Rusya topraklarını gelişmiş füzelerle vurmak için ABD, İngiltere ve Fransa'dan onay almak zorundaki Ukrayna, mühimmat bağımsızlığı edinme konusunda çok önemli bir aşamayı geride bıraktı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski'nin test atışı yapıldığını duyurduğu kısa menzilli balistik füze (SRBM) Hrim-2 (Grim-2 / Thunder-2), savaşın bundan sonraki aşamasında oyun değiştirecek bir potansiyele sahip görünüyor.
Zira balistik füzenin menziline dair iddialar 500 ilâ 1000 kilometre arasında değişiyor.
Geliştirme çalışmaları süren Hrim-2'nin ateşlendiğini duyuran Zelenski, "İlk Ukrayna balistik füzesinin başarılı bir testi gerçekleşti. Savunma sanayimizi bundan dolayı kutluyorum. Füze hakkında daha fazla ayrıntı paylaşamam" dedi.
10X10 fırlatıcı kamyonetin taşıdığı iki adet lançerden fırlatılabilen Hrim-2'nin yaklaşık 10 yıldır geliştirilmekte olduğu ileri sürülüyor.
Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinin ardından Ukrayna ordusu millî balistik füze tasarımına başlamış, hatta Hrim-2 fırlatıcı kamyonu 2018'deki bir askerî geçit töreninde boy göstermişti.
Hayalet uçak füze atmaya başladı! ANKA-3'ün test görüntüsü gurur verdiİDDİALAR 500 KM İLE 1000 KM ARASINDA DEĞİŞİYOR
Rusya'nın İskender-M füzesine çok benzeyen bir dış görünüme sahip olan Hrim-2, ABD savunma medyasına göre 500 kilometre menzildeki hedefleri vurabiliyor.
Kiev basını ise 1000 kilometre menzilli bir füzenin üretimi konusunda geçtiğimiz yılki haberleri hatırlatarak, Hrim-2'nin 1000 km menzil kapasitesine sahip olabileceğini ileri sürüyor.
Balistik füze, Ukrayna savunma firması Yuzhnoye tarafından geliştirildi. Yeni ve düşük maliyetli bir saldırı seçeneği sunan, aynı zamanda hiçbir kısıtlamaya tâbî olmadan değerli Rus hedeflerinin vurulabilmesine olanak tanıyan Hrim-2'nin ne gibi etkilere yol açacağı önümüzdeki dönemde netlik kazanacak.
2023 yılı başında dönemin Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ülkesinin 1000 kilometre menzile sahip yeni bir füze geliştirme aşamasında olduğunu duyurmuş ancak ayrıntı vermemişti.
Ukrayna halihazırda 360 kilometre menzile sahip olduğu iddia edilen gemisavar füzesi Neptün'ün kara versiyonunu sahaya sürdü; aynı zamanda Kiev güçleri uzun menzilli saldırılar için çok sayıda kamikaze İHA'dan yararlanıyor.
Yerli üretim askerî kabiliyetini giderek artıran ülke, Palyanytsia adında jet motorlu kamikaze İHA'yı da devreye soktu.
Türk GPS için 100 uydu yolda: Selçuk Bayraktar açıkladı, ismi...SAVAŞIN GİDİŞATINI DEĞİŞTİREBİLİR
ABD'den az sayıda ATACMS füzesi alan Ukrayna ordusu bunun yanında İngiltere ve Fransa'nın Storm Shadow/Scalp seyir füzelerini kullanıyor.
Ancak bu mühimmatın Rus topraklarında serbestçe kullanımı genellikle mümkün olmuyor. Bu nedenle yerli füzeleri geliştirmeye ağırlık veren Ukrayna, Hrim-2'nin çok şeyi değiştireceğine inanıyor.
Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov şunları söylüyor: "Zafer için uzun menzilli yeteneklere ve düşmanın askerî tesislerine yönelik saldırılara ilişkin kısıtlamaların kaldırılmasına ihtiyacımız var. Ukrayna kendi ürettiği silahlarla da kendi yanıtını hazırlıyor."
Ukrayna'nın test aşamasındaki Hrim-2 füzesi, menzili itibariyle Türkiye'deki TAYFUN füzesiyle benzer özellikler taşıyor. ROKETSAN üretimi balistik füze TAYFUN, 18 Ekim 2022'de ilk kez ateşlendiğinde 561 kilometre uzaktaki hedefe ulaşmıştı. TAYFUN füzesinin 1000 kilometreye kadar menzilde etkili olduğu ileri sürülüyor.
Yorum Yaz