Türk havacılığında tarihî gün: HÜRJET için nihaî anlaşma imzalanıyor!

Avrupa ve NATO ülkesi İspanya, jet eğitim uçağına ilişkin nihaî kararını verdi. Aralık 2024'te imzalanan mutabakat muhtırasının ardından HÜRJET ihracatı için resmî sözleşme, İspanya'daki FEINDEF-2025 fuarında törenle imzalanacak. HÜRJET'in İspanya Hava Kuvvetleri'ne ihraç edilmesi Türk savunma-havacılık sektörünün en önemli başarılarından birini teşkil ediyor.
Türk havacılığı için tarihî gün geldi çattı. TUSAŞ tarafından millî imkânlarla özgün olarak geliştirilen jet eğitim uçağı HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri'ne resmen ihraç ediliyor.
20 Aralık 2024 tarihinde 'ortak jet eğitim uçağı geliştirilmesi' hakkında Türkiye ile mutabakat muhtırası imzalayan Madrid yönetimi, aradan geçen 5 ay boyunca HÜRJET'e ilişkin tüm çalışmaları tamamladı ve kararını verdi.
İspanya'da 12 Mayıs itibariyle başlayan FEINDEF-2025 savunma-havacılık fuarı çerçevesinde İspanyollarla nihaî sözleşme imzalanacak. Çarpıcı duyuruyu İspanya merkezli yayın platforrmu Avion Revue duyurdu.
"İspanya, HÜRJET'i Hava Kuvvetleri'nin yeni gelişmiş eğitim uçağı olarak seçti" başlığıyla yayınlanan haberde, 14 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenecek özel törende imzaların atılacağı kaydedildi.
Avion Revue, Madrid'in HÜRJET seçimini şöyle duyurdu:
"Çok sayıda teknolojik yeniliği gözlemleme fırsatı bulduğumuz mükemmel bir savunma fuarı olan FEINDEF'te yarın, 14 Mayıs Çarşamba günü, İspanya Silahlı Kuvvetleri için özel önem taşıyan bir etkinlik düzenlenecek.
Bu etkinlikte, Talavera'daki 23. Filo'ya bağlı F-5'lerin yerine geçecek olan yeni İspanyol eğitim uçağı olarak HÜRJET ilan edilecek. Resmî imzaların atılacağı bu gelişme İspanya'daki pilotların eğitimi ve kabiliyetleri açısından önemli bir adım.
HÜRJET seçimi hem İspanyol Hava Kuvvetleri hem de İspanya savunma sanayii için mükemmel bir haber niteliğindedir."
DÜNYANIN EN MODERN JET EĞİTİM UÇAĞI
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri'nin açtığı ihalede Amerikan, İtalyan ve Güney Koreli rakipleriyle yarışıyordu. HÜRJET temmuz ayında detaylı incelemeler için Ankara'dan Madrid'e uçmuş ve 3 bin 800 kilometre mesafe kat ederek İspanya'da günlerce testlere tâbî tutulmuştu.
Analiz süreci sonunda İspanyolların tercihi T-7 Red Hawk (Boeing/Saab - ABD), T-50 (KAI - Güney Kore) yahut M-346 (Leonardo - İtalya) değil, TUSAŞ'ın HÜRJET'i olmuştu.
Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu ile İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Francisco Braco Carbo, 26 Şubat 2025 günü HÜRJET uçaklarıyla kol uçuşu gerçekleştirmişti.
İspanyol yetkililerin TUSAŞ'la imzalayacağı anlaşmanın ilk etapta 24 adet HÜRJET'i kapsaması bekleniyor. Amerikan Northrop Grumman şirketince üretilmiş 19 adet F-5 eğitim uçağına sahip İspanya, bu jetleri 2030'dan itibaren emekliye ayıracak. Envanterde aynı zamanda İspanyol Construcciones Aeronáuticas şirketince 1970 ve 1980'lerde üretilmiş 41 adet CASA C-101 bulunuyor.
Amerikan T-7 Red Hawk ile birlikte dünyanın en modern jet eğitim uçağı olarak gösterilen HÜRJET'in İspanya ordusuna ihracının sürebileceği, 24 adetle başlayan siparişin 40'a çıkma potansiyelinin bulunduğu ifade ediliyor.
HÜRJET'e bir İspanyol şirketinin güç veriyor olması da, TUSAŞ uçağının avantajlarından biri olarak gösteriliyor. Merkezi Cadiz'de bulunan İspanyol şirketi Airtificial, HÜRJET için aktif/pasif kontrol kolları üretiyor. Bu şirket, HÜRJET seri üretimi için TUSAŞ'la 5,2 milyon dolarlık sözleşme imzalamıştı.
İspanya için üretilecek HÜRJET'lere Madrid yönetiminin yerli katkı sunmayı amaçladığı biliniyor. HÜRJET'e İspanyolların hangi bileşenleri sunacağı TUSAŞ'la imzalanan anlaşmanın ardından netlik kazanacak. 2030'ların ortalarına dek 100 adedin üzerinde üretilmesi planlanan HÜRJET için uluslararası pazarda çok geniş ihracat potansiyeli bulunuyor.
Türk havacılık sanayii, İspanya ile varılan anlaşmayla HÜRJET ihracına imza atarak tarihî bir başarıya imza attı.
TRHABER
