TB2 SİHA'nın ANKA ve AKSUNGUR'dan farkını Selçuk Bayraktar açıkladı
Beyoğlu Sohbetleri Türkiye Yüzyılı Buluşmaları'nda konuşan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, uzay projesi Fergani'yi anlattı; Bayraktar TB2 ile ANKA ve AKSUNGUR'un farkını izah etti.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Beyoğlu Sohbetleri Türkiye Yüzyılı Buluşmaları'nda Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar konuştu.
Türkiye'nin İHA teknolojilerine doğru zamanda çok erken başladığını söyleyen Bayraktar, TB2 SİHA'ların kendi sınıfında dünyaya açık ara nam saldığını, şu anda 28 ülkeyle dünyanın en fazla ülkeye ihraç edilen ve en çok muharebe yaşamış SİHA'sı olduğunu söyledi.
Selçuk Bayraktar
Geleceğin hava savaşlarında devrim yapacak insansız jet KIZILELMA'nın aralık ayında ilk uçuşunu yaptığını hatırlatan Bayraktar, bu aracı dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiğine dikkat çekti.
DÜNYADA EN ÇOK KONUŞULAN SİHA
Bayraktar TB2'nin ANKA, AKSUNGUR hatta AKINCI ile karıştırılması konusunu da izah eden Selçuk Bayraktar bu hava araçlarının farkını ve TB2'nin neden daha çok tercih edildiğini şöyle anlattı:
"Şu anda bütün dünyada, dünyadaki en yakın rakibinden 5 kat daha fazla konuşuluyor Bayraktar TB2'ler. Bayraktar TB2'ler orta sınıf ancak en yaygın kullanıma sahip. Ülkemiz daha üst sınıf İHA'lar da üretiyor. Örneğin ANKA, Bayraktar TB2'den daha üst sınıf, AKSUNGUR da öyle. AKINCI bunlardan da üst sınıfta. Bayraktar TB2, en yaygın ve en kolay adapte edilebilen platform olduğundan diğer daha gelişmiş platformlardan çok daha fazla adından bahsettiriyor."
İLK SİHA ZAFERİ TÜRK ORDULARININ
Baykar olarak sadece 15 yıl içerisinde dünyanın en iyisi denebilecek insansız uçakları yapmayı başardıklarına dikkat çeken Selçuk Bayraktar, TB2 SİHA'nın dünya tarihine damgasını vurduğunu, Karabağ'da SİHA'larla kazanılan ilk savaşa Türk ordularının imza attığını kaydetti.
Baykar'ın geçen yıl toplam gelirinin yüzde 99,3'ünün ihracattan geldiğine dikkat çeken, aynı zamanda devletten tek kuruş AR-GE desteği ve kredi alınmadığına vurgu yapan Selçuk Bayraktar, "Dünyada bu tarz bir savunma sanayi şirketi bulmanız çok zordur. Bırakın onu, teknoloji şirketi bulmanız dahi zordur. Geçtiğimiz yıl yüzde 99,3'tü gelirlerimizdeki ihracatın payı ve tek başına tüm savunma sanayindeki ihracatın dörtte birini yapmış olduk" dedi.
KIZILELMA'DAN SONRAKİ PROJE NE OLACAK
Selçuk Bayraktar, KIZILELMA uçağından sonraki proje olarak uzayı hedeflediklerini de anlatarak şu bilgileri verdi:
"KIZILELMA'dan sonra ne var diye bize hep soruluyor. Uzayla alakalı çalışmalarını yürütecek girişimimizi de kurduk. Türkiye'nin en iyi roketçisi Arif hocamızla birlikte. Yörünge transfer araçları ve alçak yörünge takım uyduları son dönemde gündeme geliyor. Hem haberleşme hem de küresel konumlama sistemleri üzerine çalışmalar yürütüyor ve bir taraftan da yörünge transfer aracı denilen bir anlamda otobüse benzetilen araçlarla fırlatma yapıldıktan sonra yörüngeye gitmesi gerekiyor. O araçlar henüz dünyada yok, bunlara da minibüs diyebiliriz. Uzaya çıktıktan sonra yörüngeye transfer araçlarını. Bu alanda da yine tümüyle kendi kaynaklarımızla, kimseden bir kuruş destek almadan, Baykar'ın ihracattan elde ettiği gelirler vasıtasıyla uzay girişimimizi kurduk ve 35 kişilik ekibimiz adım adım büyüyor. Elbette 5-10 yıl sonra ülkemizin uzay serüvenine ciddi destek verecek çalışmalarda bulunacağına inanıyoruz. İnsanlığa bu alanda da katkı sunacağını değerlendiriyoruz, FERGANİ adlı uzay girişimimiz."