Yandex Metrica
SON DAKİKA
Savunma projelerinde son durum... Hangi sistem kaç adet üretildi?

Savunma projelerinde son durum... Hangi sistem kaç adet üretildi?

Posta Gazetesi'nden Hakan Çelik, TUSAŞ'ı ziyaret ederek Prof. Dr. Temel Kotil ile TUSAŞ'ın projelerini konuştu.

Savunma

12.03.2024, 01:19

TUSAŞ tesislerini ziyaret eden gazeteci Hakan Çelik, yazısında savunma projelerine ilişkin son durumu Temel Kotil'in verdiği bilgilerle anlattı:  

Dünyada ilk 100 savunma sanayii kuruluşu arasında yer alan, Türkiye’nin lider teknoloji üretim merkezlerinden biri olan Türk Havacılık ve Uzay SanayiiAŞ’yi (TUSAŞ) ziyaret ettim ve atılan stratejik adımları TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’den dinledim.

Kotil, son yıllarda büyük bir atağa kalktıklarını ve bir dönem Japonya’nın yakaladığı yükselişi tekrarlamak istediklerini söyledi. TUSAŞ’ı dünyanın en büyük 10 şirketi arasında görmek için çalıştıklarını belirten Kotil, şu çarpıcı bilgileri paylaştı:

Hipersonik Zirkon füzesinin sırları ortaya çıkıyor: İşte enkaz sonrası ilk... Haberi Görüntüle

DEVLERE DE ÜRETİYOR

TUSAŞ, temel olarak dört ana çerçevede ürün ve teknoloji geliştiriyor. Bunlar, helikopter, uçak, insansız hava aracı (İHA)-silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve uzay sistemleri. ATAK helikopteri, ANKA, Gökbey helikopteri, HÜRKUŞ, ileri jet eğitim uçağı olan HÜRJET, AKSUNGUR, Milli Muharip Uçak (MMU) öne çıkan en önemli sistemler arasında. TUSAŞ tesislerinde dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Avrupalı Airbus’ın askeri ve sivil uçaklarına parça üretimi gerçekleştiriliyor. TUSAŞ, ABD’li Boeing’in de stratejik ortakları arasında yer alıyor.

Hipersonik Zirkon füzesinin sırları ortaya çıkıyor: İşte enkaz sonrası ilk... Haberi Görüntüle

UYDU İHRAÇ EDİYOR

TUSAŞ, uzay alanında da önemli çalışmalara, entegrasyon ve test faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’nin ilk uydu ihracatını Arjantin’e gerçekleştirecek olan şirket, dünyada uzay alanında söz sahibi az sayıda gelişmiş ülkede bulunan, ülkemizin ise tam kapsamlı ilk ve tek Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde uydu test faaliyetlerini yürütüyor.

Yunan kazıklandı! ABD'den komşuya F-35 şoku: 5. nesil değil türünün... Haberi Görüntüle

MMU TÜRKİYE'YE LİG ATLATIR 

Milli Muharip Uçak (MMU), Türkiye’yi havacılık alanında lig atlatacak kilometre taşı niteliğinde bir proje olarak öne çıkıyor. Ankara’daki tesislerde, yapay zeka, milli yazılımlar ve ülkemizin tüm teknolojik kazanımları MMU için seferber edilmiş durumda. Türkiye, önümüzdeki 10 yıl içinde havacılık endüstrisinde ciddi bir oyuncu haline gelir. Şu anda en başarılı olduğumuz alanlar helikopter ve İHA’lar.

Türk tankları Güney Asya'da göreve başladı: Büyükelçi şimdi de KIZILELMA'yı... Haberi Görüntüle

PROJELER NE DURUMDA? 

ANKA: Türkiye, dünyada en başarılı üç İHA-SİHA üreticisi ülke arasında gösteriliyor. Şu anda Jandarma, Hava ve Deniz Kuvvetlerimizde görevdeler. Hem sinyal izleme görevi yapıyor hem de bomba taşıyabiliyor. Uydu haberleşme sistemi var.

T925 HELİKOPTERİ: Bu genel maksat helikopteri. Kargo ve personel taşıyacak, esnek yapısıyla farklı görevleri rahatlıkla yerine getirebilecek. 2025’te uçması hedefleniyor.

ŞİMŞEK: Bir 'hedef uçak' olarak tasarlandı fakat kamikaze yani ihtihar uçağı olarak da kullanılabiliyor. Halen seri üretimde. Yılda 100 adet üretiliyor. Üzerinde 5 kilogram patlayıcı var. 200 kilometre kadar mesafe katedebiliyor.

ATAK T129: Şu ana kadar Türk Kara Kuvvetleri, Jandarma ve Polis Teşkilatı’na 62 adet teslim edildi. 300 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor, önde 20 mm topu var. Ayda 2 adet ATAK üretiliyor.

GÖKTÜRK UYDUSU: ‘GÖKTÜRK Yenileme Keşif Gözetleme Uydusu’, 2016 yılında yörüngesine yerleştirilen GÖKTÜRK-1 uydusunun yerine geçecek ve Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılayacak.

AKSUNGUR: Şu ana kadar 5 adet üretildi. Test uçuşunda 300 kilogramlık bombayı, 30 kilometre uzaktan 5 metrelik kare içine düşürdü.

MİLLİ MUHARİP UÇAK (MMU): Türkiye’nin en önemli projesi açık ara Milli Muharip Uçak (MMU). 18 Mart 2023’te motor çalıştırılacak ancak uçurmak için 2 yıllık test süreci var. Uçak havaya kalktığı zaman geriye dönüşü yok. 2028 sonunda Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

GÖKBEY: Sertifikalanma aşamasında, 2022 yılında Jandarma’ya üç adet teslim edilecek. 3200 beygirlik motora sahip. 12 kişi taşıyabiliyor. Şu anda dördüncü helikopter üretimde.

HÜRKUŞ: HÜRKUŞ uçağı, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Programı kapsamında farklı görev senaryolarını destekleyecek şekilde TUSAŞ tarafından tasarlandı. HÜRKUŞ-C, pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerinin, düşük maliyet ve yüksek hassasiyetle yapılabilmesi için geliştirilmekte.

ATAK-2: ATAK, 5 tondu, bu 11.5 ton olacak ve 5 bin beygir motoru bulunacak. ATAK 2, Boeing’in ürettiği ABD helikopterinden daha iyi olacak. Motoru Ukrayna’dan. 30 mm’lik top mermisi bir tankı delebiliyor.

HÜRJET: 2022’nin sonunda uçacak. 2025’ten itibaren saldırı donanımları taşıyabilecek hale gelecek. 45 bin feet irtifaya çıkabilecek, 2592 kilometre menzile sahip olacak ve 2721 kilogram yük taşıyabilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading