Sesten 5 kat hızlı milli füze ateşleniyor: Ramjet motorlu GÖKHAN çok uzakları vuracak

Sesten 5 kat hızlı milli füze ateşleniyor: Ramjet motorlu GÖKHAN çok uzakları vuracak

Türkiye'nin ilk ramjet motora sahip hava-hava füzesi GÖKHAN ateşlenmeye hazır. TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, karadan atış testlerine çok yakında başlanacağını açıkladı. BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ın ardından hazır duruma gelecek GÖKHAN, insanlı yahut insansız bir hava aracının düşman hava hedefini 200 kilometreyi aşan bir menzilden vurmasını sağlayacak.

Türkiye'nin ramjet motorlu ilk hipersonik füzesi GÖKHAN yakında testlere başlıyor. Milli hava-hava füzesi GÖKHAN, insanlı ve insansız hava araçlarının vurucu gücünü tarihi bir seviyeye ulaştıracak.

Fransız Meteor ve Amerikan AIM-260 tipi füzelerin benzeri durumundaki GÖKHAN'ın, 200 kilometre üzerinde uçuş kabiliyetine sahip olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

GÖKTUĞ projesi kapsamında Türkiye'nin ilk milli hava-hava füzeleri BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ı seri üretim aşamasına getiren TÜBİTAK SAGE, bu füzelerden çok daha üstün bir teknolojiye sahip GÖKHAN'ı da ateşleyecek. 

Henüz görseli yayınlanmayan GÖKHAN füzesinin bu fotoğraftaki mühimmata benzemesi bekleniyor.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş, ramjet motorlu GÖKHAN'ı önce karada, daha sonra uçaklarda deneyeceklerini söyledi. Okumuş, "GÖKHAN füzesinde çalışmalar çok iyi bir noktada. Yakında karadan atışlarla başlayıp sonrasında platform üzerinden atışlara geçeceğiz. GÖKHAN projesi de takviminde, hatta takviminin bir miktar önünde ilerliyor" dedi. 

25+ kilometre menzilli hava-hava füzesi BOZDOĞAN, Amerikan AIM-9 füzelerinin muadili olarak Türkiye'nin yurtdışına bağımlılığını ortadan kaldırmış ve bunu 65+ kilometre görüş ötesi menzilli GÖKDOĞAN izlemişti. 

Türk Hava Kuvvetleri'nin Amerikan AIM-120 füzelerine olan bağımlılığına son verecek GÖKDOĞAN füzesinin menzili yapılan çalışmalarla birlikte artırılmış ve 100 kilometrenin üzerine çıkarıldığı iddia edilmişti. 

GÖKHAN füzesine güç veren ramjet motorun TÜBİTAK SAGE laboratuvarlarında sürmekte olan test görüntüsü...

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ramjet teknolojili GÖKHAN füzesinin ise hedefini çok daha uzun bir menzilde takip edip vurması öngörülüyor. GÖKHAN füzesinin 4 ilâ 5 Mach (4400-5500 km/saat) hıza ulaşması bekleniyor. 

TÜBİTAK SAGE imzalı projelere ilişkin M5 Prime dergisine açıklamalarda bulunan Gürcan Okumuş, KUZGUN füze ailesi, BOZOK, KAYI mühimmatları ve SİPER projesine ilişkin son durumu şöyle anlattı:

PEK ÇOK PLATFORM KUZGUN'U KULLANACAK

KUZGUN çok farklı varyantları, modelleri olan bir ürün ailesi olacak. Çok önemsediğimiz bir proje. Serbest süzülen (SS) dediğimiz, SİHA'lardan ve jet uçaklardan atılan bir modeli olacak. 

KUZGUN-KY (Katı Yakıtlı) dediğimiz model ise karadan ve insansız deniz araçlarından atılabiliyor. Aynı zamanda KUZGUN-KY'nin SİHA'lardan da atılan ve hedefe çok hızlı angaje olmasını sağlayacak bir varyasyonu da olacak. 

KUZGUN'un turbo jetli bir modeli olacak (KUZGUN-TJ). Farklı arayıcı başlıkları olan çok önemsediğimiz bir aile. KUZGUN-KY'nin karadan ve SİDA'dan atışları başladı. Çok farklı platformlarda etkinliği olacak. 

HAVA FÜZELERİ AKINCI VE KIZIELMA'DA

Hava-hava füzeleri BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN füzelerinin geliştirilmesi artık son aşamada. Son birkaç atış testi kaldı. Savunma Sanayii İcra Komitesi bu füzelerin seri üretilmesi kararı aldı; füzelerin farklı platformlara entegrasyonu da bu kararın içinde. 

Dolayısıyla bir bu projede FAZ-1'i kapatıp üretim tarafına ağırlık veriyoruz. Farklı platformlar yönünde de çalışmalar devam ediyor. BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ın AKINCI ile KIZILELMA'da kullanımına ilişkin çalışmaları ilgili kurumlarla yürütüyoruz. 

GÖKDOĞAN füzesinin F-16 savaş uçağından test atışı...

Hava-hava füzeleri çok daha zorluklar içeren füzeler. Çok ciddi çalışılması lazım. Dolayısıyla platform sahipleriyle de çok yoğun bir çalışma yürüteceğiz. Test atışlarına (AKINCI ve KIZILELMA) bu yıl olmasa da 2024'te başlarız diye düşünüyorum. 

SİHA MÜHİMMATI KAYI'DA TESTLER TAMAM

SİHA mühimmatlarında KUZGUN'un dışında BOZOK, KAYI ve KAYI'nın başka modelleri de var. Geliştirmeye devam ediyoruz. BOZOK seri üretiliyor. KAYI'da ise atış testlerimizi yaptık, esasında ürünümüz kalifiye olmuş durumda. Çok başarılı... Hedefi santimetre hassasiyetle vuran atışlarımız oldu. Geliştirmeler, farklı platformlara yönelik çalışmalar devam edecek. 

SİPER'DE YENİ ÜRÜN ATEŞLENİYOR 

Hava savunma sistemi SİPER projesi ise TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve ROKETSAN iş ortaklığıyla yürütülen bir proje. Biz orada füzenin geliştirilmesinden sorumluyuz. Projede önemli yol aldık. SİPER Ürün-1 ile ilgili zaten bazı atışlar yapıldı. Ürün-2'de de çok yakında atışlar başlıyor. SİPER de Türkiye'nin önemli bir yeteneği olacak. Çok yakında envantere girecek aşamaya gelmesi beklenen projemiz başarılı bir şekilde ilerliyor. 

Gürcan Okumuş

TÜBİTAK SAGE'de irili ufaklı 60'ya yakın proje yürütüyoruz. Bir kısmını kamuoyuyla paylaşıyoruz bir kısmını paylaşamıyoruz. Şimdiye dek yurtdışına bağımlılık sözkonusu olan bazı alt bileşenlere ilişkin önemli yol kat ettik. Bu yıl içerisinde müjdelerimiz olabilir.