Yandex Metrica

Temel Kotil'in 'düzine düzine satacağız' dediği GÖKBEY seri üretime hazır!

Temel Kotil'in 'düzine düzine satacağız' dediği GÖKBEY seri üretime hazır!

Türkiye'nin özgün tasarım ilk milli genel maksat helikopteri GÖKBEY seri üretime geçiyor. Helikopterin test çalışmalarında kullanılacak 4. prototipi de başarıyla uçtu.

Savunma

24.04.2024, 00:21

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından özgün olarak tasarlanan GÖKBEY helikopteri artık seri üretime hazır. Türkiye'nin yerli ve milli genel maksat helikopterinde 4. prototip de başarıyla imâl edilerek göklerle buluştu. 

GÖKBEY (T-625) helikopterinin uçuşundan görüntüler paylaşan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "İlk kez havalanan 4'üncü GÖKBEY'imizin test uçuşlarından kareleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Gece gündüz demeden çalışan tüm değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Daha fazlası için çalışmaya her zaman devam edeceğiz" diye yazdı. 

2013 yılında Özgün Helikopter Projesi sözleşmesi imzalandıktan sadece 5 yıl sonra ilk uçuşunu yapmayı başararak kırılması zor bir rekora imza atan TUSAŞ, sıfırdan geliştirdiği helikopteri şu an A'dan Z'ye hazır vaziyete ulaştırmış durumda. 

3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve GÖKBEY için tarih verdi 3 yılda 55 adet HÜRKUŞ geliyor! Haluk Görgün HÜRJET ve... Haberi Görüntüle

YERLİ MOTOR UÇMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Tasarımından yazılımına, kokpitinden pervanesine dek her şeyiyle yerli imkanlarla üretilmiş GÖKBEY'e, Türk Motor Sanayii (TEI) tarafından imâl edilen TS1400 motoru güç verecek. TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, "23 bin devir/dakika maksimum çıkış devrine ve maksimum sürekli güç olan 1400 beygirin üzerine çıktık. Helikopterin dişli kutusunu ise Eskişehir'deki Alp Havacılık yaptı. İlk milli dişli kutusuyla ilk milli helikopter motorumuzu maksimum sürekli güç devrine ulaştırdık. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden gelecek izin sonrası TEI-TS1400 motoruyla GÖKBEY'de insanlı testlere başlayacağız" demişti. 

Taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, yangın söndürme, arama-kurtarma gibi farklı görevler için kullanılabilecek GÖKBEY helikopterinde ilk parti, bu yıl Jandarma Genel Komutanlığı'na teslim edilecek. Jandarma, TUSAŞ'a 20 helikopter siparişi vermişti. 

Jandarma'nın ardından GÖKBEY, ambulans hizmetlerinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı'nda göreve başlayacak. Bu yıl Katar ve Malezya'daki savunma fuarlarında büyük ilgi çeken milli helikopter konusunda TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil iddialı konuşmuştu. Kotil, "GÖKBEY'i görenler bayılıyor. Düzine düzine satacağız inşallah" ifadesini kullanmıştı. 

F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı F-22'yi gören radar bombası: Amerikan uçağı hayalet olmaktan çıktı Haberi Görüntüle

BİR ÜLKEYLE SÖZLEŞME İMZALANDI 

GÖKBEY daha seri üretime geçmeden ilk yurtdışı satış başarısına da ulaştı. GÖKBEY için TUSAŞ'a ilk siparişi veren ülke henüz açıklanmazken sipariş miktarının 3 ilâ 6 helikopter arasında olduğu sanılıyor. GÖKBEY, 26 Haziran 2013 tarihinde imzalanan anlaşmadan 5 yıl sonra, 6 Eylül 2018 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiş, projede görev alan mühendisler gözyaşlarını tutamamıştı. 

Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu: Biz de ayrılalım Yunan medyasında hükümete Türkiye baskısı: AKKA kararı komşunun gözünü korkuttu:... Haberi Görüntüle

İŞTE GÖKBEY HELİKOPTERİNİN ÖZELLİKLERİ

Saatte 300 km'nin üzerinde hıza ulaşan GÖKBEY, 3,6 saat havada kalabiliyor. GÖKBEY harici yakıt tankı bulunmadan 700 kilometre menzile gidebilecek şekilde geliştirildi. Harici tank takıldığında mesafe 1000 kilometrenin üzerine çıkıyor.

GÖKBEY normalde 10 kişi ve 2 de mürettebatla uçuyor. Ancak helikoptere istenirse mürettebat harici 12 kişi de binebiliyor. Gelecek yıllarda VIP helikopter olarak da tasarlanacak GÖKBEY, 4-5 kişinin lüks yolculuk yapabileceği versiyonuyla kullanımda olacak.

6 tonluk kalkış ağırlığı bulunan helikopterin ilk prototiplerinde Amerikan LHTEC-CTS800-4AT adlı motor kullanıldı. GÖKBEY'in seri üretiminde TEI üretimi yerli motor TS1400 kullanılacak.



 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading