Yandex Metrica
SON DAKİKA

Rafale'nin KIZILELMA karşısında hiç şansı yok: F-16 pilotundan şok bilgiler

F-16 savaş uçağı pilotu emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA'nın caydırıcı etkisini somut verilerle açıkladı. Yunanistan'ın satın aldığı Fransız Rafale uçağıyla KIZILELMA'yı bilgisayar ortamında analiz eden Karataş, iki aracın havada angajmanı halinde Rafale'nin kesin olarak düşürüleceğini belirtiyor.

Savunma

27.03.2024, 13:34

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Türkiye'nin ilk insansız savaşı uçağı KIZILELMA'nın özelliklerini derinlemesine analiz etti. Baykar tarafından tasarlanıp üretilen ve 2022 yılının son günlerinde ilk uçuşunu gerçekleştiren KIZILELMA, Karataş'ın analizine göre, Yunanistan'ın Fransa'dan satın aldığı Rafale uçakları için kabus anlamına geliyor. 

Beyazıt Karataş'ın makine mühendisi Fazıl Altay ile birlikte ortak kaleme aldığı >makale, 5. nesil uçak özellikleri taşıyan KIZILELMA'nın, 80'li yılların tasarımı Rafale'ye göre pek çok avantaja sahip olduğunu ortaya koydu.  

Veryansın TV'de yayınlanan analizinde emekli Tümgeneral Karataş, KIZILELMA-Rafale karşılaştırmasını şöyle yapıyor:

F-35 yarışında geride kaldılar! Fabrikadan çıkan uçakların sayısı Pasifik'e yetişemiyor:... Haberi Görüntüle

RADAR KESİT ALANI ÇOK DÜŞÜK

-KIZILELMA Blok-1'in Radar Kesit Alanı (RCS - Radar Cross Section) ön cepheden 0.1 metrekare olacaktır. Fransız Rafale uçağı ise 1980'lerin tasarım felsefesine göre düşünülmüş olup, düşük görünürlük için temel geometrik önlemler ön planda tutulmamıştır.

-Rafale hava emiş kanalı hava-hava angajmanında tam karşısında olan düşman savaş uçağı radarının sinyalini direkt görüp geri yansıtacak dezanvataja sahip iken KIZILELMA'da bu dezavantaj olmayacaktır. 

-Radar ışınları Rafale kokpitine girip geriye, düşman radarına dönüş yapar. İnsanlı, yani kanopi ve kokpiti olan her uçakta bu şekildedir. KIZILELMA'da ise kanopi olmadığı için kokpit içerisine giren bir radar ışını olmayıp dış bükey yüzeyden tamamen yansır ve düşman radarına dönüş olmaz.

KAAN'ı gören gaza basıyor: Güney Kore'nin KF-21'i tanker uçakla havalandı Haberi Görüntüle

KIZILELMA'DA AESA YATIK, RAFALE'DE DİK

-Rafale'de AESA radar dik konumlandırılmıştır. KIZILELMA'da ise AESA geriye yatıktır. Kendisine gelen radar ışınlarını büyük oranda yansıtır ve düşman radarına geri dönüş olmaz. 

-Rafale'nin mühimmat ve drop tanklarının dışarıda olması düşman radar sinyallerini dik gören yüzeylerden her an geri dönüş vermektedir. KIZILELMA ise radar sinyallerinin direkt geri dönüşünü minimuma indirecek geometrik önlemlerin çoğunu almış durumda, düşük görünürlüktedir. 

-Rafale burun tasarımı 'Creeping Wave' (Sürünen Dalga) imkan verirken, KIZILELMA bu tip yansımayı geri göndermeyip dağıtacak elmaz profil ve keskin sürekli kenar tasarımına sahiptir. 

-Rafale'de harici yakıt tankları, mühimmat ve bunları taşıyan paylonlar ile havada yakıt ikmal probe ucu RCS'yi (Radar Kesit Alanı) çok artıran temel bölgelerdir. KIZILELMA'da bu bölgeler yoktur. RAFALE silah yükünde SCALP gibi büyük kesit alanlı bir mühimmat taşınması ilave RCS artışına neden olacak ve radar tespit mesafesini daha da artıracaktır. 

Hayalet SİHA ANKA-3 bir kez daha uçtu: İrtifa ve sürede... Haberi Görüntüle

KAFA KAFAYA KARŞILAŞMADA NE OLUR?

-KIZILELMA gibi insansız bir savaş uçağında sağlam bir gövde, büyük kontrol yüzeyleri ve güçlü itkiyle birleştirilirse G sınırı +9G'den büyük olacaktır. Limitlenmemiş bir manevra imkanı, bununla birlikte artan tırmanma ve dönüş performansı, KIZILELMA'yı insanlı bir savaş uçağına karşı girişilen dogfight angajmanında avantajlı kılacaktır. 

-Tablo-4, AESA radara sahip ve sadece GÖKTUĞ füzelerini taşıyan bir KIZILELMA saldırı grubunun, Meteor ve harici yakıt tankı olan bir Rafale'yi ramjetli GÖKHAN füzesine ihtiyaç olmadan dahi vurabileceğini gösteriyor. Nasıl vurabilir? Kafa kafaya yapılan yaklaşmada, ön cephede RCS'si 0.3 metrekare olan (hesabın emniyeti için 3 kat artırılmış RCS kullanıldı) ASELSAN AESA 1. MURAD radarı olan tahmini 20 milyon dolarlık 1 adet KIZILELMA, GÖKTUĞ füzelerini ateşleyerek (önce RF sonra IIR arayıcı başlık) 100 milyon dolarlık Rafale'yi düşürebilir.

Beyazıt Karataş

-Hava-hava mühimmatı taşıyan birden fazla KIZILELMA ise Rafale'yi kesin düşürür. GÖKHAN füzesinin GÖKTUĞ füzesine göre kaçınılamaz bölgesi çok daha geniştir. Bu nedenle ilerleyen dönemde GÖKHAN ramjet füzeleri operasyonel olduğunda, GÖKTUĞ füzesinden daha az sayıdaki GÖKHAN füzesiyle Rafale önlenebilecektir.

KAYNAK: VeryansınTV


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading