Yandex Metrica

SİDA ve SİHA'lara mini akıllı torpido! Denizaltı avında kullanılacak

SİDA ve SİHA'lara mini akıllı torpido! Denizaltı avında kullanılacak

İnsansız hava araçları için geliştirilen mini akıllı mühimmat teknolojisi denize uyarlanıyor. Seri üretime geçen insansız deniz aracı ULAQ'lar, SİHA'larla birlikte denizaltı avında 'mini akıllı torpido' kullanacak.

Savunma

14.03.2024, 03:21

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sualtı savunma harbinde 'mini mühimmat kullanan insansız deniz aracı' dönemine geçiyor. İlk kez Denizkurdu 2021 Tatbikatı'nda kullanıldıktan sonra dikkatleri üzerine çeken Türkiye'nin ilk insansız deniz aracı ULAQ, önümüzdeki dönemde ROKETSAN tarafından imâl edilecek mini akıllı torpidoları taşıyacak. 

Savunma-haber platformu Savunmasanayist'in duyurduğu konsepte göre ROKETSAN, hem İDA hem de İHA'lar için 'çok hafif torpido' sistemi üzerinde çalışıyor. 10. Deniz Sistemleri Semineri'nde bir sunum yapan ROKETSAN Sualtı Sistemleri Proje Yöneticisi Levent Çomoğlu, dikkat çekici şu bilgileri verdi:

Seri üretimdeki ULAQ SİDA'lar sürü halinde saldırabiliyor. 

"İHA/SİHA'lar ile insansız deniz araçları (İDA)'nın, denizaltı savunma harbi (DSH) faaliyetlerine de entegre olacağı öngörülmektedir. İnsansız muharebe araçlarının yetenek zarfından daha üst seviyede istifade edebilmek için 'Çok Hafif Torpido' sistemlerinin kullanılmasına ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir. Atış platformlarının Çok Hafif Sınıf Torpidolardan fazla sayıda taşıyabilecek olması, bu sistemlerin hedef angajmanında çoklu olarak kullanılabilmesini mümkün kılmaktadır."

"Çok Hafif Sınıf Torpidolar, sürü halinde ve eşgüdümlü saldırı yapabilme özelliğine sahip ve daha akıllı silah sistemleri olarak geliştirilebilirler. Bu sayede birden fazla tipte hedefin operasyonel olarak baskılanabilmesi ve görev yapamaz duruma getirilmesi mümkün olacaktır."

Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Fransızları ülkeden kovan Afrika ülkesi ÇAD semalarında AKSUNGUR SİHA rüzgarı Haberi Görüntüle

DENİZALTILARI SAFDIŞI EDEBİLİR 

Türkiye'nin ilk milli ağır sınıf torpidosu AKYA seri üretime geçti. 

"Gelişmekte olan otonom ve insansız platform teknolojileri sayesinde gelecekte denizaltı filolarının çok sayıda, sürü halinde hareket edebilen, ucuz ve sessiz insansız denizaltı platformlarından oluşması beklenmektedir. Buna karşılık su altında kullanılan silah sistemlerinin; çoklu, eşgüdümlü ve uzun süre görev yapabilen nitelikte olmalarına ihtiyaç duyulacaktır. Bu doğrultuda; bu platformlara yönelik saldırı için daha küçük ve az maliyetli Çok Hafif Sınıf Torpido sistemlerinin kullanılması, DSH operasyonlarının maliyet verimi açısından önemlidir. Çok Hafif Sınıf Torpidoların da konvansiyonel denizaltılar üzerinde bu platformları harekattan sakıt bırakabilecek seviyede hasar yaratabilecekleri değerlendirilmektedir."

KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı KAAN'a TULGAR geliyor! F-35'teki muadilinin değeri dudak uçuklattı Haberi Görüntüle

İSMAİL DEMİR 'SÜRÜ İDA'DAN BAHSETMİŞTİ

İnsansız deniz aracı ULAQ'ın milli tanksavar silahı UMTAS'ı ateşleyerek 5 kilometre menzildeki suüstü hedefi başarıyla vurmasının ardından Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ULAQ gibi çok sayıda insansız sistemin yakında devreye gireceğini söylemişti. Deniz harbi esnasında sürü İDA konsepti üzerinde çalıştıklarını anlatan Demir, bu amaçla farklı ebatlarda çok sayıda aracın hizmete gireceğini belirtmişti. 

Hava araçlarında taşınabilen ORKA torpidonun mini akıllı modeli geliştirilecek. 

ROKETSAN'ın imâl edeceği mini akıllı torpidonun şöyle bir senaryo dahilinde kullanılması bekleniyor: Deniz keşif görevi için sürekli havada olan İHA'lar ve onların suya saldığı Sonobuoy adlı sualtı takip şamandırasından elde edilen akustik veriler düşman denizaltılarının tespitini yapacak. Hedef belirlendikten sonra çok sayıda İDA, hızla bölgeye intikal edecek. Çok hafif torpido/mini akıllı torpidoları taşıyan insansız deniz araçları hedefe yaklaştıkları zaman torpidoları ateşleyecek. Mini torpidolar aynı zamanda SİHA'lardan da ateşlenebilecek. Bu türden bir taarruz yöntemiyle harekâtın sürdürülebilirliği için çok önemli bir faktör olan 'maliyet etkin çözümün' sağlanması hedefleniyor. 

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış... İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli... Haberi Görüntüle

AĞIR VE HAFİF TORPİDO TAMAM 

Türk savunma sanayii, torpido konusunda çok önemli iki eşiği aşarak ağır sınıf AKYA ile hafif sınıf ORKA torpidolarını geliştirmeyi başardı. Seri üretimdeki AKYA'nın çok yakında Deniz Kuvvetleri envanterine girmesi, ORKA'nın ise 2023'te kullanıma alınması bekleniyor. ORKA torpidoyu deniz karakol görevini başarıyla yürütmeye başlayan TUSAŞ üretimi AKSUNGUR'un da taşıması bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading