Yandex Metrica

Selçuk Bayraktar, KIZILELMA'yı anlattı: Muharebe tarihinde devrim yapacak

Selçuk Bayraktar, KIZILELMA'yı anlattı: Muharebe tarihinde devrim yapacak

Baykar'da geliştirilmekte olan Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA, uçak gemisine konuşlanarak bir devrime imza atmaya hazırlanıyor. Projenin başındaki isim Selçuk Bayraktar KIZILELMA'nın özelliklerini anlattı.

Savunma

24.04.2024, 10:04

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA'yı geliştiren Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, dünyanın aslında insansız sistemlerle daha erken tanışabileceğini ancak 5. nesil uçaklara yapılan devasa yatırımların insansız teknolojileri 10 yıl geciktirdiğini anlattı. 

Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Hiçbir destek almamışlar: BAYKAR bugüne kadar kendi imkanlarıyla geldi Haberi Görüntüle

DÜNYA 10 SENE ÖNCE TANIŞMIŞ OLURDU

Baykar fabrikasındaki NTV'ye açıklamalarda bulunan Bayraktar, 2023 yılında ilk uçuşunu yapacak KIZILELMA'nın geliştirilmekte olduğunu hatırlatarak "Dünya artık bu tarz platformlara gidiyor. Platformların gecikmesinin temel nedenlerinden biri 5. nesil uçaklara çok büyük yatırımların yapılmış olması. Böyle olmasaydı 10 sene önce dünya, insansız hava uçaklarına geçmiş olurdu. Bugüne kadar oluşmuş maliyet o kadar büyük ki vazgeçemiyorlar" dedi. 

KIZILELMA'nın bir pilotun dayanabileceği fizyolojik limitten bağımsız insansız bir uçak olduğunu hatırlatan Bayraktar, bunun muharebe esnasında keskin manevralarla avantaja dönüşeceğini ifade etti. 

Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro! Türkiye tetikte bekliyor Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro!... Haberi Görüntüle

MUHAREBE TARİHİNDE DEVRİM

"İnsanı çıkarttığınızdan dolayı insanın dayanabileceği fizyolojik limitleri artık ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Uçak çok daha keskin manevralar yapabiliyor" diyen Bayraktar, pilotu kaybetme riskinin göze alınamayacağını ancak robot uçakların savaş ortamında çok rahat kaybedilebileceğini söyledi. Selçuk Bayraktar şöyle konuştu:

"KIZILELMA'nın hız limiti diğer üretilen İHA ve SİHA'lara göre çok daha fazla olacak. AKINCI'daki yazılımları KIZILELMA'da da kullanacağız. Bu yaklaşık 18 yıllık teknoloji birikimi. AKINCI bize KIZILELMA'yı yapma imkanı verdi. KIZILELMA ülkemizin sahip olduğu kısa pistli uçak gemilerinden inip kalkacak şekilde tasarlanıyor. Böylece muharebe tarihinde devrim yapacak. Milli platformlar bağımsızlığımız için çok önemli. Aksi halde kontrolün sizde olduğundan bahsedemezsiniz."

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

KIZILELMA'NIN ÖZELLİKLERİ

  • Milli İnsansız Uçak Sistemi tamlamasının Baykar şirketince kısaltılmasından oluşmuş MİUS'un ismi BAYRAKTAR KIZILELMA olarak açıklanmıştı. KIZILELMA 2023 yılında gökyüzünde olacak.
  • Maksimum kalkış ağırlığı 3,5 ton olarak planlanan KIZILELMA'nın gövde içi ve kanat altı podları dahil 1,5 ton yük taşıyabilmesi hedefleniyor.
  • 40 bin feet irtifada saatte 900 km hızla gidecek uçağa Ukrayna üretimi AI-25TL Turbofan motoru güç verecek.
  • İlk uçakların ortaya çıkmasının ardından AI-25 TL model motorun Türkiye'ye özel olarak geliştirilmesi ve AI-25TLT adıyla yeniden dizaynı amaçlanıyor. KIZILELMA'nın yeni tasarım bu motorla saatlik hızını artırması ve ses hızının üzerine çıkması (süpersonik) planlanıyor. Her şey yolunda giderse KIZILELMA saatte en az 1100 km mesafe kat edecek. Bu ise daha uzun mesafelere operasyon kabiliyeti demek.

  • Kanat altında bomba taşımadığı görevlerde KIZILELMA radarda çok küçük bir iz bıraktığı için 'hayalet' sınıfında bir İHA olacak.
  • 'Kanard' olarak adlandırılan kuyrukların MİUS'a yüksek manevra kabiliyeti sağlayacağı belirtiliyor.
  • Akıllı filo otonomisi olarak da adlandırılan 'sürü halinde operasyon' yeteneği KIZILELMA'nın bilgisayarlarında varolacak.
  • Projeye hayat veren isim olan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, geleceğin savaşlarında maliyet prensibinin önemine dikkat çekiyor. 5. nesil insanlı savaş jetlerinin 80 ilâ 150 milyon dolar arasında fiyatlara mâl olduğu düşünüldüğünde bu rakamın 8'de 1'i kadar paranın harcanacağı KIZILELMA, bir harp durumunda görevini 'etkili ve ucuz' şekilde yapacak.
  • Maliyet etkin KIZILELMA'nın ciddi bir avantajı daha var: İçerisinde pilot olmadığı için yüksek 'G' kuvvetinde manevralar yaparak insanlı uçakları oldukça zor durumda bırakma potansiyeli...
  • KIZILELMA pilot kaybı riski olmadan düşman hava sahasının içlerinde keşif ve imha görevi yapabilmesinin yanısıra, arkadaki filoya güvenli koridor açma amacıyla yem yapılıp rahatlıkla feda edilebilecek.
  • KIZILELMA dünya harp tarihine geçecek devrim niteliğinde bir işi daha başaracak: İnsansız jet, Türkiye'nin ilk 'uçak gemisi' TCG Anadolu'nun 232 metrelik güvertesinden havalanabilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading