Yandex Metrica

Rus askerleri SİHA eğitimine başladı: Tahran'dan yüzlerce hava aracı satın alacaklar

Rus askerleri SİHA eğitimine başladı: Tahran'dan yüzlerce hava aracı satın alacaklar

İran'dan Şahid-191 ve Şahid-129 modellerinde SİHA'lar satın almaya hazırlanan Rus ordusunun operatör eğitimi için Tahran'a personel gönderdiği iddia ediliyor. Amerikan CNN'e bilgi veren istihbarat kaynakları, anlaşmanın tamamlanmış olduğunu belirtiyor.

Savunma

23.01.2024, 19:39

Rusya silahlı insansız hava araçları konusunda İran'a mecbur kaldı. Tahran'dan  çeşitli tiplerde SİHA almaya hazırlanan Moskova, operatör eğitimleri için İran'a asker göndermeye başladı. Amerikan CNN'de yayınlanan uydu fotoğraflarının ardından kendilerine gelen son istihbarat bilgilerini açıklayan yetkililer, İran yapımı Şahid-191 ve Şahid-129 SİHA'larına ilişkin eğitim almak isteyen Rus yetkililerin bu ülkede bulunduklarını belirtiyor.

CNN'e demeç veren bir ABD'li yetkili, "Son birkaç hafta boyunca Ruslar, İran'dan SİHA transferi anlaşmasının bir parçası olarak Tahran'da eğitim alıyor" dedi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan geçtiğimiz ay Rusların İran İHA'larına ilgisi hakkında ilk bilgileri paylaşmış ve Rus ordu yetkililerinin inceleme yapmak üzere bu ülkeye geldiklerini bildirmişti.

Tahran güneyindeki Kaşan Havaalanı'nı gösteren uydu fotoğrafları Rusların İran SİHA'larını incelediğini gözler önüne sermişti. Son istihbarat bilgileri, satın alım anlaşmasının tamamlandığını ve Rusların eğitimlere başladığını söylüyor. Moskova'nın bu tip İran SİHA'larından yakında yüzlerce miktarda satın alabileceği belirtiliyor.

İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli atış... İHA'lar 100 bin kişiyi öldürdü: Radar göremiyor, günde 270 isabetli... Haberi Görüntüle

MOSKOVA'NIN SİHA MACERASI 

Rusya, yerli imkanlarla üretilen Orion adlı insansız hava aracından verim alamamış ve İsrail lisansıyla 'Forpost' adlı SİHA'yı üretme yoluna gitmişti. Forpost üretiminde aksilikler yaşanınca Rus ordusu bu kez Orlan-10 adlı mini İHA'lara yöneldi. 

ABD, Çin, Tayvan, Fransa, Japonya, İsveç, İsrail ve daha birkaç ülkenin gönderdiği parçalarla Rusya'da montajlanan Orlan-10, cephe hattında Ukrayna mevzilerine ilişkin koordinatları topçu birliklerine hassas biçimde aktarmada ve vurulan noktalardan anlık görüntü sağlamada Rus ordusuna büyük faydalar sağladı. Ne var ki Ukrayna ordusunun vurarak düşürdüğü Orlan-10'ların sayısı savaş süresince 500'ü aştı. 

Rusların en çok sıkıntı çektikleri nokta SİHA konusu oldu. Füze atma kapasitesine sahip insansız hava aracı edinmek isteyen Moskova, ilk olarak Çin'in değil sürpriz biçimde İran'ın kapısını çaldı. 

Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye artık 4. süper güç Ne F-35, ne Su-57 dünya KAAN için kuyruğa girecek: Türkiye... Haberi Görüntüle

ŞAHİD-191 (SHAHED-191) ÖZELLİKLERİ

İran'ın ABD SİHA'sını modelleyerek tersine mühendislikle kopyaladığı bir hava aracı. Amerikan Lockheed Martin yapımı delta kanat RQ-170 Sentinel adındaki SİHA'nın 2011 yılında İran kuzeyine düşmesiyle bu araç rejim güçlerinin eline geçmiş ve bir süre sonra Tahran, Şahid-171 adlı delta kanat SİHA'yı imâl ettiklerini duyurmuştu.

Şahid-171 modelinin daha küçüğü ama birebir kopyası olan turbofan motorlu Şahid-191'in 450 km menzile saatte 300 kilometre hızla gidebildiği ve 50 kilogram bomba taşıyabildiği iddia ediliyor. İran bu SİHA'yı ilk kez Rusya'ya ihraç etmeye hazırlanıyor. Şahid-191 yerden maksimum 7,5 kilometre yükseğe çıkabiliyor. 

Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Pentagon ateşle oynuyor: Nükleer saldırı uçakları İncirlik'e indi! Haberi Görüntüle

ŞAHİD-129 (SHAHED-129) ÖZELLİKLERİ

Delta kanat Şahid-191'in aksine Amerikan Predator SİHA'larına benzeyen Şahid-129 ise Rusya'nın İran'dan satın almaya hazırlandığı diğer hava aracı oldu. Yer istasyonuna 300 kilometre mesafeden görüntü aktarabilen Şahid-129, 1700 kilometre operasyonel menzile sahip ve ROKETSAN'ın MAM-C'sine benzeyen mini akıllı bombalardan 4 adet taşıyabiliyor. 150 km hızla giden bu SİHA'nın servis irtifası azami 7,3 kilometre. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading