ROKETSAN'ın SUNGUR'unu gören İran: İHA'dan atılan hava-hava füzesi geliştirdik

ROKETSAN'ın SUNGUR'unu gören İran: İHA'dan atılan hava-hava füzesi geliştirdik

ROKETSAN'ın hava-hava füzesine dönüştürdüğü SUNGUR çok yakında hem AESA radarlı AKINCI'dan hem de Bayraktar TB2'lerden ateşlenecek. SİHA'lar arası hava savaşı konusunda geride kalmak istemeyen İran, geliştirdiğini iddia ettiği ilginç bir silahı duyurdu.

İran ordusu son aylarda bir dizi teknolojik gelişmeye ilişkin dikkat çeken iddialarda bulunuyor. Haziran ayında hipersonik balistik füze imâl ettiklerini ileri sürerek 'Fettah' adı verilen bu mühimmatla Tel Aviv'i 400 saniye içerisinde vuracaklarını duyuran İran, ağustos ayında ise süpersonik seyir füzesi üretmek için gereken teknolojiyi edindiklerini öne sürmüştü. 

Ukrayna'daki Rus işgaline insansız hava araçlarıyla destek veren İran, bu alanda sansasyonel bir teknolojik yeniliği daha duyurdu. Karrar isminde jet motorlu İHA'yı bir süredir kullanan İran ordusu, bu İHA'ya hava-hava füzesi entegre ettiklerini öne sürdü. 

Hava savunma füzesi Majid'in hava araçlarından fırlatılabilmesi amacıyla modifiye edildiğini anlatan Tuğgeneral Alirıza Sabahifard, Karrar adlı jet İHA'nın Majid taşır hale geldiğini söyledi. 

HEDEF UÇAĞA ISI GÜDÜMLÜ ROKET

İran Hava Kuvvetleri'nin 'hedef uçak' ya da 'dolanan mühimmat' olarak kullanmakta olduğu Karrar adlı jet İHA, Tuğgeneral Sabahifard'ın iddiasına göre düşman hava aracına doğru fırlatılıyor ve Karrar'ın gövde altındaki hava savunma füzesi Majid, hedefi imha etmek için havada ateşleniyor. 

47 bin feet (14 km) irtifaya kadar çıkmış tek İran dronu olan Karrar, Majid'le birlikte düşman uçaklarına karşı insansız bir tehdit yeteneği elde etti. Hava-hava füzesine dönüştürülen Majid'in 8 kilometre menzilde hedefini ısı güdümüyle takip ettiği belirtildi. 

Hedef uçak olarak kullanılan Karrar İHA'nın havada Majid'i ateşledikten sonra hangi görevi yapacağı merak konusu oldu. Bu tip İHA'lar görev sonrası yere paraşütle inebildiği gibi kamikaze İHA kimliğiyle başka bir hedefe doğru da yönlendirilebiliyor. 

TÜRKİYE'NİN SİLAHI ÇOK DAHA SOFİSTİKE 

Türkiye ise bir süredir İran'ın Karrar-Majid konseptinden çok daha ötede bir teknolojiyi sessiz sedasız geliştiriyor. Modüler alçak irtifa hava savunma silahı sınıfında dünyanın en uzun menzilli füzesi olarak gösterilen ROKETSAN üretimi SUNGUR, insansız hava araçlarına entegre ediliyor.

Karadan havaya ateşlenirken 4 ilâ 7 kilometre irtifaya çıkan ve 8 kilometre menzildeki hedefleri vurabilen SUNGUR, çok yakında Bayraktar TB2 ve AKINCI'dan ateşlenecek.

SUNGUR, yüzlerce hava hedefinin anlık takibini yapabilen ASELSAN üretimi AESA radarın AKINCI'da kullanıma alınmasıyla havada oyun değiştirici bir niteliğe bürünecek.

SUNGUR'un yanında hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN'ı da taşıyabilen AKINCI, radarından tespit ettiği hedefleri imha etmesi için SUNGUR füzesi taşıyan Bayraktar TB2'lere komut da verebilecek. 

AKINCI ve Bayraktar TB2'de SUNGUR dönemi başladığında havada SİHA'lar savaşı da başlamış olacak. SUNGUR taşıyan Türk SİHA'ları aynı zamanda düşman kamikaze dronlarını da maliyet etkin biçimde etkisiz hale getirme imkanına kavuşmuş olacak. 

Dünyanın ilk AESA radarlı SİHA/TİHA'sı olan AKINCI'nın bu kabiliyeti, İran'ın hedef uçak olarak kullanılan insansız hava aracına taktığı ısı güdümlü füze konseptinden çok daha ileri bir aşama olarak görülüyor. 

2022 yılı sonunda SUNGUR'un Bayraktar TB2 entegrasyonu konusunda ROKETSAN ile Baykar arasında sözleşme imzalanmıştı. Dönemin Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "SUNGUR'un sadece Bayraktar TB2 ve AKINCI'da değil, KIZILELMA'da da kullanılacağını öngörüyoruz. Bu da yeni kabiliyetler demek" ifadelerini kullanmıştı.