• G.ALTIN

    4.076,20

  • DOLAR

    38,1008

  • EURO

    43,4851

  • BIST 100

    9.317,24

  • BITCOIN

    $84.573

Türk mayın temizleme robotu Suriyelilerin geri dönüşü için çalışıyor: ASFAT'ın MEMATT'ı Hama'da görüntülendi

Türk mayın temizleme robotu Suriyelilerin geri dönüşü için çalışıyor: ASFAT'ın MEMATT'ı Hama'da görüntülendi

Suriye'deki mayın tarlaları Türkiye'nin desteğiyle temizlenerek güvenli hale getiriliyor. ASFAT tarafından üretilen mayın temizleme robotu MEMATT, Suriyelilerin geri dönüşü için sahada gece gündüz çalışıyor.

Suriye'de katliamcı Baas rejiminin döşediği mayınlar Türkiye desteğiyle hızla temizleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Esed rejiminin devrilmesi sonrası yeni Suriye yönetimine mayın temizleme konusunda robot desteği sundu. 

Daha önce Azerbaycan, Togo ve Burkina Faso'ya ihraç edilen Mekanik Mayın Temizleme Aracı (MEMATT), Suriye'de toprağın altındaki patlayıcıların bertaraf edilmesi için kullanılıyor. 

ASFAT tarafından üretilen MEMATT, Baas rejiminden kalma mayınlı bölgeleri güvenli hale getirerek Suriyelilerin evlerine dönmelerine katkı sunuyor. MEMATT ile çalışma yapılan mayınlı arazilerden biri Anadolu Ajansı tarafından görüntülendi. 

Suriye Savunma Bakanlığına bağlı 98. Zırhlı Tümen personeli, Hama kentinin kuzey kırsalındaki Hamamiyet ve Cilime köylerinde çalışma yürütüyor. MEMATT'ı kullanma konusunda eğitimli oldukları gözlenen ekipler, Türkiye'den gönderilmiş insansız araçları sahada ustalıkla kullanıyor. 

Çalışmalara katılan Suriyeli Abdulkadir Nayif, mayın temizleme faaliyetine dair şunları söylüyor:

"Bazı bölgelerde mayınları ellerimizle temizliyoruz ancak gömülü mayınlar için Türkiye'den gönderilen özel araçları kullanıyoruz. 

Hedefimiz bu bölgeleri tamamen güvenli hale getirerek halkın elverine ve köylerine güven içinde dönmesini sağlamaktır." 

MAYIN TARLASI REJİMİN CEZALANDIRMA YÖNTEMİYDİ

Suriye'de 2011 yılında Baas rejimine karşı başlayan ayaklanmalar süresince Beşar Esed ve İranlı destekçileri, Müslüman Sünni halkı yıldırmak için mayın döşeme faaliyetini bir savaş yöntemi olarak kullandı. 

Yerleşim birimlerinin abluka altına alınması amacıyla döşenen mayınlar kimi zaman rejimin muhaliflere karşı sahada elde ettiği üstünlüğü korumak için kullanıldı. Bu nedenle 13 yıllık iç savaş süresince Suriye'nin pek çok bölgesinde mayın tarlaları oluştu. 

Esed'i uzun yıllar ayakta tutan İran destekli terörist gruplar, katliamlara katılmak istemeyen Suriyeli gençleri 2020 yılında zorla silah altına almak istemiş, buna direnen kişiler bir cezalandırma yöntemi olarak silah zoruyla mayın tarlasına sürülmüştü. Dera ilinde İranlıların mayın tarlasına sürdüğü 100 kişiden çoğu yaralanmış, 8 kişi de can vermişti. 

İç savaş süresince Türkiye'ye sığınmış 3 milyonu aşkın Suriyeli başta olmak üzere diğer ülkelerdeki mültecilerin evlerine geri dönüşü, istikrar ve güvenlik ortamına bağlı. Suriye yönetimi Türkiye'nin gönderdiği insansız mayın temizleme araçlarıyla güvenli hale getirilen alanları ger geçen gün daha da genişletiyor. 

MEMATT AFRİKA VE KARABAĞ'DA ÇOK İŞ YAPTI

Uzaktan komutalı MEMATT, 5 kilometre mesafeden bile kumanda edilebilmesi sayesinde sıcak savaş ortamında bile çalışabiliyor. 

ASFAT üretimi MEMATT 

Dünyanın en dayanıklı çelik levhalarından biri olarak gösterilen ARMOKS 500T ile kaplanarak TNT patlamalarına dayanıklı hale getirilen MEMATT, saatte 4 kilometre hızla ilerliyor. 

Toprağın 25 santimetre derinine inerek buradaki tüm mayınları patlatabiliyor ve 1,7 metre eninde 1 kilometre uzunlukta bir alanı 1 saat içinde mayınlardan temizleyebiliyor. 

Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Askeri Fabrika ve Tersane İşletmeleri AŞ (ASFAT) tarafından 2019 yılında hazırlanan proje doğrultusunda üretilen Mekanik Mayın Temizleme Teçhizatı MEMATT'tan Afrika ülkeleri Burkina Faso ile Togo'ya 2'şer adet gönderildi. 

Azerbaycan'ın 2020 yılında topraklarını 30 yıllık Ermeni işgalinden kurtardığı İkinci Karabağ Savaşı sonrası ise Türkiye, kardeş ülkeye 20 adet MEMATT ile destek verdi. Ermenilerin oluşturduğu mayın tarlaları hızla güvenli hale getirildi. 

TRHABER
Avatar
Atilla Diş