilen muharebe tanklarına, topçu sistemlerine, piyade savaş araçlarına, yakıt ikmal tankerlerine, nakliye uçaklarına ve denizaltı avcılarına ihtiyacı var. 

Avrupa'nın artan savunma fonundan en çok faydalanabilecek şirketler ise haberde şöyle sıralanıyor: "Leonardo, Airbus, BAE Systems, Rolls Royce."

Analistler Soğuk Savaş'ın sona ermesinden beri onlarca yıl süren yetersiz finansmanın ardından kıtada bu ölçekte yeniden silahlanmanın 10 yıldan fazla sürebileceğini belirtiyor. Avrupa merkezli savunma altyapısının ihtiyaç duyulan tüm gereçleri sağlamaktan aciz kalabileceği de kaydediliyor. 

Ferguson'a göre Avrupa, bu harcamayı muhakkak yapmak zorunda kalacak: "Avrupalılar bütçelerinin büyük bir kısmı zaten tehlike altında olduğundan ötürü harcama kalemlerinden bazılarını yeniden düşünmek zorunda kalacak. Tehdit o kadar büyük ki bunu görmezden gelemezler."

RUSYA İLE SAVAŞ KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR  

Avrupa Birliği, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam teşekküllü işgal saldırısının ardından bu ülkeyle savaşın giderek yaklaştığına inanıyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya'nın 5 ilâ 8 yıl içinde NATO ittifakına saldırıda bulunacağı konusunda uyarıda bulunmuştu. 

AB'nin savunma komisyonu üyeliğine aday olan Andrius Kubilius da bu öngörüye katılarak önümüzdeki 6-8 yıl içinde Rusya ile savaş yaşanacağını ve askeri kapasitenin güçlendirilmesi gerektiğini kaydediyor. 

Mevcut tablo önümüzdeki dönemin Türk savunma sanayii açısından büyük fırsatlar barındırdığını gözler önüne seriyor. 2023 yılını 5,5 milyar dolarlık savunma ihracatıyla kapatan ve 2024 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaşan Türkiye, üretim altyapısını yeni tesislerle her geçen ay daha da genişletiyor. 

Ukrayna'ya 1 milyon adet top mermisi göndermeyi taahhüt eden Avrupa ülkeleri 2023 başı itibariyle bu sözü yerine getirememiş ve top mermilerini Türkiye'den tedarik etmek zorunda kalmıştı.