banner2

TB2'ler Arnavutluk yolunda, Yunanistan'da panik artıyor

Ukrayna, Polonya ve Letonya'nın ardından Yunanistan'ın komşuları Arnavutluk ile Bulgaristan da Türk SİHA'sı almaya hazırlanıyor. Gelişmeler muhasara altındaki Atina'yı iyice panikletti.

Savunma 30.06.2021, 15:23
Abone ol
TB2'ler Arnavutluk yolunda, Yunanistan'da panik artıyor

Bayraktar SİHA'ların Arnavutluk'a intikal ihtimali Yunan medyasında paniğe neden oldu. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın Ankara ile kurduğu sıkı ilişkileri 'endişe verici' bulan Atina, doğu sınırından sonra batıda da kendini kuşatılmış hissediyor. Yunanistan merkezli SL Press'te yayınlanan haber, Bayraktar TB2'lere Tiran yönetiminin sahip olması halinde bunun Atina için ciddi bir tehdit olacağına vurgu yaptı. "Türk SİHA'larının Yunanistan'ın etrafını kuşattığını" bildiren komşu basını, Arnavutluk'taki Vlora Deniz Üssü'nün de Bayraktar üssü haline gelmesinden endişe ediyor. 

Kısa bir süre önce Türkiye'ye gelerek Bayraktar tesislerini ziyaret eden Arnavut yetkililer, Türk SİHA'larından satın almak istediklerini bildirmiş ve sonraki günlerde bunun için 8,2 milyon avro kaynak ayrıldığını açıklamıştı. Bu kaynak -eğer yeni sözleşme yapılmazsa- Tiran'ın TB2'lerden ancak bir ya da iki tane alabilmesine yetecek. 

Geçtiğimiz yıl ASELSAN yapımı anti-drone sistemlerini de satın alan Arnavutluk, Türk Silahlı Kuvvetleri ile bir dizi anlaşma kapsamında ortak askeri tatbikatlar ve eğitim faaliyetleri icra ediyor. Yunanistan'ın 'arka tarafındaki' Adriyatik Denizi'nde Arnavutluk donanmasıyla birlikte tatbikat düzenleyen Türkiye, bu ülkenin Avlonya kentinde bulunan deniz üssünü de modernize ediyor. 

Bayraktar TB2'lerin Karabağ Savaşı'nda Ermenileri teslim olmaya zorladığını hatırlatan Yunan medyası, bu araçları yakında envanterine katacak Arnavutluk'a karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Atina'yı paniğe sevk eden kuşatılmışlık hissi, önümüzdeki günlerde Ankara'nın Tiran'la daha kapsamlı bir satış sözleşmesi yapması halinde çok daha artacak gibi görünüyor. Üstelik Arnavutluk, Bayraktar'la ilgilenen tek komşu değil. Yunanistan'ın komşularından Bulgaristan'ın da Türk SİHA'larından satın almak için girişimlerde bulunduğu biliniyor.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!