SOM-J füzesinin menzili hakkında çarpıcı iddia Amerikan basınından geldi: Türkiye için gerçek bir darbe silahı

Türkiye'nin çok yetenekli seyir füzesi SOM-J, 21 Mart 2025 tarihinde yayınlanan test görüntüsü sonrası dış basında ilgi odağı oldu. Füzeye dair detaylı bir analiz yayınlayan Amerikan The National Interest, SOM-J menziline ilişkin çarpıcı bir iddiayı ortaya attı.
TÜBİTAK SAGE ile ROKETSAN imzalı seyir füzesi SOM-J, 21 Mart 2025 tarihinde yayınlanmış test görüntüsüyle dış basında ilgi odağı olmayı sürdürüyor. SOM füzesinden dönüştürülerek F-35 uçaklarının silah yuvasına entegrasyon için tasarlanan füze, Türkiye'nin F-35 macerasının son bulmasının ardından Millî Muharip Uçak KAAN için hazırlanıyor.
F-16 ile gerçekleştirilen ilk test atışında deniz yüzeyindeki hedefi başarıyla vuran SOM-J'ye dair yeni bir analiz Amerikan basınında yayınlandı. The National Interest adlı yayın organı, SOM-J'ye dair övgü dolu ifadelere yer verirken, millî füzenin menziline ilişkin çarpıcı bir iddiayı ortaya attı.
Brandon J. Weichert imzalı makalede SOM-J'nin 430 kilometrenin üzerinde menzile ulaşabildiği ileri sürülüyor. "SOM-J füzesinin modüler tasarımı ve uzun menzili, onu uluslararası pazarda cazip hale getiriyor" ifadeleriyle başlayan makalede şu satırlar dikkat çekti:
SOM-J FÜZESİ F-16, KAAN, KIZILELMA VE AKINCI'DA KULLANILACAK
"Türkiye, Ortadoğu'da bölgesel hakimiyet elde etmek için Avrupalı komşularından bağımsız olma stratejisinin bir parçası olarak savunma-teknolojisinde kendi kendine yeterlilik arayışını sürdürüyor. Türkiye'nin kendi imkânlarıyla geliştirdiği en yeni sistem SOM-J (Stand-Off Munition-J) seyir füzesidir.
TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN işbirliğiyle geliştirilen SOM-J seyir füzesi, ülkenin hassas güdümlü mühimmat alanında önemli bir sıçramayı temsil ediyor. SOM-J, 2006 yılında Türkiye'nin seyir füzesi projesi olarak başlatılan daha geniş SOM ailesinin bir üyesidir.
Füzeyi geliştiren TÜBİTAK SAGE, yenilikçi tasarımlarıyla Amerikan İleri Savunma Projeleri Ajansı DARPA'ya çok benziyor. Başlangıçta 111 milden (180 km) fazla güvenli bir mesafeden hem sabit hem de hareketli hedefleri vurabilen bir silah yaratma projesine öncülük etmişti.
SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 gibi ikonik varyantları da içeren Türkiye'nin SOM seyir füzesi ailesi, 2011'den beri Türk Hava Kuvvetleri'ne hizmet veriyor. Füzeler F-16 ve F-4E 2020 gibi uçaklarda konuşlandırıldı. Ancak SOM-J başlangıçta F-35 Ligtning-II'nin dahili silah bölmesine entegrasyon için tasarlanmıştı. TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN ve Lockheed Martin arasındaki işbirliği 2014 yılında resmiyete dönüştü.
Ankara açısından talihsizlik, Türkiye'nin 2019 yılında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle ABD'nin F-35 programından çıkarılmasıydı. Bu karar, Obama yönetiminin NATO ortağına Patriot füze bataryaları satmayı reddetmesinin ardından geldi. Bu durum SOM-J'nin geliştirilme şeklini değiştirdi.
Fakat Türkiye projeyi terk etmek yerine füzenin F-16'ya, önümüzdeki dönemde üretimine başlanacak 5. nesil savaş uçağı KAAN'a ve Bayraktar KIZILELMA ile AKINCI gibi yerli platformlara entegrasyonuna odaklandı."
ELEKTRONİK SALDIRI ALTINDA BİLE NOKTA ATIŞI GARANTİSİ
"SOM-J yoğun şekilde savunulan kara ve deniz hedeflerini etkisiz hale getirmek için tasarlanmış, gerçek anlamda yeni nesil, otonom, yüksek hassasiyetli bir seyir füzesidir. 270 milden fazla (435 km) yol alabilir ve bu da onu ciddi bir uzak mesafe silahı yapar. Düşük radar kesiti, füzenin gizlilik yeteneklerini artırarak SOM-J'nin çoğu düşman hava savunmasından kaçmasına olanak tanır.
Bu füze gelişmiş güdüm sistemleri kullanıyor. Ataletsel Navigasyon (INS), Küresel Konumlama (GPS), Yeryüzü Referanslı Navigasyon (YRN) ve Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcıyı (IIR) bir araya getirerek GPS sinyallerinin karışabileceği tartışmalı ortamlarda bile nokta atışı doğruluğunu garanti ediyor.
SOM-J'nin öne çıkan özelliklerinden biri, fırlatma sonrası kontrol sağlayan gelişmiş veri bağlantısı yeteneğidir. Bu, yeniden hedefleme, hedef güncelleme, görev iptali ve iletişim kesme yeteneğini içerir, dinamik muharebe senaryolarında operasyonel esneklik sağlar."
TÜRKLERİN GERÇEK BİR DERİN DARBE SİLAHI
"Füze şu anda Fransız TRI-40 turbojet motoruyla çalışıyor ancak Türk mühendisler onu yerli üretim Kale KTJ-3200'e geçirecek. Modüler tasarımı, yumuşak hedeflere, sertleştirilmiş sığınaklara veya deniz platformlarına karşı olsun, onu belirli görev gereksinimlerine göre uyarlayarak farklı savaş başlığı yapılandırmalarına olanak tanır.
Yerli bir motora geçiş, otonomi için ileri bir adım olsa da güvenilirliği sağlama konusunda sıkı testler gerektiriyor. Özellikle gelişmiş İHA'lar ve Türk 5. nesil KAAN olmak üzere birden fazla platformla entegrasyon, önemli mühendislik çabası ve yatırımı gerektirir.
Füzenin menzili ve kabiliyeti etkileyici olsa da özellikle Yunanistan veya Rusya tarafından işletilen hava savunma sistemlerine karşı kullanılması için sürekli olarak yükseltilmesi gerekiyor.
SOM-J Türkiye için gerçek bir darbe silahı. Sadece ulusal güvenliği güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda ülkenin küresel savunma teknolojisine önemli katkıda bulunan bir aktör olarak ortaya çıkışının sinyalini veriyor."
SOM-J FÜZESİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
TÜBİTAK SAGE-ROKETSAN ortaklığıyla geliştirilen SOM-J seyir füzesinin menzili ilk olarak 220+ kilometre olarak açıklanmış, sonrasında bu kapasite revize edilerek 275+ kilometre olarak güncellenmişti.
Amerikan basınındaki son iddia, SOM-J'nin 450 kilometre menzilde operasyon yapabileceğini ileri sürüyor.
ATMACA gemisavar füzesine güç veren KTJ-3200'ün ve sonrasında SOM-J için denenmesi muhtemel görülen KTJ-3700 motorunun bu füzenin menzilini ne kadar daha uzatacağı şimdilik bilinmiyor.
ROKETSAN, SOM-J füzesinin teknik özelliklerine dair şu detayları veriyor:
- UZUNLUK: 3,9 metre
- AĞIRLIK: 540 kilogram
- HARP BAŞLIĞI AĞIRLIĞI: 140 kilogram
- HARP BAŞLIĞI TİPİ: Yüksek patlayıcılı, parçacık etkili, zırh delici
- MENZİL: 275+ kilometre
- HIZ: Yüksek ses altı
GÜDÜMLEME:
- ANS Ataletsel Navigasyon Sistemi
- KKS Küresel Konumlama Sistemi
- YRNS Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi
- GRNS Görüntü Referanslı Navigasyon Sistemi
- OHA Otomatik Hedef Algılama
- IIR Kızılötesi Görüntüleyici Arayıcı
