Yandex Metrica

Sırada AKINCI, MMU ve SİPER var! Pakistan'la stratejik savunma ittifakı

Sırada AKINCI, MMU ve SİPER var! Pakistan'la stratejik savunma ittifakı

Türkiye, savunma sanayiinde elde ettiği kazanımları dost ve kardeş ülkelerle paylaşıyor. Kardeş ülke Pakistan ile yürütülen projeler arasında MİLGEM'in dışında ATAK, MMU, AKINCI, SİPER ve denizaltılar da var.

Savunma

23.01.2024, 19:17

Türkiye MİLGEM projesinde elde ettiği tecrübeleri Pakistan'a aktarırken iki ülkenin savunma sanayiindeki işbirliği her geçen gün daha da artıyor. ADA sınıfı korvetlerden 2'sini Pakistan için Gölcük Tersanesi'nde inşa eden Türk mühendisler, diğer 2 adet korveti ise kardeş ülkenin Karaçi Tersanesi'nde imâl edecek. Bu kapsamda Pakistan'da üretilen MİLGEM'lerin birincisi, yani projenin 3. gemisi denize indirildi. Geminin yapımı bugünden itibaren su üzerinde devam edecek. 

Tören vesilesiyle İslamabad yönetimine gönderdiği vidyo mesajda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sanayii alanındaki birikimleri dostlarımızla paylaşma irademizin bir nişanesi olan Pakistan MİLGEM Projesi'ni daha büyük iş birliklerinin de habercisi olarak kabul ediyorum" dedi. 

Pakistan MİLGEM Projesi kapsamındaki 4 geminin 2023 Ağustos'undan başlayarak 6'şar ay arayla envantere gireceğini duyuran Erdoğan, "Pakistanlı kardeşlerimizle yürüttüğümüz helikopterden uçağa kadar daha pek çok savunma sanayii projesi var. Bunları da aşama aşama hayata geçirerek dostluğumuzu perçinleyecek, ortak geleceğimize uzanan yolları sağlamlaştıracağız" ifadelerini kullandı. 

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

30 ATAK İHRACI İÇİN LİSANS BEKLENİYOR

Halihazırda Türkiye ile Pakistan arasında çok önemli savunma işbirliği projeleri bulunuyor. 2018 yılında imzalanan anlaşma kapsamında TUSAŞ tarafından imâl edilen taarruz helikopteri ATAK'lardan 30 tanesinin bu ülkeye ihracında süreç devam ediyor. ATAK helikopterinde ABD motoru kullanıldığı için Pakistan ordusuna ihraç edilecek ürünler Washington'dan gelecek lisansı bekliyor. ABD bu konuyu yıllardır sürüncemede bırakmasına rağmen İslamabad, TUSAŞ üretimi taarruz helikopterlerinden vazgeçmedi. 30 helikoptere ilişkin anlaşma 1,5 milyar dolar değerinde. 

ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her şey bambaşka olurdu ASELSAN Rus ordusuna şov yaptı: Böyle bir aracınız olsaydı her... Haberi Görüntüle

MMU'DA ORTAKLIK SÜRPRİZ OLMAZ 

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in bir Pakistan televizyonuna verdiği demeçte kullandığı ifadeler çok tartışılmıştı: "This is Pakistani-Turkish fighter jet" (Bu -MMU- Pakistan-Türk savaş uçağı) 

Ankara-İslamabad savunma ittifakının en önemli unsurlarından birinin Milli Muharip Uçak olması bekleniyor. Gerek Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir gerekse de TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, kardeş ülke Pakistan'ın MMU projesine dahil edilebileceğini açıklamıştı. Türkiye, 5. nesil savaş uçağı projesi AZM'yi yürütmekte olan Pakistan'ın, yeteneklerini MMU konusunda TUSAŞ'la birleştirmesini istiyor. Daha önce Çin'le işbirliği içerisinde JF-17 uçağını imâl eden Pakistan henüz 5. nesil bir uçağa sahip değil. 

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

PAKİSTAN TOPRAKLARINDA SİHA TESİSİ Mİ?

Kardeş ülkeyle diğer işbirliği konusu ise insansız hava araçları teknolojisini kapsıyor. Mart ayında bir klip yayınlayan Pakistan Hava Kuvvetleri, sahip olduğu hava araçlarını gösterirken Bayraktar TB2'lerin yanında AKINCI TİHA'ya da yer vermiş ve Baykar üretimi AKINCI'nın ilk müşterisinin Pakistan olduğu ortaya çıkmıştı. Pakistan'ın AKINCI konusunda sadece müşteri konumunda olmak istemediği, Türk SİHA'larını üretme amacında olduğu da haberlere yansımıştı. Gerek Bayraktar TB2 gerekse de AKINCI konusunda Ukrayna örneğine benzer projelerin hayata geçirildiği iddia ediliyor. 

Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Alman inadı kırıldı, Eurofighter'da imza yakın: F-16'ların nerede üretileceği netleşti Haberi Görüntüle

SİPER PROJESİNDE İŞBİRLİĞİ SÜRÜYOR

İki ülke arasındaki bir başka işbirliği konusu ise hava savunma sistemleri... Türkiye'nin bu konuda elde ettiği bilgi birikiminin zirvesi durumunda olan SİPER Projesi tüm hızıyla devam ederken, hava savunmada Pakistan'la işbirliği yapılacağı iddiaları halen sıcaklığını koruyor. Geçtiğimiz aylarda uluslararası medyada buna ilişkin çok sayıda haber yayınlanmıştı. Buna göre Türkiye, SİPER projesinde elde ettiği kazanımları kardeş ülke Pakistan'a aktarıyor. 

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

MÜHİMMAT, YAZILIM VE DENİZALTILAR

Türk savunma firmaları Pakistan Deniz Kuvvetleri envanterindeki Fransız denizaltıları da modernize ediyor. Türk STM firması, Agosta90B sınıfı denizaltıların yarı ömür modernizasyon ihalesini Fransız üretici şirkete rağmen kazanmayı başardı. Türk mühendislerce yenilenen denizaltılardan biri geçtiğimiz günlerde hurdaya ayrılmış bir fırkateyni torpido atışıyla imha etti. Tüm bu işbirliği konularına savaş yönetim sistemi, gömülü yazılım ve gemilerde kullanılan mühimmatın da dahil olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading