Yandex Metrica

Sitede Ara

Selçuk Bayraktar KIZILELMA seri üretimi için tarih verdi: TCG ANADOLU'ya inecek uçağın yeni test görüntüleri

Selçuk Bayraktar KIZILELMA seri üretimi için tarih verdi: TCG ANADOLU'ya inecek uçağın yeni test görüntüleri

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA gelişmeye devam ediyor. Orta irtifa sistem tanımlama testinden de geçen KIZILELMA'nın yakında mühimmatlı testlere başlaması bekleniyor.

Savunma

25.04.2024, 01:45

20 Kasım 2022'de taksi ve koşu testi yapılan, 3 Aralık'ta pistten teker kesen ve 14 Aralık'ta ilk uçuşunu yaparak Türk havacılığında yeni bir dönemi başlatan insansız savaş uçağı KIZILELMA gelişimini sürdürüyor. 

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar KIZILELMA'nın Çorlu Havalimanı'ndaki test faaliyetlerinden yeni görüntü paylaştı. 

KIZILELMA'nın orta irtifada sistem tanımlama testini tamamlandığına işaret eden Bayraktar, insansız savaş uçağının 2024 yılından itibaren seri üretime geçeceği müjdesini verdi. 

Selçuk Bayraktar şunları söyledi:

"Bayraktar KIZILELMA orta irtifadaki sistem tanımlama testini başarıyla tamamladı. Bu gerçekleştirdiğimiz 3. test oldu. Bundan sonra birçok testimiz geliştirme faaliyetleri kapsamında devam edecek. Bunun yanında 2024'ün başında KIZILELMA'nın üretimine başlamasını hedefliyoruz. Bir yandan da geliştirme faaliyetlerimiz devam ediyor. Tüm bu gelişmeler vatanımıza, milletimize hayırlı uğurlu olsun."

Selçuk Bayraktar'ın yönetiminde gerçekleştirilen üçüncü uçuşta, Bayraktar KIZILELMA 20 bin feet irtifaya çıkarak Orta İrtifa Sistem Tanımlama Testini başarıyla tamamladı.

Uçuş testine eşlik eden Bayraktar AKINCI da kamerasıyla Bayraktar Kızılelma'yı gökyüzünde izledi.

F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe kadar havada kalacak F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe... Haberi Görüntüle

TB3 İLK UÇUŞUNA HAZIRLANIYOR

2024'ün başında Kızılelma'nın seri üretimine başlamayı hedeflediklerini aktaran Bayraktar, "Bunun yanında heyecanla ilk uçuşunu beklediğimiz, dünyanın kısa pistli gemilerine inip kalkabilen ilk SİHA'sı olacak Bayraktar TB3'ün de ilk uçuşuna hazırlanıyoruz. Tüm bu gelişmeler vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA inşallah İstanbul'da 27 Nisan ve 1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek TEKNOFEST'te milletimizle buluşacak. Tüm milletimizi teknolojinin kalbinin çaptığı yere Milli Teknoloji Hamlesi'nin merkezi olan TEKNOFEST'e, İstanbul'a, Atatürk Havalimanı'na bekliyoruz" yorumunu yaptı.

Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi: İstikamet Suriye! Amerikan ordusunun Türk SİHA'larını vurmak için 'acil' kodlu silah siparişi:... Haberi Görüntüle

MÜHİMMATLI TESTLER BAŞLAYACAK

KIZILELMA'nın bundan sonra mühimmatlı atış testlerine başlaması bekleniyor. Bu yönde işaret geçtiğimiz günlerde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'den gelmişti. HÜRJET, MMU ve KIZILELMA'ya ilişkin kritik bilgiler veren Demir, NTV yayınında şunları söyledi: 

"KIZILELMA da bizim ilk jet motorlu İHA'mız. Uçuşlarını yaptı, yapacak. Her yeni uçuşta farklı verileri arkadaşlarımız değerlendiriyor. Mühimmat entegrasyonu önemli. Malum, sürprizler iyidir. KIZILELMA da tatlı bir sürpriz yaptı. İlk uçuşunu mesela 2023 derken 2022 sonunda ilk uçuşu görebildik. Bu sürprizler güzel şeyler. 

Entegrasyonlarla birlikte çok sayıda mühimmat atabilme kabiliyeti olacak. Ama her bir mühimmatın da kendi içinde çalışılması gerekiyor. Bu bir süreç... KIZILELMA test uçuşlarını yapmaya devam edecek... Başarılı bir uçak. İnşallah harekât alanında da çeşitli mühimmatları kullanırken çok yakında görebiliriz."

İnsansız savaş uçağı KIZILELMA, bir süre önce Deniz Kuvvetleri envanterine giren TCG ANADOLU gemisinde de konuşlanacak. Gemi pistine iniş-kalkış testlerinin ne zaman başlayacağı merak konusu. Gemide testlerin başlaması için Çorlu Havalimanı'ndaki tüm çalışmaların tamamlanması gerekiyor. 

KIZILELMA, TCG ANADOLU gemisinde Bayraktar TB3 SİHA ve insanlı uçak HÜRJET ile birlikte görev yapacak. 

Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini ateşledi Ada ülkesine nükleer füze tehdidi: O ülke balistik füzelerin fitilini... Haberi Görüntüle

İNSANSIZ UÇAK KIZILELMA ÖZELLİKLERİ

  • Maksimum kalkış ağırlığı 6 ton olan KIZILELMA gövde içi ve kanat altı podları dahil 1,5 ton yük taşıyabiliyor. 
  • 40 bin feet irtifada saatte 900 km hızla gidecek KIZILELMA'ya Ukrayna üretimi AI-25TL turbofan motoru güç veriyor.
  • İlk KIZILELMA serisinin üretimi sonrası AI-25 TL model motorun Türkiye'ye özel olarak geliştirilmesi ve AI-25TLT adıyla yeniden dizaynı hedefleniyor.
  • KIZILELMA yeni motoruyla saatlik hızını artıracak ve ses hızının üzerine çıkacak. Saatteki hızı 1100 km'yi aşacak KIZILELMA daha uzak hedeflere daha hızlı ulaşabilecek. 
  • KIZILELMA, kanat altında bomba taşımadığı görevlerde radarda çok küçük bir iz bıraktığı için 'hayalet' sınıfında bir savaşan İHA olarak tanımlanıyor. 
  • Akıllı filo otonomisi olarak da adlandırılan 'sürü halinde operasyon' yeteneği KIZILELMA'nın bilgisayarlarında yüklü.
  • Önümüzdeki yıllarda KIZILELMA'nın çift motorlu versiyonunun da devreye girmesi bekleniyor.
  • F-16 savaş uçağı pilotu emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, radar simülasyon verilerinden yola çıkarak yaptığı değerlendirmede, Fransız Rafale uçaklarının gökyüzünde insansız KIZILELMA karşısında neredeyse hiç şansının bulunmadığını açıklamıştı. 

  • Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek.
  • Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak.
  • İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading