TSK envanterine 65 adet Derman 8X8 zırhlı lojistik aracı geliyor
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine 65 adet Derman 8X8 zırhlı lojistik destek aracı katılıyor.

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yeni ve benzersiz bir kara aracı olan Derman 8X8 zırhlı lojistik aracı Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmek için sırada bekliyor.
YENİ ARAÇ KABİNİ HEM TEK HEM ÇİFT KAPILI OLACAK
Koluman Otomotiv Endüstri AŞ, 2016 yılında geliştirmeye başladığı Derman'ın ilk jenerasyon prototipini 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) konteyner elleçleme, taşıma versiyonuyla sergilerken, Derman'ın tank taşıyıcı olarak tasarlanan ikinci jenerasyonunun prototipi de ilk kez tanıttı.
AA'ya konuşan Koluman Otomotiv Endüstri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, Silahlı Kuvvetlerde özellikle lojistik destek hizmetleri için bir ihtiyaç olduğu için bir Ar-Ge faaliyetine başladıklarını ifade etti ve "Araç tekniği zaten aşina olduğumuz bir konu. Balistik teknoloji konusunda yurt dışından danışmanlardan destek aldık. 2019'a kadar süren bir çalışma oldu ve ilk prototipimiz ortaya çıktı. Bunu 2021'de yeni ürettiğimiz ikinci jenerasyon Derman aracımız izledi. İlk aracımızın kabini tek kapılıydı, yeni aracımızın kabini hem tek hem çift kapılı olabilecek. İlk aracımızda ithal çelik kullanıyorduk, bu aracımızda yerli çelik kullanmayı planladık. Her iki araç da NATO standartlarında korumaya sahip. Bu araçları ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin lojistik destek hizmetleri için programladık. İlk aracımız konteyner elleçleme aracı. Özellikle savaş bölgelerinde askerlerin zarara uğramadan birtakım kritik ürünleri taşıyıp geri getirmeleri için düşünülmüş bir araç. İkinci jenerasyon ürünümüz ise tank taşımaya yönelik bir araç. 70 tonluk tanklardan Altay tankına kadar taşıyabilecek kapasitede." dedi.
GELECEK YIL ENVANTERDE
Saltık, geçen süre zarfında Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına yönelik 65 adet Derman için bir sözleşme imzaladıklarını ve önümüzdeki yıldan itibaren bu araçların envantere girmeye başlayacağını belirtti.
İlk prototipin ortaya çıkmasının ardından yapılan çalışmalarla birtakım iyileştirmelere gidildiğini, yeni aracın hafifletildiğini, dayanımının güçlendirildiğini, arazi kabiliyetinin artırıldığını anlatan Saltık, "İyi bir araç yaptığımızı düşünüyoruz ama durmuyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Daha da iyileştirmeler yapacağız. Özellikle araçların yazılımları, 360 derece farkındalık sistemi ve elektronik donanımıyla ilgili iyileştirmeler yaptık. Bunlar da zaman alan çalışmalar. Aracımızı ithal çelik yerine yerli çelikle yapma gayretimiz var." dedi.