ROKETSAN Endonezya'ya tesis kuruyor: Hangi füzelerin ortak üretileceğini Murat İkinci açıkladı

Millî Muharip Uçak KAAN projesine dahil olma hedefini açıklayan Endonezya, Türkiye'nin füze yeteneklerini de bünyesine katıyor. ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Endonezya'ya ortak üretim tesisi kurulacağını duyurdu.
Güneydoğu Asya devi Endonezya ile Türkiye arasında savunma sanayii işbirliği derinleşiyor. Türkiye'de üretilmiş pek çok silah, mühimmat ve platformu envanterine katmış olan Cakarta yönetimi, Millî Muharip Uçak KAAN projesine de dahil olma niyetini açıkladı.
Türk savunma sanayii firmalarının bu ülkeye kuracağı tesisler ise Ankara-Cakarta hattındaki bağı daha da güçlendirme potansiyeli taşıyor. ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Endonezya ile ortak üretim tesisi projesi için sözleşme imzaladıklarını belirterek çeşitli tipte füzelerin bu ülkede ortak üretileceğini duyurdu.
İKİNCİ: ULUSLARARASI BİRLİKTELİKLER HIZLA ARTMALI
Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu 2025'e katılan isimlerden Murat İkinci, burada yaptığı açıklamada şirketin yeni projelerine ilişkin önemli bilgiler verdi.
Antalya Diplomasi Forumu'nda çok sayıda devlet başkanı ve savunma bakanıyla görüşme fırsatı yakaladıklarını belirten İkinci şu açıklamayı yaptı:
"Önümüzdeki dönemde Türk savunma sanayiinin ihracatını hızlı artırabilmek için uluslararası ilişkilerin, uluslararası işbirlikteliklerinin çok hızlı artırılmasını hedefliyoruz.
En son bizim de yayınlamış olduğumuz Endonezya ile bir ortak üretim sözleşmemiz, ortak üretim tesisi kurma projemiz var, bu konuda Endonezya Cumhurbaşkanı da buradaydı, onunla direkt görüşme fırsatı yakaladık.
Bu ilişkilerin hızlı bir şekilde yukarıya taşınması bizim ülkemizin savunma sanayii ihracatının da artırılması için kritik önem arz ediyor."
ENDONEZYA İÇİN ATMACA, MAM AİLESİ VE SOM ZAMANI
İkinci, Endonezya merkezli savunma sanayii şirketiyle imzaladıkları anlaşmanın gemisavar füze, seyir füzeleri ve çeşitli akıllı mühimmat sistemlerinin üretimini kapsadığını ifade etti.
İkinci'nin ifadeleri Endonezya'ya kurulacak tesiste ATMACA, Mini Akıllı Mühimmatlar (MAM-C, MAM-L, MAM-T) ve seyir füzesi SOM'un farklı modellerinin ortak üretileceğini ortaya koydu.
Ortaklığın öncelikli hedefleri arasında teknoloji transferi, yerel savunma sanayii altyapısının güçlendirilmesi ve Endonezyalı mühendislerle teknisyenler için eğitim programları olduğunu aktaran İkinci, şunları söyledi:
"Türkiye'nin savunma sanayiindeki işbirlikleri sadece bir ürün satmaktan ibaret değil. Türkiye aslında dost ve kardeş ülkelere, müttefik ülkelere, savunma sanayii konusunda birlikte teknoloji geliştirmeyi de sunuyor.
Bu bize şöyle bir alan açıyor: Aslında klasik anlamda ürün satmak yerine işbirlikleriyle mevcut olan pazarı büyütmek ve mevcut olan pazarda da aslında Türkiye'nin üretim kabiliyetini yukarıya taşıma avantajını sağlıyor.
Bu aslında birçok ülke için çok önemli bir avantaj. Özellikle savunma sanayiine yatırım yapmak isteyen ülkeler, Türkiye ile yapılan işbirliklerinin çok büyük faydasını görüyorlar.
Bizim ülkemiz açısından da aslında mevcut kabiliyetlerimizin üzerine koyabileceğimiz, onları geliştirebileceğimiz bir imkân sağlıyor."
ENDONEZYA TÜRKİYE'DEN HANGİ SİLAH VE PLATFORMLARI SATIN ALDI?
Endonezya ile Türkiye arasındaki savunma işbirliği hamleleri son yıllarda büyük bir hızla ivme kazandı.
ROKETSAN-ASELSAN ortaklığıyla üretilen hava savunma sistemi HİSAR-A'yı kendi ihtiyaçları doğrultusunda 'TriSula' adıyla modifiye ederek satın alan Endonezya, 2023'te Türkiye'den HİSAR-O'yu almak için anlaşma imzaladı.
Endonezya, Türkiye menşeili pek çok sistemi aktif olarak kullanıyor. Bu ülkeye ROKETSAN yapımı karadan karaya balistik füze BORA/KHAN ihraç edilmişti.
Endonezya aynı zamanda FNSS üretimi orta sınıf tank KAPLAN'ın en önemli alıcısı durumunda. KAPLAN tankları Endonezya'da Harimau adıyla ortak üretiliyor.
Cakarta güvenlik güçleri için Nurol Makina ise çok sayıda YÖRÜK zırhlı araç ihraç etti. Canik şirketi ise MECANIK optikli METE tabancalarını Endonezya polisinin kullanımına sunmuştu.
Dost ve kardeş Endonezya aynı zamanda stratejik ürün ATMACA füzesine de sahip olacak. ROKETSAN üretimi gemisavar füzesi teknoloji paylaşımıyla ortak üretilecek.
Endonezya yönetimi ilk olarak Kale Ar-Ge'nin KTJ-3200 motoruna sahip 45 adet ATMACA füzesini doğrudan alım yöntemiyle edinecek.
ANKA-S, Bayraktar TB3 ve AKINCI TİHA siparişi de veren Endonezya'nın 5. nesil Milli Muharip Uçak KAAN'a olan ilgisi de biliniyor.
TRHABER