Yandex Metrica

Savunmada yeni bomba: İtalya Türkiye'den SİHA istedi

Türk SİHA'ları NATO ve Avrupa ülkesi Polonya'nın ardından İtalya'ya uzanmaya hazırlanıyor. İtalyan yönetiminin Türkiye'den SİHA satın almak istediği bilgisi heyecana yol açtı.

Savunma

23.01.2024, 20:05

Türk SİHA'larının yeryüzü yolculuğu devam ediyor. NATO ve Avrupa Birliği üyesi Polonya'nın ardından bu kez teknoloji devi İtalya, silahlı insansız hava araçlarının taliplisi oldu. Sözkonusu talebin Endonezya'daki G20 Zirvesi sırasında Türk heyete iletildiği sanılıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Endonezya'da bir araya gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya'nın çiçeği burnunda başbakanı Giorgia Meloni, G20 kapsamında heyetler halinde görüşme gerçekleştirmişti. Türkiye'ye hava savunma sistemi SAMP-T'ye ilişkin işbirliği teklifi ileten Meloni'nin aynı görüşmede SİHA talebinde bulunduğu ileri sürülüyor. Zirve sonrası Türkiye-İtalya ilişkilerine yönelik sıcak mesajlar veren Meloni, "Türkiye ve İtalya tarihsel olarak Akdeniz'deki iki ana oyuncudur" demişti. 

SavunmaSanayiST tarafından kamuoyuna duyurulan gelişme, Türk SİHA'larının kat ettiği mesafeyi göstermesi bakımından önemli görülüyor. İtalya bir süredir Almanya, Fransa ve İspanya ile ortaklaşa yürüttüğü EuroMALE programına rağmen Türkiye'den SİHA satın almayı seçti. 

Orta İrtifa Uzun Dayanım (MALE) özellikli bir SİHA geliştirme projesi olan EuroMALE'de birtakım sorunlar başgöstermiş, proje maliyetinin 7 milyar avroyu geçeceği öngörülmüştü. EuroMALE kapsamında üretilecek insansız hava araçlarının birim maliyeti 200 milyon avroya yaklaştığından ötürü Roma daha ekonomik alternatifleri değerlendirmeye aldı. 

Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro! Türkiye tetikte bekliyor Avrupa'yı şoke eden Eurofighter raporu: 200 uçakla 90 milyar avro!... Haberi Görüntüle

HANGİ SİHA'NIN İSTENDİĞİ YAKINDA NETLEŞİR

Baykar yapımı AKINCI TİHA

İtalyan yönetimi bu kapsamda Türkiye'nin kapısını çaldı. Avrupa ülkesinin Türkiye'den hangi SİHA'yı istediği şimdilik bilinmiyor. Ancak Roma'nın SİHA'ları yoğunlukla kaçak göçle mücadele çerçevesinde Akdeniz'de kullanmayı planladığı sanılıyor. Baykar üretimi Bayraktar TB2'lerde yoğun siparişler nedeniyle üretim hattının 3 yıl boyunca rezerve durumda olduğu açıklanmıştı.

Hâl böyle olunca İtalya'nın önünde 3 alternatif kalıyor: AKINCI, ANKA ve AKSUNGUR. Bu araçlardan hangisinin İtalya yolcusu olacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading