Yandex Metrica

DOLAR

32.55

%0.03 expand_less

EURO

34.90

%0.11 expand_less

ALTIN

2432.70

%0.17 expand_less

BIST

9645.02

%0 expand_less

BTC ($)

66708.56

%0.58 expand_less

SOM ve ATMACA füzelerinin motoru üretime hazır

SOM ve ATMACA füzelerinin motoru üretime hazır

Kale Grubu 8 yıldır süren projede başarıya ulaştı: SOM seyir füzesi ile gemisavar ATMACA'da kullanılacak KTJ-3200 turbojet motoru artık seri üretime hazır.

Savunma

23.04.2024, 18:42

Türk savunma sanayii çok önemli bir konuda daha özgürleşiyor. TÜBİTAK üretimi seyir füzeleri SOM ve SOM-J ile ROKETSAN üretimi gemi avcısı ATMACA füzesinde kullanılan motor milli imkanlarla üretildi. Kale Grubu, 2013 yılında başladığı KTJ-3200 motor projesinde artık seri üretim safhasına gelmeyi başardı. 

8 yıllık hummalı bir Ar-Ge sürecinin ardından geliştirilen ve kabul testleri de başarıyla sonuçlanan KTJ-3200 turbojet motoru bundan böyle yerli füzelere güç verecek. 

SOM seyir füzesi ve ATMACA'da şimdiye dek Fransız TR40 motoru kullanılıyordu. 

Kale Grubu ile seri üretim sözleşmesi imzalandıktan sonra yerli ve milli motorun üretimine bu yıl başlanması planlanıyor. Ardından KTJ-3200 monte edilmiş SOM ve ATMACA'nın atışlı testlerine geçilecek. 

Projede elde edilen tecrübeyle daha büyük yahut küçük çaplı motorların geliştirilebilmesinin de önü açılmış oldu. KTJ-3200 model motorun, bazı modifikasyonlar sonrası 'Şimşek' tarzı hedef uçak platformlarında da kullanılabileceği belirtiliyor. 

Türkiye, silah sistemlerinin motorları konusunda tam bağımsızlık için emin adımlarla ilerliyor. Türk Motor Sanayii (TEI), bir süre önce Gökbey helikopterinde kullanılacak TS1400 model motoru başarıyla tamamlamış ve helikopteri üreten TUSAŞ şirketine teslim etmişti. Bu motor, geliştirme çalışmalarının yapılmasının ardından ATAK taarruz helikopterlerine de güç verecek. 

TEI, ANKA SİHA'ların motorunu da yerlileştirmiş ve PD170 modeliyle ANKA'yı havalandırmıştı. Şirket, Baykar üretimi AKINCI TİHA'da kullanılmak üzere PD222 motorunu da geliştirmeyi başardı. Halen Ukrayna üretimi motoru kullanan AKINCI'nın yakında tamamıyla yerli motorla uçması bekleniyor. 

Motor ve transmisyon sistemleri konusunda uzmanlaşmış Albayrak Grubu da FNSS şirketinin TSK için ürettiği zırhlı araçlara motor üretiyor. 

BMC şirketi ise yerli ana muharebe tankı Altay'da kullanılacak Batu adlı motorun ateşlemesini geçtiğimiz günlerde yapmıştı. Yerli motorun testleri halen devam ediyor. 

Jet ve helikopter motorları için oldukça kritik bir teknoloji olan 'tek kristal kanatçık' parçası da kısa bir süre önce TÜBİTAK MAM tarafından üretilerek TEI'ye teslim edilmiş ve Türkiye önemli bir eşiği daha aşmıştı. 

TEI dışında, havacılığın Kurtuluş Savaşı olarak görülen Milli Muharip Uçak'ta kullanılacak yerli motoru üretmek için çalışmalarını sürdüren TR Motor şirketi de sözkonusu kristal kanatçıkları kullanacak kurumlardan biri olacak. MMU'nun A'dan Z'ye yerli olması hedefleniyor. 

Tüm bu çalışmalar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir savaş durumunda ambargolardan bağımsız hareket kabiliyetine ulaşmasını sağlayacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading