Yandex Metrica

Şimdi Yunan düşünsün: 110 km menzilli KGK-82 AKINCI TİHA'dan atıldı, deniz hedefini tam isabetle vurdu!

Şimdi Yunan düşünsün: 110 km menzilli KGK-82 AKINCI TİHA'dan atıldı, deniz hedefini tam isabetle vurdu!

MK-82 bombalarını güdümlü mühimmata dönüştüren Kanatlı Güdüm Kiti (KGK), AKSUNGUR'dan sonra bu kez AKINCI TİHA'da denendi. 30 bin feet yüksekten bırakıldığında 110 km menzile gidebilen bomba, deniz üzerindeki hedefini tam isabetle vurdu.

Savunma

23.01.2024, 19:24

Ağır uçak bombalarını (MK-82 / MK-83) akıllı mühimmata dönüştüren Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) harika sonuçlar ortaya çıkarıyor. Geçtiğimiz yıl AKSUNGUR SİHA'da denenen KGK-82 bu kez AKINCI TİHA'da denendi. 110 km menzile sahip sistemle deniz üzerindeki hedef tam isabetle vuruldu. 

Gelişmeyi duyuran Baykar şirketi, test atışının görüntülerini yayınlayıp şu notu paylaştı: "Çorlu'dan kalkan Bayraktar AKINCI TİHA, TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği KGK-SİHA-82 (Kanatlı Güdüm Kİti) ile Sinop açıklarında gerçekleştirdiği ilk atış testini başarıyla tamamladı. Vatanımıza, milletimize hayırlı ve uğurlu olsun."

AKINCI'nın üzerindeki elektro-optik kamera ve yerde bulunan telemetri antenleri, 340 kilogram ağırlığındaki mühimmatın 30 kilometre uzakta bulunan hedefi yüksek hassasiyetle vurduğunu teyit etti. Fakat sözkonusu sistemle MK-82 bombası, 110 km menzile gönderilebiliyor.

Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi var Hindistan Türkiye'yi tehdit etti: BrahMos füzesinin hedefinde Türk savaş gemisi... Haberi Görüntüle

KGK-LAB İLE MAĞARANIN İÇİNE GİRECEK

F-4 ve F-16 uçaklarındaki sertifikasyonu tamamlanan mühimmat, hedefine doğru yol alırken Küresel Konumlama Sistemi (KKS/GPS) ve Ataletsel Ölçerler Birimi kullanıyor. Kanatlı Güdüm Kiti'nin (KGK) TÜBİTAK SAGE tarafından SİHA'lar için geliştirilen versiyonu olan KGK-SİHA sistemi, geçtiğimiz yıl 23 Nisan'da AKSUNGUR SİHA'da denenmiş ve 30 kilometre uzaktaki 2,5 metre ebadındaki hedef başarıyla vurulmuştu.

Sistem, düşük irtifadan bırakıldığında yaklaşık 40 km'ye, 30 bin feet (yaklaşık 10 km) yüksekten bırakıldığında ise 112 km uzağa uçabiliyor. KGK'yı geliştirme çalışmalarına devam eden TÜBİTAK SAGE, bu mühimmatı sarp arazilere yönelik hava operasyonlarında, gerektiğinde mağaranın kapısından içeri sokabilmek için KGK-LAB'ı (Lazer Arayıcı Başlık) geliştiriyor. KGK-LAB-82 ile birlikte MK-82 türevi bir ağır bomba, istendiği zaman teröristlerin bulunduğu mağaranın içine kadar sokulabilecek. 

AKSUNGUR SİHA 2 adet KGK-82 taşıyabiliyor. KGK-SİHA-82'nin toplam ağırlığının 350 kilogram civarında olduğu düşünüldüğünde AKINCI TİHA'nın bu bombadan en az 3 adet taşıyabileceği belirtiliyor. Sözkonusu bomba, uzun menzilde hassas vuruş yeteneğiyle deniz üzerindeki hedeflere karşı caydırıcı etkiye sahip. 

Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Lazer silahı havan mermisini bile vuruyor: Cephe hattına gönderecekler Haberi Görüntüle

AKINCI İRTİFA REKORU KIRMIŞTI

Geçen günlerde Roketsan tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti ile deniz yüzeyindeki hedefe yönelik başarılı bir atış testi gerçekleştiren Bayraktar AKINCI, aynı zamanda milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunun da sahibi.

Test uçuşlarına devam eden Bayraktar AKINCI B TİHA, 11 Mart'ta gerçekleştirilen test uçuşunda 40 bin 170 feet yüksekliğe çıkarak havacılık tarihimizin irtifa rekorunu kırmıştı.

EFES-2022 tatbikatı için Batman'dan kalkış yapıp İzmir-Seferihisar açıklarına bomba bırakıp tekrar Batman'a dönen AKINCI, bu kez test atışı için Çorlu'dan havalanıp Sinop açıklarına mühimmat bıraktı. 

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

664 MİLYON DOLARLIK SİHA İHRACATI

29 Ağustos 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle envantere giren Bayraktar AKINCI TİHA'lar halihazırda güvenlik güçleri tarafından aktif olarak operasyonel görevlerde kullanılıyor. Şu ana kadar güvenlik güçleri envanterine 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA girdi.

Bayraktar AKINCI TİHA için şimdiye kadar 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı.

Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor. İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, 2021'de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatını tamamlayarak gelirlerinin yüzde 80'den fazlasını ihracattan elde etti.

Milli TİHA Bayraktar AKINCI'ya ilgi duyan birçok ülke ile görüşmeler devam ediyor.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading