Yandex Metrica

SİHA sırları koruma altında: Satış yapılan ülkelerle gizlilik anlaşması imzalanıyor

SİHA sırları koruma altında: Satış yapılan ülkelerle gizlilik anlaşması imzalanıyor

Ankara, Türk SİHA'larını kullanan 18 ülkeyle gizlilik mutabakatı imzalamaya başladı. Anlaşma metninde teknolojik casusluğa karşı sıkı tedbirler bulunuyor.

Savunma

23.01.2024, 18:50

Dünyada en az 18 ülke Türk yapımı SİHA'ları kullanıyor. İhraç edilen ürünlerdeki kritik teknolojinin güvenliği ve bilgilerin gizliliği konusunda sıkı bir prosedür uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda silahlı insansız hava araçlarını kullanan ülkelerle gizlilik anlaşması imzalanıyor. 

Türkiye gazetesinden Selçuk Böke'nin haberine göre teknolojik casusluğa dair önlemler kapsamında Ukrayna, Katar ve Libya ile mutabakat zaptı imzalandı. Benzer bir süreç Türk SİHA'larını kullanan ilk NATO ülkesi olan Polonya ile de işletilecek. Buna göre savunma sanayii ile ilgili gizlilik dereceli belge, bilgi, proje ve malzemeyi bilmesi gereken kişiler dışında kimse bilmeyecek. 

TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında: Tek depoyla Gölcük'ten New York'a seyir TCG Anadolu'dan daha büyük olacak Milli Uçak Gemisi tasarım aşamasında:... Haberi Görüntüle

MÜŞTERİ ÜLKE HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMAK ZORUNDA

Bilgilerin çalınma ve sabotaja karşı korunması için tedbirler alınacak. Bunların yanısıra her türlü harp silahının, mühimmatın, araç ve gerecin, bunların kritik alt sistem ve parçalarının alım, satım, üretimi, geliştirme faaliyetleri, hizmet, altyapı ve tesisleri gizli tutulacak. Bilgi ve belgeler üçüncü kişilerle paylaşılmayacak. Gizli bilgilerin muhafaza edileceği yerler uygun şekilde emniyet altına alınacak.

Mutabakat metninde gizli bilgilerin transferi konusuna da değinilmiş. Bilgiler transfer edilirken sızma ihtimaline karşı mutlaka diplomatik kanallar ve askeri ateşeler kullanılacak. Gizlilik derecesi yüksek sistemlerin geliştirileceği ve bulunacağı tesislere erişim için yapılacak ziyaretlere de güvence altına alınacak. Ziyaret yapacak personel, ev sahibi ülkeye 21 gün önceden ziyaret talebinde bulunacak. Bu talep, diplomatik kanallar aracılığı veya askeri ataşeler aracılığı ile bildirilecek. Konuk personelin adı, soyadı, doğum yeri, tarihi, uyruğu, pasaport numarası, görevi, ziyaret tarihi, süresi ve ziyaretin kapsamı belirtilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading