• G.ALTIN

    4.265,72

  • DOLAR

    39,6794

  • EURO

    45,7516

  • BIST 100

    9.102,02

  • BITCOIN

    $104.709

Türk F-4 uçaklarına gün doğdu: Phantom'lar emeklilik çağında uzaya uydu fırlatacak

Türk F-4 uçaklarına gün doğdu: Phantom'lar emeklilik çağında uzaya uydu fırlatacak

Amerikan uydu fırlatma şirketi Starfighters International, alçak yörüngeye mini uydular fırlatmak için sıradışı bir satın alımı duyurdu. Firma, Güney Kore Hava Kuvvetleri envanterindeki 12 adet F-4 Phantom uçağını ABD'ye getirmek için anlaşma imzaladı. F-4'lerin uzay operasyonu başarıyla sonuçlanırsa Türk Hava Kuvvetleri'nin emekliye ayırmaya hazırlandığı yarım asırlık Phantom'lar için yeni bir dönem başlamış olacak.

Türk Hava Kuvvetleri'nin yarım asırdan fazla süredir kullanmakta olduğu F-4 Phantom uçaklarına gün doğdu. Amerikan uydu fırlatma şirketi Starfighters International, uyduların alçak yörüngeye (LEO) fırlatılması için emektar F-4 uçaklarını kullanma kararı aldı. 

Kennedy Uzay Merkezi'nde faaliyet yürüten ve şimdiye dek uzay görevleri için F-104 Starfighter uçaklarını kullanan ünlü şirket, bir süre önce F-4 Phantom uçaklarını satın almak için Güney Kore ile anlaşmaya vardı. Soğuk Savaş döneminin 3. nesil hava hakimiyeti uçağı, bundan böyle küçük çaplı uyduları alçak Dünya yörüngesi ve daha alt katmandaki seviyelere fırlatacak. 

Yaklaşık 30 yıldır uydu fırlatma görevi yürüten Starfighters International şirketinin envanterinde Mach-2 hızla uçabilen 7 adet F-104 uçağı bulunuyor. Filo 2007 yılında Kennedy Uzay Merkezi'ne taşındı. Uçaklar orada dünyanın en büyük pistlerinden biri olan Shuttle Landing Facility'de iniş-kalkışlar gerçekleştirdi. 

ABD firması, daha iddialı uydu fırlatma projeleri için Teksas-Midland'da 14 milyon metrekare genişliğe sahip bir yerleşke inşa ediyor. Amerikan yayın organı The War Zone'a göre, işte tam bu noktada F-4 Phantom'lar devreye giriyor. 

Lockheed F-104 Starfighter yüksek hızda stratosfere doğru hızla yükselebilse de bu uçak, alçak Dünya yörüngesine daha büyük yüklerin yerleştirilmesi için gerekli olan büyük boyutlu fırlatma araçlarını taşıyamıyor. Planlamalara göre F-4'ler bu görevi yerine getirebilir. 

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-4 Phantom uçağı

ŞİRKETİN BORSAYA GÖNDERDİĞİ AÇIKLAMADA ORTAYA ÇIKTI

Uydu fırlatma firması geçtiğimiz nisan ayında Güney Kore'den bir düzine F-4 satın alma sürecinde olduklarını açıkladı. Starfighters International, ABD Menkul Kıymetler Borsası'na yolladığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

"Şirketimiz, Aerovision LLC kanalıyla uçak satın alım sözleşmesi imzaladı. Bu kapsamda 12 adet F-4 Phanton-II uçağı, ABD Federal Havacılık İdaresi kaydı olan bir MD-83 ve aynı kayda sahip bir DC-9 uçağı satın alınacaktır. 

Bahse konu uçaklar açık veya zımnî hiçbir garanti olmaksızın, hizmete sokulabilir kullanılmış uçaklardır. 12 adet Phantom-II uçağı yakın zamanda Güney Kore Hava Kuvvetleri tarafından hizmet dışı bırakılmıştır ve Güney Kore'den Amerika Birleşik Devletleri'ne ithal edildikten sonra Havacılık İdaresi'ne kaydedilmeleri gerekecek."

Uydu fırlatma şirketinin ABD Borsası'na yolladığı açıklamada F-4 Phantom uçakları için 3 ayrı aşamada toplam 15 milyon dolar ödeme taahhüdünde bulunduğu belirtiliyor. MD-3 ve DC-9 uçakları için de ek olarak 5 milyon dolar daha ödenecek. 

GÜNEY KORE'DE SORUN ÇIKARSA TÜRKİYE'NİN KAPISI ÇALINABİLİR

War Zone yayınında, Güney Kore eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un aniden sıkıyönetim ilan etmesinin ardından ülkede başgösteren çalkantılar nedeniyle F-4 uçağının Seul'den temin edilememesi durumunda başlıca alternatiflerin Türkiye ve Yunanistan olacağına şöyle işaret ediliyor:

"Kaynak ülke birincil sorun haline gelirse F-4'ler diğer dost ülkelerden temin edilebilir. Yunanistan Phantom operasyonlarını sonlandırıyor ve Türkiye de eninde sonunda F-4'leri emekliye ayıracak. Diğerleri de Japonya örneğinde olduğu gibi, bu uçakları emekliye ayırdı. 

Starfighters International'a F-4 alımının durumunu sorduk. Herhangi bir yorum yapmaktan kaçındılar."

F-4'lerle uzaya uydu fırlatılması planlanıyor.

Uzaya uydu fırlatma işi tarihin en yoğun dönemini yaşıyor. Birçok ülke, irili ufaklı uyduları yörüngeye yerleştirmek için fırlatıcı şirketlerin kapısını çalarken, küçük uydular genellikle büyük uyduların fırlatıldığı uçuşlarda onların yanında yolculuk ediyor. 

Bu durum küçük uydu üreticilerinin başka şirketlerin zaman çizelgesine bağlı olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle küçük bir uydunun uzaya gönderilmesi konusunda bazen yıllarca beklemek gerekebiliyor. Gecikmenin önüne geçmek için Starfighters International gibi şirketler ise alternatif çözüm peşinde koşuyor. 

Uygun maliyetli bir operasyonla, en avantajlı konumdan fırlatılan küçük uyduların uzaya gönderilmesinde F-4'lerin büyük rol oynayabileceği düşünülüyor. Ulaşabileceği irtifanın üst limitine kadar uçan bir F-4 uçağı, küçük uydu taşıyan bir füzeyi uzaya ateşleyecek ve bu füze, mini uyduyu alçak dünya yörüngesine yerleştirecek. 

F-104'lere bir adet J79 turbojet motoru güç verirken F-4 uçaklarında bu motordan iki tane bulunuyor. 

Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-4'ler, 50. hizmet yılında 'Fil Yürüyüşü'ne imza atmış, Soğuk Savaş'ın ikonik jetleri küresel ölçekte bir kez daha gündem olmuştu. TRHABER

Avatar
Atilla Diş