Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türk güvenlik şirketlerine küfürler gırla giderken Rus Wagner, Afrika'yı ele geçiriyor

Türk güvenlik şirketlerine küfürler gırla giderken Rus Wagner, Afrika'yı ele geçiriyor

Doğrudan Vladimir Putin'e bağlı Rus güvenlik şirketi Wagner, dünya üzerindeki etki ağını genişletiyor. Afrika'ya yoğunlaşan paralı asker grubunun ayak bastığı ülke sayısı 19'a ulaştı.

Savunma

23.01.2024, 18:06

SADAT başta olmak üzere Türkiye'de yeni gelişmekte olan özel güvenlik kurumlarına bazı kesimlerin nefret kampanyası sürerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bağlı 'gayri resmi' Wagner şirketi, dünya üzerindeki etki alanını genişletiyor.

Ukrayna, Suriye ve Libya'da varlık gösterdiği yıllardır bilinen Rus paralı asker şirketi Wagner, şu anda ayak bastığı ülke sayısını 19'a çıkarmış durumda. Wagner Ukrayna, Suriye ve Libya dışında, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Madagaskar, Mozambik, Zimbabve, Esvatini, Lesoto, Botsvana, Angola, Gine, Gine Bissau, Çad, Mali ve hatta Amerika kıtasındaki Venezuela'da da konuşlandı. 

Bulunduğu ülkelerde hükümet güçlerine askeri eğitim ve koruma hizmeti sağlayan Wagner, bazı bölgelerde de hükümet karşıtı grupların büyümesine yardımcı olarak gayrimeşrû halde varlık gösteriyor. Rus paralı askerlerin gayrimeşrû konumuna en önemli örneği Libya oluşturuyor. Bu ülkede CIA devşirmesi darbeci Hafter güçlerine destek veren Rus milisler, cephe hatlarına mayın yerleştirilmesi ve Cancavid milislerine eğitimler dışında Libya topraklarındaki petrol yataklarını işgal etmiş durumda. 

Afrika ülkelerindeki mineraller ile doğal mirası kullanmak, unsurlarına silah ve teknoloji temin etmek için yan kuruluşlarıyla bölgedeki varlığını güçlendiren Rus şirketin, yayılım ağı itibariyle tüm dikkatini Kara Kıta'ya çevirdiği görülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading