Silahlı GÖKBEY sürprizi çok yakında! TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil açıkladı
Motoru da dahil Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk helikopteri olan GÖKBEY, bu yıl Jandarma'ya, sonrasında Sağlık Bakanlığı'na teslim edilecek. TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, milli helikopterin silahlı versiyonu konusunda yakında bir sürpriz yapacaklarını açıkladı.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, İngiltere'deki Farnborough Airshow'da HaberTürk'ten Güntay Şimşek'e açıklamalarda bulundu.
Milli Muharip Uçak'ın ilk prototiplerinde hangi motoru taşıyacağı konusundan ATAK helikopterine, GÖKBEY'in sonraki versiyonlarından SİHA ihracatında gelinen noktaya kadar bir dizi başlıkta güncel bilgileri paylaşan Kotil, şunları söyledi:
MMU 2028'DE MİLLİ MOTORLA UÇACAK
Milli Muharip Uçak 2028 yılında hazır biçimde teslim edilecek. Teslimi yapılacak ilk 2 uçak F-16 motorunu taşıyacak. Sermayesinin yüzde 100'ü bize ait olan bir şirketimiz var: TRMotor. Bu şirket 4 yıldır MMU motoru üzerinde çalışıyor. Savunma Sanayii Başkanlığımız MMU motoru konusunda hangi şirketle sözleşme imzalarsa yola o şekilde devam edilecek ancak 2028 yılında F-16 motoru takılı olan 2 adet MMU dışında 2 uçak daha üretmiş olacağız. O uçakta milli motorumuz kullanılacak.
GÖKBEY NE ZAMAN ENVANTERE GİRECEK?
GÖKBEY helikopteri yıl sonuna kadar Jandarma Genel Komutanlığı envanterine girecek. Ardından 2023 başında Sağlık Bakanlığı'na ambulans hizmetleri için verilecek. GÖKBEY'in üzerindeki motor LHTECH motoru. Elimizde LHTECH motorları mevcut. Ancak TEI GÖKBEY için motor yaptı. TEI motoruyla birlikte GÖKBEY tamamıyla, yüzde 100 yerlidir. GÖKBEY'in diğer versiyonları gelecek. Silahlı versiyonu gelecek, yakında bir sürpriz yapacağız.
HÜRJET'İN İLK UÇUŞU HANGİ TARİHTE?
HÜRKUŞ uçağımızı Nijer'e ve Çad'a teslim edeceğiz. HÜRJET ise uçmak için gün sayıyor. 18 Mart 2023 günü uçacak inşallah. HÜRJET, küçük F-16 aslında. Onun arkasından ise Milli Muharip Uçak geliyor. Aslında arkasından diyorum ama yanyana yürüyorlar. Biri uçacak, öbürü ilkinden 2 sene sonra uçacak. HÜRKUŞ, HÜRJET ve MMU çok kısa zamanda arka arkaya yapıldığı için hem ekip hem de pilotlarda ciddi bir deneyim oluşturdu.
ANKA SİHA BAŞKA ÜLKELERE DE SATILDI
TUSAŞ olarak basamakları hızlı tırmanıyoruz. Bir proje bitince diğerine başlıyoruz. İnsansız hava araçlarımıza talep patlaması var. ANKA'lar Tunus'ta uçuyor, Kazakistan'da uçuyor, birçok yerde de olacak. (SİHA'larda) Yeni modeller var ama onları bitirip hazır edince kamuoyuna duyurmak istiyoruz.
Savunma-havacılık ihracatında son bir yılda yüzde 42 oranında artış var. Bu bir devrimdir. Türkiye'ye şu anda talep çok yüksek. Biz de şirket olarak talepleri karşılamaya çalışıyoruz.
TALEPLERİ KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ
Bir taraftan özgün ürün çıkarıyoruz bir taraftan olanların da serisini, sayısını artırıyoruz. Ama daha çok üretmemiz gerekiyor. Buna gayret ediyoruz, çünkü müşteri bekliyor, satıyoruz. Bazı pazarlıklar oluyor, devletlerin büyükleriyle. Yurtdışında devlet büyükleri bizimle zaman pazarlığı yapıyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil
18 Mart 2023'ü kendimize hedef koyduk ama asıl sonraki dönem, önümüzdeki 5 yıl, çok canavar bir dönem olacak. Savunma sanayiinde dünyada kimi konuşuyorsanız bizi de konuşacaksınız. Projelerin ihracat anlamında sonuçlarını alması için asıl tarih 2027'dir. 'Tamamdır bu iş' dediğimiz yıl o yıl olacak inşallah.
BU HEYECAN TÜRK DEVLETLERİNE YAYILIYOR
Azerbaycan'da TEKNOFEST oldu, hepimiz oradaydık. Türkiye'deki heyecanı ben Azerbaycan sokaklarında gördüm. Bu heyecan inşallah diğer Türk ülkelerine gider. Muazzam bir ateş yanmış durumda. Pozitif bir alev. Aslında büyük bir devrim gerçekleşiyor. Bir ülkenin askeri ateşesini gezdiriyordum; 'yahu bunu biz de yapabiliriz' dedi, teknolojik bakımdan uzak bir noktada bulunmalarına rağmen. Doğrudur, yapabilir. Yeter ki inansın ve bir hedefi olsun. Tabii ki devlet de politika olarak desteklesin. Yine söylüyorum; devletin desteği olmadan savunma sanayii olmaz.