Türk donanmasında görev alacak 4 fırkateynin isimleri belli oldu: İSTİF sınıfı gemiler ikinci partide değişiyor mu?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, MİLGEM kapsamında inşa edilecek ikinci grup 4 adet fırkateyn için isim belirledi. İddiaya göre TCG İSTANBUL, TCG İZMİR, TCG İZMİT ve TCG İÇEL'i takip edecek 4 gemiye şu isimler verildi: TCG AKDENİZ, TCG KARADENİZ, TCG EGE, TCG MARMARA.
MİLGEM projesi kapsamında inşa edilen fırkateynlerin ikinci grubunda isim değişikliğine gidildi. İddiaya göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, isimleri TCG İSTANBUL, TCG İZMİR, TCG İZMİT ve TCG İÇEL olan İSTİF sınıfı birinci grup fırkateynlerin ardından devreye girecek ikinci grup 4 savaş gemisi için isim belirledi.
MİLGEM'in 9, 10, 11 ve 12'nci, İSTİF sınıfı fırkateyn grubunun ise 5, 6, 7 ve 8'inci gemileri olacak platformlar için herkes 'İ' harfiyle başlayan isimler konulmasını beklerken Türk donanması bir sürprize imza atarak gemilere şu bölge isimlerini koydu:
-TCG AKDENİZ (F-519)
-TCG KARADENİZ (F-520)
-TCG EGE (F-521)
-TCG MARMARA (F-522)
Gelişmeyi ilk duyuran isim uluslararası savunma basınındaki haberleriyle tanınan analist Tayfun Özberk oldu.
İSTİF sınıfı fırkateynlerin ikinci grup isimlerinde kavram değişikliğine gidilmesi, bu gemilerin TCG İSTANBUL'dan farklı özellikler barındırabileceğine ilişkin çeşitli yorumlara yol açtı. Ancak AKDENİZ, KARADENİZ, EGE ve MARMARA'NIN tıpkı İZMİR, İZMİT ve İÇEL'de olduğu gibi TCG İSTANBUL'un ikizleri olacağı belirtiliyor.
F-515 borda numaralı TCG İSTANBUL, MİLGEM projesinin 5. gemisi olarak Gölcük'teki İstanbul Tersanesi'nde inşa edilmesinin ardından 2024 Ocak ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde hizmete girmişti.
TCG İSTANBUL'la aynı özellikleri taşıyan TCG İZMİR (F-516), TCG İZMİT (F-517) ve TCG İÇEL (F-518) gemilerinin yapımı ise Anadolu, Sedef ve Sefine Tersanelerinde sürüyor. İZMİR ve İZMİT gemileri Ocak 2025 itibariyle denize indirilmiş ve donatım faaliyetleri başlamıştı.
MİLGEM fırkateynlerini üreten tersaneler bu gemileri donatım işlemi için denize indirdikten sonra vakit kaybetmeden kızakta yeni gemilerin montajına başladı. Halihazırda gövdesi tamamlanmış İZMİR, İZMİT ve İÇEL'in Suudi Arabistan'a ihraç edileceğine dair iddialar gündemdeki yerini koruyor. Ankara ile Riyad arasında Mart 2025'te 6 milyar doları aşan bir savunma anlaşmasına imza atılması bekleniyor.
Bu ihtimal gerçeğe dönüşürse özel tersaneler mevcut gemileri tamamlayıp Suud donanmasına satacak ve bu esnada Türk donanması için aynı gemileri üretmeyi sürdürecek.
SOSYAL MEDYADA 'EGE' TEPKİSİ
MİLGEM fırkateynlerinin ikinci grup gemilerine verileceği ileri sürülen isimler sosyal medyada beğeniyle karşılanırken 'TCG EGE' tabiri tepkilere neden oldu. Savunma sanayii gelişmelerini X platformundan takip eden birçok vatandaş, EGE tabiri yerine ADALAR teriminin neden tercih edilmediğini sorguladı.
TCG İSTANBUL FIRKATEYNİ ÖZELLİKLERİ
Mavi Vatan'ın en güçlü muhafızı MİLGEM fırkateyni TCG İSTANBUL özellikleriyle göz kamaştırıyor:
▪️ Üretim sözleşmesinin Nisan 2019'da imzalanmasının ardından STM ana yükleniciliğinde Gölcük Tersanesi'nde inşa edildi.
▪️ 113,2 metre uzunluğa, 14,4 metre genişliğe sahip.
▪️ Seyir menzili 5700 deniz mili (10 bin 500 kilometre).
▪️ 3100 ton deplasman ağırlığındaki fırkateyn saatte 29 knot (53,7 km) hızla ilerliyor.
▪️ Gemide 147 mürettebat görev yapıyor.
▪️ Fırkateynin yapımında 150'den fazla sistem için 80 alt yüklenici şirket görev aldı.
▪️ Milli Dikey Atım Lançer Sistemi MİDLAS'ın entegre edildiği ilk gemi.
▪️ Her biri 16 hücreli 4 adet MİDLAS'ta toplam 64 fırlatıcı lançer bulunduğu sanılıyor.
▪️ Milli fırkateyn, radyo frekans (RF) arayıcı başlıklı HİSAR-D (SAPAN) hava savunma füzeleri kullanıyor. SİPER Blok-1 ve Blok-2 füzeleri de TCG İSTANBUL'un hava savunma mühimmatları arasında olacak.
▪️ Gemide 3 boyutlu arama radarı CENK-S, atış kontrol radarı AKREP, Denizgözü Elektro-Optik Dayrektör (EOD) AHTAPOT, elektronik taarruz (ET) sistemi, torpido kovanı ve torpido aldatıcı dekoyu HIZIR, KULAÇ iskandil sistemi, milli seyir radarı, milli aydınlatma radarı ve milli savaş yönetim sistemi ADVENT bulunuyor.
▪️ ASELSAN üretimi yakın hava savunma sistemi GÖKDENİZ (KORKUT-D) milli fırkateyne monte edildi.
▪️ TCG İSTANBUL'un güdümlü füze sınıfında ana mühimmatı ROKETSAN üretimi ATMACA oldu.
▪️76 mm'lik deniz baş topu ve 25 mm'lik otomatik silah mevcut.
▪️ 19 Ocak 2024'te düzenlenen törenle donanmada görevine başladı.
