SSB'den karar çıktı: Kara robotu BARKAN seri üretime giriyor! HAVELSAN İKA'sı pek çok görevi yapabiliyor

HAVELSAN'ın tasarlayıp ürettiği insansız kara aracı BARKAN, 2023 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri'nde aktif olarak kullanıldı, güncellendi ve olgunlaştı. Savunma Sanayii Başkanlığı, BARKAN'ın seri üretime alınması kararını HAVELSAN'a bildirdi.
Savunma Sanayii Başkanlığı, insansız kara aracı (İKA) BARKAN'ın seri üretime alınması kararını HAVELSAN'a bildirdi. Şimdiye dek pek çok faydalı yük entegrasyonu yapılan BARKAN İKA, tatbikatlarda ve operasyon bölgelerinde başarılı sonuçlar elde etti.
BARKAN artık seri üretilerek Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde geniş biçimde yer bulacak.
İlk olarak 2023 yılında envantere giren orta sınıf birinci seviye insansız otonom kara aracı BARKAN, sahadan alınan geri bildirimler sonucunda güncellemeler sonrası harekât kabiliyetlerini artırdı.
HAVELSAN'DA İKA PROJE EKİBİ BÜYÜYOR
BARKAN'a ilişkin seri üretim kararının HAVELSAN'a bildirilmesinin ardından, mühendislik yeteneklerini artırmak amacıyla proje ekibinin büyütülmesi kararlaştırıldı.
HAVELSAN, seri üretim talebine hızlı cevap verebilmek için ekosistemine yeni ve yetkin altyüklenici firmaları da dahil etti.
Platform geliştirme süreçlerini ekosistemindeki altyüklenici firmalarla yürüten HAVELSAN, en yetkin olduğu yazılım geliştirme süreçlerini de projedeki uzman mühendisleriyle gerçekleştiriyor.
Yazılım kabiliyetleri geliştirilen BARKAN'ın sahadaki operasyonel kabiliyetleri de her geçen gün artıyor.
HAVELSAN, en önemli teknoloji alanlarından biri olan simülasyon teknolojilerini de BARKAN'ın geliştirme süreçlerinde kullanıyor. Sahadaki denemeler dışında simülasyon ortamındaki testler de BARKAN'ı sınıfının en güçlü ve donanımlı aracı haline getiriyor.
SÜRÜDEKİ DİĞER SİSTEMLERLE SORUNSUZ ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR
Şirket açıklamasında görüşlerine yer verilen HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, yılların yazılım ve otonomi tecrübesini BARKAN'a aktardıklarını bildirdi.
Daha ilk günden ellerindeki yetkinlik setinin BARKAN'ı çok iddialı hale getireceğini öngördüklerini belirten Nacar, şu ifadeleri kullandı:
"Bu sürece özellikle SSB ve Kara Kuvvetleri Komutanlığımız çok sahip çıkarak, BARKAN'ın gelişim sürecini destekledi. Paydaş firmalarımız da son derece uyumlu çalıştı.
BARKAN, tek başına görev yaparken çok başarılı ancak sürü halinde görev yaparken de sürüdeki diğer insansız hava, kara sistemleriyle son derece uyumlu çalışacak şekilde geliştirildi. BARKAN'ın gelişimine sağlanan her katkı, aslında sürü kabiliyetine de sağlanmış demektir."
BARKAN'A DUYULAN GÜVEN, SERİ ÜRETİM KARARIYLA TAÇLANDI
HAVELSAN Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz da BARKAN ile ilgili çalışmaların sadece insansız kara aracı geliştirme yaklaşımı olarak ele alınmadığını, ilk günden beri sürü kabiliyetini öne çıkardıklarını aktararak, "Bu yoğun, yorucu ve ülkemize hizmet etme aşkıyla dolu yolculuğun sonunda BARKAN'a duyulan güvenin seri üretim kararıyla taçlandırılmış olması, ekibimiz için büyük bir motivasyon oldu" ifadesini kullandı.
HAVELSAN Ürün Geliştirme ve ELD Direktörü Veysel Ataoğlu da BARKAN'ın geliştirme süreçlerinde en değerli unsurun, sahada güvenlik güçleriyle omuz omuza çalışmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bu kapsamda ekip arkadaşlarıma, sahada birlikte çalıştığımız güvenlik güçlerimize, gelişime dair her süreci titizlikle takip eden SSB personeline ve altyüklenici firmalarımızın personeline teşekkür ederim. Bu başarı aynı zamanda onların başarısıdır."
BARKAN İKA TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Azami Hız: 13 km/s
- Boyutlar (BxExY): 180cm x 125cm x 100cm
- Yüksüz Ağırlık: 750 kg
- Faydalı Yük Kapasitesi: 200-600 kg*
- Çalışma Süresi: >5 saat
- Çalışma Sıcaklığı: -200C - +520C
- Taşınabilir Tasarım
- Tam Elektrikli İtki Sistemi
- Sürü Kabiliyetleri
Görev Kabiliyetleri
- 7.62 mm Silah Sistemi
- 40 mm Bomba Atar
- Robotik Kol (Bomba İmha Görevi)
- Yükseltilebilir Çevre Gözetleme Sistemi
- KBRN Görev Sistemi
- Gece/Gündüz Keşif
- 3B Haritalama
- Kurtarma Görevleri
Otonom İKA
- Otonom Devriye
- GPS Bağımsız Görev
- Link Kaybında Eve Dönüş
- Lider Takibi
- Engelden Kaçınma
- Sürülebilir Alan Tespiti
- Güzergah Planlama
AA
