Yandex Metrica

Türk helikopterleri daha güvenle uçacak! Yerli sistem sayesinde yangınlara müdahalede etkili olacak

Türk helikopterleri daha güvenle uçacak! Yerli sistem sayesinde yangınlara müdahalede etkili olacak

Türk savunma sanayisi, HETS çalışmaları kapsamında geliştirilen Lazer Tabanlı Engel Tespit Sistemi sayesinde Türk helikopterler olduğundan çok daha güvenli bir şekilde görev yapacak.

Savunma

23.01.2024, 17:47

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Meteksan Savunma arasında iki yıl önce imzalanan sözleşmeye göre, helikopterlere entegre edilecek olan lazer tabanlı aktif bir Helikopter Engel Tespit Sistemi'nin (HETS) geliştirilmesi kararı alındı.

Sözleşmenin imzalandığı tarihten bu tarafa HETS'in geliştirme çalışmaları tamamlandı. HETS nihayet ilk defa 17-20 Ağustos'ta gerçekleşecek olan 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) tanıtılacak. 

Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Rus dronlarını Türk av tüfeğiyle vuracaklar: BTS-12'ye Karadeniz görevi Haberi Görüntüle

UÇUŞ GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN UNUSURLAR

Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cankara, özellikle alçak uçuş sırasında helikopterlerin seyir güvenliğini tehdit eden engeller bulunduğunu belirtti. Cankara, söz konusu engellerin yüksek gerilim hatları, meteorolojik koşullar veya bazı yapay ve doğal engeller şeklinde özetlenebileceğini blirtti. Özgür Cankara, "Ne yazık ki bu engeller yüzünden her hafta dünyada en az 2 helikopter ciddi kaza tehlikesi atlatıyor. Ülkemize baktığımızda da 1990 yılından bugüne ne yazık ki bu engeller nedeniyle 40'a yakın helikopterimizi kaybettik ve askerlerimiz şehit oldu." dedi.

MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG AKHİSAR'a monte edildi: Artık deniz testlerine hazır! MKE üretimi 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilk ünitesi TCG... Haberi Görüntüle

ENGELLERİN ZAMANINDA TESTİP EDİLMESİ

Cankara, havacılık endüstrisinin yoğun çalışmalar yaparak, söz konusu engelleri vaktinde tespit edip, pilota ileten sistemler geliştirme çabasında olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:

"Ülkemizde de şu anda helikopterlerimizde pasif engel tanıma sistemleri kullanılıyor. Bu sistemler milli olarak geliştirildi. Bu engellerin coğrafi pozisyonları harita üzerinde işaretleniyor ve hareket halindeyken bunlar gerektiğinde pilota gösteriliyor. Bir de aktif engel takip sistemleri var. Özellikle pilotların aşina olmadıkları coğrafyalarda uçarken ya da görüşle ilgili sıkıntıları olduğu zaman helikopter kendi üzerindeki sensörler vasıtasıyla çevresindeki nesneleri tespit ediyor ve gerçek zamanlı olarak pilota gösterebiliyor. Bugün itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) elinde aktif engel tanıma sistemleri yok. Boşluğu doldurmak üzere Meteksan Savunma olarak SSB ile birlikte bir dizi proje yürütüyoruz. Bu projede artık son aşamalara geldik. Projede özellikle dünyada son zamanlarda kullanım alanı genişleyen lazer teknolojilerini kullanıyoruz."

HETS, ayrıca yangın söndürme helikopterlerinin işlevinde verimi arttıracak.

Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cankara'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

Bu engeller yüzünden her hafta dünyada en az 2 helikopter ciddi kaza tehlikesi atlatıyor. 1990'dan bugüne ne yazık ki bu engeller nedeniyle 40'a yakın helikopterimizi kaybettik ve askerlerimiz şehit oldu.

Yaklaşık 1500 metreden çevredeki engelleri tespit edebiliyoruz. 900 metreden ise elektrik tellerini algılayabiliyoruz.

Önümüzdeki aydan itibaren Kara Kuvvetlerimize bağlı helikopterlerde uçuş testlerine başlıyoruz. Sistem öncelikle Sikorsky helikopterlerinde kullanılacak fakat TSK envanterinde bulunan bütün helikopterlere entegre edilebilecek şekilde geliştirildi.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading