Sadece Albatros değil Mig-23 savaş uçağı da muhaliflerin elinde! Sayısını duyan şok içinde kaldı

Sadece Albatros değil Mig-23 savaş uçağı da muhaliflerin elinde! Sayısını duyan şok içinde kaldı

Suriyeli muhaliflerce ele geçirilen savaş uçağının yalnız L-39 Albatros'tan ibaret olmadığı ortaya çıktı. Muhalifler Halep Havaalanı'nda Rus yapımı meşhur Mig-23'leri de buldu. 

Heyet Tahrir Şam, Ahrar'üş Şam ve Suriye Millî Ordusu (SMO) bileşenlerinin Esed rejiminden ele geçirdiği silah, cephane ve platform envanteri her geçen gün daha da genişliyor. 

Muhaliflerin Bab güneyindeki Kuveyris ve İdlib yakınındaki Ebu ed-Duhur üsleriyle Halep Neyrab Havaalanında ele geçirdiği uçakların sayısı 3 Aralık 2024 tarihi itibariyle 24'e yükselmişti. 

Bu uçakların tamamının L-39 Albatros tipi hafif taarruz uçağı olduğu belirtiliyordu. Ancak yayınlanan yeni görüntüler, muhaliflerin Halep Havaalanı'nda en az 7 adet Mig-23 savaş uçağı ele geçirdiğini gösteriyor. 

Rus yapımı Mig-23'lerin daha önce açıklanan ve 24 uçak olarak duyurulan toplam sayıya dahil olma ihtimali yüksek görünüyor. Yani son bilgilere göre muhalifler en az 17 adet L-39 Albatros'a ve 7 adet de Mig-23 savaş uçağına sahip durumda. 

Esed rejiminin hava kuvvetleri envanterinde 2011 yılına dek 60'ın üzerinde Mig-23 uçağı bulunuyordu. Fakat iç savaş süresince yaşananlar bu uçakların büyük kısmının kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Bu uçaklardan çok azının uçabilir durumda olduğu sanılıyor.

Muhaliflerin ele geçirdiği 7 adet Mig-23'ün durumuna dair henüz net bir bilgi yok. Fakat paylaşılan görüntülerde bazı Mig'lerin havaalanı apronunda, bazılarının ise hangarlarında olduğu görülüyor. 

Ele geçirilen Mig-23'ler Esed rejimi tarafından iç savaşın başlangıcından buyana katliamlar için kullanıldığından ötürü Suriyeliler açısından sembolik önemde. Esed güçleri özellikle savaşın ilk yıllarında bu uçaklarla Suriye halkına bombalar yağdırıyordu. 

RADARIYLA ÜNLÜYDÜ, GÖRÜŞ ÖTESİ FÜZE KULLANIYORDU

Sovyetler Birliği döneminde üretilmiş 3. nesil savaş uçağı Mig-23 Flogger, görüş ötesi füzelerle donatılan ilk Rus uçaklarından biri olarak dikkat çekiyordu. Bu uçak aynı zamanda RP-23 Saphir adında, yer işaretleme özellikli burun radarını kullanan ilk uçaktı. 

1960'lı yıllarda o dönem çok popüler olan ABD yapımı F-4 Phantom-II uçağına bir cevap olarak tasarlanmıştı. Hafif, tek motorlu bir jet avcı uçağı olan Mig-23, üretildiği dönemde aviyonikleri, genişletilmiş menzili, geniş silah yelpazesi ve güçlü hedefleme özellikleriyle donatılmıştı. 

Selefi Mig-21'in çevikliğine de sahip olduğu belirtilen Mig-23, maksimum 1150 kilometre menzile uçabiliyor. Dünya çapında pek çok ülke tarafından tercih edilen Mig-23 uçakları, hücum açısında dengesizlik, yüksek hızlarda sapma ve kötü hava koşullarında iniş aksaklıkları gibi sorunlarıyla ünlendi. 

Ayrıca R-29 model motoru aşırı ısınma sorunlarıyla sık sık gündeme geliyordu ve bu motor oldukça kısa ömürlüydü. 

İSRAİL'İN F-4'LERİNİ DÜŞÜRDÜ, POPÜLER OLDU

1973'teki savaşta İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait F-15 ve F-16'lar bir düzineden fazla Mig-23 jetini düşürmüş olmasına rağmen Mig-23'lerin yine de İsrail hedeflerine çeşitli zarar verdiği ileri sürüldü. 

1974'te bu uçağın 2 adet İsrail F-4'ünü düşürdüğü de biliniyor. Bu başarı sonrası Suriye rejimi 1975'te 24 adet, 1977'de ise 28 tane Mig-23 siparişi verdi. Teslimatlar 1978'den itibaren devam etti. 

Mig-23 uçaklarından biri Suriye iç savaşı başladıktan sonra halka yönelik hava saldırılarında kullanıldığı esnada muhalifler tarafından düşürüldü. 

Suriyeli pilot, 2012 yılındaki olayda muhalifler tarafından ele geçirildi. Sonraki dönemde de Suriye muhalefeti birçok Mig uçağının havada vurulduğunu ya da hangarlarında imha edildiğini ileri sürmüştü. 

27 Kasım 2024 tarihinde başlayan harekât kapsamında Suriyeli muhaliflerin Halep'te ele geçirdiği 7 adet Mig-23 savaş uçağının yedek parça, altyapı ve pilot sorunları nedeniyle uzun bir süre daha yerde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Esed rejiminden hatırı sayılır miktarda ganimet elde eden muhalif grupların envanterinde şu sistemler dikkat çekiyor:

  • Pantsir S-1 hava savunma sistemi
  • S-200 hava savunma sistemi
  • S-125 hava savunma sistemi
  • T-72A tankları
  • BMP-1 zırhlı muharebe araçları
  • BTR-80 zırhlı personel taşıyıcılar
  • BM-30 Smerç Çok Namlulu Roketatar Sistemi
  • 9A310M1 tipi BUK hava savunma sistemi
  • Podlet-K1 (48Ya6-K1) alçak irtifa gözetleme radarı
  • L-39 Albatros tipi eğitim ve hafif taarruz jeti 
Avatar
Atilla Diş