• G.ALTIN

    3.675,04

  • DOLAR

    37,9540

  • EURO

    41,0932

  • BIST 100

    9.299,36

  • BITCOIN

    $87.580

Savunmada yeni rekor: 14 milyar dolarlık sipariş aldılar! ASELSAN o listede ilk 30'a göz koydu

Savunmada yeni rekor: 14 milyar dolarlık sipariş aldılar! ASELSAN o listede ilk 30'a göz koydu

Türk savunma sanayiinin ana omurgası ASELSAN büyümeye ve rekorlar kırmaya devam ediyor. Şirketin bakiye sözleşme tutarı 14 milyar dolara ulaşırken bir yıllık net kârı yüzde 13 artışla 15,2 milyar liraya yükseldi. 31 ürünün ilk kez ihraç edildiğini, 29 ürünün ise envantere girdiğini anlatan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol yeni hedeflerini açıkladı. 

ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı finansal sonuçlarını paylaşırken, bilançoda pek çok kalemde rekora imza atıldı. 2024'ü rekorlarla tamamlayan ASELSAN, geçen yıl 2023'e göre yüzde 32 artışla 6,5 milyar dolarlık sözleşme imzaladı.

Bu dönemde şirketin bakiye siparişleri yüzde 28 artarak 14 milyar dolar seviyesine yükseldi. Şirket, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 67 artışla 508 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Şirketin net kâr marjı da aynı dönemde yüzde 10'dan yüzde 13'e çıkarken, net kârı 15,2 milyar lira oldu.

Müşteri çeşitlendirme stratejisini sürdüren ASELSAN'ın 2020'ye kıyasla sözleşme imzalanan yurt içi müşteri sayısı 180'den 394'e, yurt dışı müşteri sayısı 47'den 76'ya ulaştı.

ASELSAN'ın 2024'te imzaladığı yurt dışı sözleşme tutarı, bir önceki yıla göre yüzde 70 artışla 1 milyar 17 milyon dolar oldu ve tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

Geçen yıl 7 yeni ülkeyle ihracat sözleşmesi yapan ASELSAN, 31 ürünü için de ilk kez ihracat sözleşmesine imza attı. Şirket, yeni ürünlerin de katkısıyla yurt içindeki platform üreticileriyle ilişkilerini güçlendirdi, yurt dışında 6 platform üreticisiyle de ilk defa ihracat sözleşmesi gerçekleştirdi.

Ahmet Akyol yönetimindeki ASELSAN başarıdan başarıya koşuyor. 

AKYOL: 31 ÜRÜN İLK KEZ İHRAÇ EDİLDİ, 29 YENİ ÜRÜN ENVANTERE GİRDİ

Türk savunma sanayiinin belkemiği niteliğindeki ASELSAN, mâlî tabloya ilişkin bir açıklama yayınladı. 2024'te 15,2 milyar lira net kâr elde eden şirket, yıllık cirosunu yüzde 13 artırarak 120 milyar liraya ulaştırdı. 

Geçmiş dönemlerde sabit yatırımlarına yıllık ortalama 100 milyon dolar kaynak ayıran ASELSAN, bu alanlardaki kaynağını ortalama 250 milyon dolar seviyesine taşıdı.

Şirketin öz kaynakları ile yapılan AR-GE'nin gelirlerine oranı yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti, finansman giderleri de bir önceki yıla göre yüzde 45 azaldı. Sözkonusu rakamlarla ASELSAN'ın 50. yılını rekorlarla karşıladığı görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, finansal sonuçların da ortaya koyduğu gibi, istikrarlı bir şekilde büyüdüklerinin altını çizdi.

İhracatı, ASELSAN'da herkesin bir numaralı gündemi olarak belirlediklerini vurgulayan Akyol, "Yurt dışında faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 20'ye çıkardık. 7 ülke ile ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladık. 31 ürünümüzün ilk ihracat sözleşmelerini imzaladık. Alanında dünyanın en iyi kamerası olan ASELFLIR-500... Sadece bir yıl içinde 16 ülke bizden ASELFLIR-500 talep etti. Türk savunma sanayinin de bir yılda en fazla ülkeden talep gören ürünü oldu" ifadelerini kullandı.

Akyol, 2024'te 29 yeni ürünün envantere girdiğini belirterek, KORKUT, HİSAR ve SİPER, ALP 300-G ve ALP 100-G, MARLİN, DÜFAS ve TOLUN'dan örnekler verdi.

TÜRKİYE'NİN EN FAZLA AR-GE PROJESİ YÜRÜTEN ŞİRKETİ 

Avrupa'da üretim kapasiteleri ve altyapı yetersizlikleriyle ilgili tartışmaların yapıldığı bir dönemde şirket olarak yatırım harcamalarını artırdıklarını kaydeden Akyol, şunları söyledi:

"Gelirlerimizin önemli bir kısmını seri üretim kapasitemizi artıracak yatırımlara aktarıyoruz. Bu kapsamda yaklaşık 40 milyon dolarlık Elektro-Optik Flir Üretim Tesisi Yatırımı ile 50 milyon dolarlık Radar Entegrasyon Merkezi'ni devreye almış ve önemli bir kapasite artışı sağlamış durumdayız. 

Seri üretim altyapısına yönelik yatırımlarımızın yanı sıra AR-GE yatırımlarımız da büyümeye devam ediyor. Türkiye'nin en fazla AR-GE projesi yürüten şirketiyiz. ASELSAN'ın en önemli gücü insan kaynağı. Türkiye'nin en nitelikli kadrosuyla çalışıyoruz. Bu nitelikli kadroyu daha da nitelikli hale getirmek için çalışıyoruz. Bizi sevindiren bir başka gelişme de yurt dışında yaşayan ve ASELSAN'a dönüş yapmak isteyen mühendislerin sayısının 4 kattan fazla artış yapması oldu.

Geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük savunma sanayii şirketlerinin yer aldığı listede 5 sıra birden atlayarak 42. sıraya yükseldik. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayii şirketinden biri olduk. Dünya savunma liginde daha da önemli bir oyuncu olmak adına kapsamlı bir Dönüşüm Programı yürütüyoruz. 

AselsaneXt ismini verdiğimiz bu programın altında insan, süreç, teknoloji, üretim ve iş geliştirme odaklı 5 ana proje yürütüyoruz. AselsaneXt'in olumlu etkilerini ilk yılında görmeye başladık. Vizyonumuz, 2030 sonunda dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri olmak. 2024 finansal sonuçlarımız, bu vizyonu hayata geçireceğimizin işaretlerini fazlasıyla vermiştir."

Avatar
Atilla Diş