Karadan karaya topçu mühimmatı ve kısa menzilli füzelerin önemi Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte daha iyi anlaşıldı. Hem Moskova hem de Kiev güçleri, cephe gerisinden ateşledikleri füzelerle birbirlerine önemli miktarda hasar verdi.
Rus ordusu çok namlulu roketatar sistemleri ile 'TOS' gibi termobarik başlıklı mühimmatlara ağırlık verirken hassas hedeflere karşı İskender tipi balistik füzelerden yararlandı.
Ukrayna ordusu ise menzili 70 kilometre ilâ 300 kilometre arasında değişen HIMARS sisteminden ve aynı zamanda HIMARS bataryasını kullanan ATACMS füzelerinden yararlandı.
Misket bombası içeren harp başlıkları da kullanan ATACMS, Rus askerî konvoylarına, toplanma noktalarına ve uçak-helikopterlerin bulunduğu hava üslerine büyük zarar verdi.
Bunun yanında son birkaç aydır, Rus elektronik harp sistemlerinin Amerikan ATACMS füzelerinin arayıcı sistemlerini yanılttığı, ATACMS'lerin vurması gereken noktanın çok uzağındaki bölgelere düştüğü yönünde çeşitli iddialar dile getirildi.
Bu durum, topçu füze saldırısı yapılacak mıntıkada öncelikle elektromanyetik spektrum oluşturmanın önemini ortaya koydu.
5 bin saate ulaşan millî uçağın yeni versiyonu hazır: HÜRKUŞ-2...TOPÇU FÜZESİNDEN ELEKTRONİK HARP SİLAHI
ROKETSAN'ın sözkonusu ihtiyaca yönelik geliştirdiği çözüm dünyayı şaşkına çevirecek cinsten.
Defense News verilerine göre dünyanın 71. büyük savunma şirketi ROKETSAN yenilikçi adımlarına bir yenisini daha ekledi. Firma sosyal medya hesabındaki paylaşımında topçu füzesi TRG-122'nin kamera ve sinyal bozucu özellikteki versiyonunun geliştirildiğini duyurdu.
TR-122 adı verilen füze, TRG-122 füze lançerinden fırlatıldıktan sonra hedef bölgeye dalış aşamasındayken paraşüt açarak sinyal kesici işlevi görüyor.
Kilometrelerce genişlikteki bölgede elektromanyetik spektrum oluşturan cihaz, sonrasında ateşlenecek füzelerin vuruş hassasiyeti için güvenli bir elektronik ortam sunuyor.
ROKETSAN, TR-122 başlıklarından birine de kamera entegre ederek operasyon bölgesinden görüntülü istihbarat sağlama hedefini ortaya koydu.
Buna göre, harekât esnasında bir bölgeye öncelikle bu tip özel başlık taşıyan mühimmatlar gönderilecek. Hedef bölgeden gelecek görüntüye göre hassas işaretleme yapılarak harp başlıklı füzelerin ateşlenmesine geçilecek.
Kameralı ve sinyal bozucu özellikteki TR-122 mühimmatının ateşlendiği TRG-122 bataryası, normal şartlar altında 30 kilometre menzildeki hedefleri nokta hassasiyetle vurarak 40 metre yarıçapta tahribat oluşturuyor.
'Tahrip edici' ya da 'çelik bilyeli' harp başlıklarına sahip olabilen bu mühimmat, lazer arayıcı başlığın yanısıra ataletsel navigasyon sistemi kullanıyor.
ROKETSAN'ın duyurusunu yaptığı kameralı ve sinyal kesici özellikli TR-122 mühimmatı, Türk topçu bataryalarının yoğun elektronik harp ortamında bile görevlerini eksiksiz yapabilmesini sağlayacak.
TRG-122'nin bir üst versiyonu olan TRG-230 karadan karaya topçu sistemi.
Yorum Yaz