Yandex Metrica
SON DAKİKA
Savunma analistinden uçuk yorum: Krizi fırsata çevirip F-35'e dönebilirsiniz!

Savunma analistinden uçuk yorum: Krizi fırsata çevirip F-35'e dönebilirsiniz!

Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD temaslarında Antony Blinken'e ilettiği 'beklentiler', F-35 tartışmalarını yeniden alevlendirdi. İtalyan savunma analisti Daniele Santoro bile bu konuda ilginç yorumlarda bulundu.

Savunma

23.01.2024, 19:17

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik talebine Türkiye'nin blokajı sürerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD temasları sırasında mevkidaşına ilettiği 'beklentiler' listesi, 'F-35' tartışmalarını yeniden alevlendirdi. 

Washington'da ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile uzun bir görüşme gerçekleştiren Çavuşoğlu, muhatabına Türkiye'nin taleplerini anlattı. Terör konusunda Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi, PKK/YPG'ye desteğe son verilmesi, S-400 alımı bahanesiyle başlatılan CAATSA yaptırımlarının sonlandırılması, Kongre'nin onayıyla Türkiye'ye F-16'ların verilmesi ve F-35 programına dönülmesi gibi beklentileri sıralayan Çavuşoğlu, Washington'daki görüşmesinin 'olumlu bir havada' cereyan ettiğini dile getirdi. 

Bu temasların ardından gerek yurt içinde gerekse de uluslararası platformlarda Türkiye'nin F-35 programına yeniden dönebileceğine dair yorumlar bir kez daha artış gösterdi. ABD'nin Türkiye'yi ortağı olduğu F-35 programından dışlamasına, parası ödenmiş uçakların Türkiye'ye gönderilmeyip Pentagon envanterine kaydedilmesine rağmen İtalyan savunma analisti Daniele Santoro, Ankara'nın F-35'e dönebileceğini iddia etti. 

Daniele Santoro

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna krizini kullanarak ABD ile F-35 konusunda yeniden masaya oturabileceğini ileri süren Santoro, TCG Anadolu gemisinde Bayraktar TB3 ve Kızılelma uçakları ile HÜRJET kullanılacak olsa da bunların F-35'in yerini alamayacağını savundu. 

Savaşa damga vurdu! Yunan basınından Türk savunma sanayisine övgü: Türkiye... Haberi Görüntüle

'İŞLER HER AN DEĞİŞEBİLİR'

"Türkiye Rus işgalini fırsata çevirip F-35 programına geri dönebilir" diyen Santoro, "Her halükarda Türkiye için F-35'e sahip olamamak bir zarar ancak işler her an değişebilir. S-400'ün Türkiye tarafından satın alınmasının kökeninde ABD'nin benzer Amerikan üretimi sistemleri satma konusundaki isteksizliği olması gerçeği de var. Orta vadede Türkiye'nin F-35 programına geri kabülü kolaylaşabilir" diye konuştu.

ABD'nin F-35'lerin verilmemesine gerekçe olarak dile getirde S-400 konusunda Türkiye geri adım atmamıştı. Washington son olarak, Rus S-400 sistemlerinin Ukrayna ordusuna verilmesini istemiş, buna Ankara kesin bir şekilde 'hayır' cevabı vermişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading