Yandex Metrica

Şok iddia: Ukrayna'ya düzinelerce SİHA gitti, Ankara uzay roketi teknolojisi ediniyor

Şok iddia: Ukrayna'ya düzinelerce SİHA gitti, Ankara uzay roketi teknolojisi ediniyor

ABD merkezli Bloomberg'in Türk yetkililere dayandırarak yayınladığı haber, Ankara-Kiev-Moskova üçgeninde oldukça kritik veriler içeriyor.

Savunma

23.01.2024, 18:24

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefon görüşmesinde gündeme getirdiği 'Bayraktar SİHA' rahatsızlığının nedeni belli oldu. ABD merkezli Bloomberg'in iddiasına göre Türkiye, Ukrayna'ya şimdiye dek düzinelerce TB2 SİHA sattı ve bu durum bir savaş durumunda Rus birlikleri için kabusa dönüşebilir. 

ABD medyasının Türkiye'de üst düzey yetkililer ve hükümete yakın bir savunma sanayii kurumunun yöneticisine dayanarak yayınladığı habere göre Ankara ile Kiev arasındaki işbirliği konuları sadece SİHA'dan ibaret değil. Baykar şirketinden 24 adet daha TB2 almaya hazırlanan ve Rus hava savunma sistemlerinin katili bu araçları kendi topraklarında üretmek için şirkete arazi tahsis eden Ukrayna'nın, Türkiye'ye uzay fırlatma sistemi konusunda teknoloji transferi yaptığı ortaya çıktı. 

TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında: Tek depoyla Gölcük'ten New York'a seyir TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında:... Haberi Görüntüle

ZENİT-2 ROKETİNDE TEKNOLOJİ TRANSFERİ

Sovyetler Birliği'nin teknolojik hafızası konumundaki Ukrayna, ünlü uzay taşıyıcı roketi Zenit-2'ye benzer bir fırlatma sisteminin ortak üretimi için Ankara ile anlaşma yapmak üzere. Bloomberg'e bilgi veren yetkili, Türkiye'nin şimdilik böyle bir niyeti olmadığını söylese de sözkonusu teknolojik işbirliği Ankara'ya 10 binlerce kilometre menzilli balistik füze kabiliyeti kazandırabilir. 

Bir başka yetkili, Kiev'le işbirliğinin Türk savunma sanayiinde hızla büyüyen silah üreticileri için güvenli motor tedariki anlamına geldiğini, aynı zamanda Ukrayna'nın iyi bir müşteri olduğunu belirtiyor. 

Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Hindistan, Ermenistan ve Yunanistan'a yakınlaşıyor: Türk denizcilik şirketine yaptırım Haberi Görüntüle

TB2 FAKTÖRÜ İPLERİ TEK BAŞINA KOPARMAZ

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Moskova Merkezi Direktörü Dmitri Trenin'e göre Türkiye'nin Ukrayna'ya yoğun SİHA satışları, Ankara ile Moskova arasında iplerin kopmasına neden olacak kadar güçlü bir faktör değil. Çünkü S-400 sistemi için NATO'yu bile karşısına almış bir Türkiye, aynı zamanda İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda ABD donanmasının Karadeniz'e girişini kontrol ediyor. 

Üstelik Kiev'e verilen Bayraktar TB2'ler Rus sistemleri için yegane tehdit değil. Ukrayna ordusunun 2014 yılından beri ABD yapımı Javelin tanksavar sistemlerinden edindiği, İngiltere'nin ise gemisavar füzelerle donatılmış hızlı saldırı botları için Kiev'e destek verdiği biliniyor. Aynı zamanda onbinlerce Ukraynalı subay da Kanada'da eğitim gördü. Yani Rusya'nın Ukrayna konusunda 'rahatsız' olduğu tek ülke Türkiye değil.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading