Türk robotu MEMATT Deyrizor çöllerinde: Kürekle mayın temizlemekten bıkan Suriyeliler şimdi Türkiye'ye müteşekkir

ASFAT yapımı insansız mayın temizleme aracı MEMATT, Halep-Hama hattındaki görevinin ardından Deyrizor mesaisine başlıyor. Suriyelilerin neredeyse her metrekareden kürekle çıkarmaya çalıştığı mayınlar MEMATT'ın gelişiyle hızlı biçimde bertaraf edilecek.
Türk mayın temizleme robotu MEMATT, Suriye'yi güvenli hale getirme yolunda mücadelesini sürdürüyor.
Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı ASFAT tarafından üretilen Mekanik Mayın Temizleme Aracı (MEMATT), Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye ordusuna destek amacıyla verilmesinden buyana sahada çalışmaya devam ediyor.
MEMATT araçları nisan ayı süresince Halep güneyindeki Hama çevresinde bulunan mayınlı arazilerde faaliyet yürüttü. Uzaktan kumandalı insansız araçlar, Suriyeli sivillerin mayınlardan zarar görmemesi için yüzlerce kilometrekarelik bölgeyi güvenli hale getirdi.
MEMATT'lardan biri Hama-Halep hattındaki faaliyeti sonrası şimdi Deyrizor görevine başlıyor. Suriye'de İdlib'den sonra en çok mayın döşenmiş bölge olarak gösterilen Deyrizor çölünde neredeyse adım başı bir mayına rastlanıyor.
Anti-personel ve anti-tank mayınlarının bir arada döşendiği arazide Suriyeli ekipler, temizlik faaliyetini yetersiz imkânlardan ötürü 'küreklerle' yapmaya çalışıyordu.
Deyrizor bölgesinden sosyal medyaya yansıyan görüntüler, Suriyeli mayın ekiplerinin ellerinde kürekle neredeyse her metrekareden bir adet mayın çıkardığını gözler önüne seriyor.
Patlama riski bakımından oldukça tehlikeli görülen bu yöntem, bölgeye MEMATT'ın ulaşmasıyla birlikte yakında terk edilecek.
Suriye Savunma Bakanlığı, Hama çevresindeki MEMATT'lardan birini Deyrizor çölü için tahsis etti.
Geniş bir bölgeyi kapsayan mayın tarlasını temizlemek için bir adet MEMATT yeterli olmayacağı için Suriyeliler çok eski birkaç tankı da ucuna ekledikleri aparatla mayın temizleme tankına dönüştürdü. Mayın imha apartlı tankla birlikte MEMATT'ı taşıyan TIR'lar Hama bölgesinden hareket ederek Deyrizor'a intikal etti.
MAYINLAR TEMİZLENDİKÇE GERİ DÖNÜŞ HIZLANACAK
Daha önce Azerbaycan, Togo ve Burkina Faso'ya ihraç edilen MEMATT'ın Suriye'deki faaliyetleri nisan ayında Türk muhabirler tarafından görüntülenmiş, Suriye ordusunda bu araçları kullanan 98. Zırhlı Tümen personelinin ustalığı dikkat çekmişti.
Mayın temizleme görevine ilişkin Türk ekiplerden eğitim alan Suriyeli askerlerden Abdulkadir Nayif, "Bazı bölgelerde mayınları ellerimizle temizliyoruz ancak gömülü mayınlar için Türkiye'den gönderilen özel araçları kullanıyoruz. Hedefimiz bu bölgeleri tamamen güvenli hale getirerek halkın elverine ve köylerine güven içinde dönmesini sağlamaktır" demişti.
Yerleşim birimlerinin abluka altına alınması amacıyla döşenen mayınlar kimi zaman rejimin muhaliflere karşı sahada elde ettiği üstünlüğü korumak için kullanıldı. Bu nedenle 13 yıllık iç savaş süresince Suriye'nin pek çok bölgesinde mayın tarlaları oluştu.
İç savaş boyunca Türkiye'ye sığınmış 3 milyonu aşkın Suriyeli başta olmak üzere diğer ülkelerdeki mültecilerin evlerine geri dönüşü, istikrar ve güvenlik ortamına bağlı. Suriye yönetimi Türkiye'nin gönderdiği insansız mayın temizleme araçlarıyla güvenli hale getirilen alanları her geçen gün daha da genişletiyor.
SURİYELİLER TÜRKİYE'YE MÜTEŞEKKİR
Uzaktan komutalı MEMATT, 5 kilometre mesafeden bile kumanda edilebilmesi sayesinde sıcak savaş ortamında bile çalışabiliyor. Dünyanın en dayanıklı çelik levhalarından biri olarak gösterilen ARMOKS 500T ile kaplanarak TNT patlamalarına dayanıklı hale getirilen MEMATT, saatte 4 kilometre hızla ilerliyor.
Toprağın 25 santimetre derinine inerek buradaki tüm mayınları patlatabiliyor ve 1,7 metre eninde 1 kilometre uzunlukta bir alanı 1 saat içinde mayınlardan temizleyebiliyor.
MEMATT'ın sahada oluşturduğu güvenlik ortamından etkilenen Suriyeliler, bir kez daha Türkiye'ye müteşekkir kaldı.
MEMATT'ın Hama'daki görüntülerini sosyal medya hesabında paylaşan Halepli Muhammed el-Halebî şunu yazdı:
"Bir soru: MEMATT gibi ağır makineleri Batı'daki yahut Doğu'daki bir ülkeden isteseydik ne olurdu? Yüzlerce şart, hikâye, konu başlığı koyarlardı ortaya ve şartlarından biri, 'kendilerine danışmadan bu araçları kullanamayacağımız' yönünde olurdu. O yüzden, teşekkürler Türkiye!"
TRHABER
