Yandex Metrica

Radarda hangi uçak gibi görünsün istersiniz? TUSAŞ'ın 700 km menzilli kılık değiştiren silahı!

TUSAŞ'ın 'hedef uçak' olarak yıllardır kullandığı ŞİMŞEK, düşman açısından son derece tehlikeli bir platform haline geldi. Onun adı şimdi Süper ŞİMŞEK: Kendisini düşman radarlarına farklı tipte uçaklar gibi gösterebiliyor, dost unsurlara elektromanyetik koruma sağlıyor, harp başlıklı versiyonu bir seyir füzesi gibi hareket ederek 700 kilometre menzilde hedefini imha edebiliyor.

Savunma

04.02.2024, 23:16

Radarda görünmeksizin saatte 850 kilometre hızla ilerleyen insansız uçak ANKA-3, bünyesinde taşıdığı Süper ŞİMŞEK ile gerçek bir sihirbazlığa hazırlanıyor. TUSAŞ İnsansız Hava Araçları Mühendislik Direktörü Bülent Korkem'in ANKA-3'le birlikte duyurduğu Süper ŞİMŞEK pek çok göreve uyarlanabiliyor. Bu görevlerin en önemlilerinden biri şüphesiz radarları kandırma operasyonu olacak. 

ŞİMŞEK elektronik taarruz kabiliyeti sayesinde kendisini düşman radarına farklı şekillerde gösterebiliyor. Bu, isteğe göre bazen bir F-16 olabiliyor, bazen bir F-4... Radarda C-130 nakliye uçağı ebadında bile görünebilen ŞİMŞEK, yaydığı sinyaller sayesinde isterse kendisini birkaç uçak şeklinde sunabiliyor. Sahte hedef özelliğiyle gerideki gerçek hava unsurlarına koruma sağlayarak onların beka kabiliyetini artırıyor. 

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, ŞİMŞEK'in kabiliyetlerini verdiği bir röportajda şöyle anlatmıştı:

"Sahte uçağınızın yanında gerçek bir uçağınız varsa gerçek uçağın fark edilmesi ve vurulması çok daha zor oluyor. Her uçaktan yansıyan bir radar simgesinin imzası var. Dolayısıyla sahte hedef, yani ŞİMŞEK kendisini radara farklı bir uçak gibi tanıtıyor. F-16, F-4, C-130 gibi... Ayrıca sinyali fazla gönderirseniz 2’den fazla uçağı da radara gösterebiliyor. ŞİMŞEK kamikaze uçak olarak da görev yapabiliyor, patlayıcı bir başlık entegre edilerek belli bir hedefi gidip vurabiliyor. Şu anda geliştirmekte olduğumuz birkaç tane türü var. ŞİMŞEK'in daha küçükleri de geliştirildi."

Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye demir attı Siftahı Kınalıada gemisi yaptı: Afrika turuna çıkan TCG Kınalıada Somali'ye... Haberi Görüntüle

SÜPER ŞİMŞEK'İN PARMAK ISIRTAN ÖZELLİKLERİ

TUSAŞ'ın yıllardır 'hedef uçak' olarak kullandığı ŞİMŞEK platformu, katapult yardımıyla havalanıyor. Üzerinde patlayıcı taşımadığı takdirde istenen noktaya paraşütle güvenli bir şekilde indirilip yeniden kullanılabiliyor. 

ŞİMŞEK'in son versiyonunu Süper ŞİMŞEK olarak adlandıran TUSAŞ yetkilisi Bülent Korkem, 'seyir füzesi' olarak kullanılabilecek bu süper silaha ilişkin kritik bir bilgi daha verdi. Menzili uzatılan Süper ŞİMŞEK, harp başlığıyla hedefe doğru ateşlendiği takdirde 700 kilometrelik bir seyir izleyebiliyor. Akıllı bir 'dolanan mühimmat' özelliğine sahip durumdaki ŞİMŞEK'in gerçek savaş ortamında oyun değiştiren bir işleve sahip olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

ŞİMŞEK geçtiğimiz yıllarda yine TUSAŞ yapımı ANKA-S platformundan ateşlenmişti. İnsansız uçak ANKA-3'ün de mühimmatlarından olan ŞİMŞEK, düşman bölgeye yönelik derin harekâtların vazgeçilmez silahı olma potansiyeli taşıyor. Hedefe yönelik imha görevi haricindeki tüm operasyonlarda ŞİMŞEK, otopilot sistemi sayesinde kalkış ve iniş dahil tüm görevini otomatik olarak gerçekleştiriyor. 

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe kadar havada kalacak F-35 saadet zinciri 2 trilyon doları aştı: Uçaklar o tarihe... Haberi Görüntüle

HAVADAN HAVAYA GÖREV YAPABİLİYOR 

Süpersonik hıza ulaşabilen Süper ŞİMŞEK'i Bülent Korkem şöyle anlattı:

"Süper ŞİMŞEK öncelikle hedef uçak olacak. Bunu sahte hedef ve taarruz amaçlı mühimmatlı versiyonları izleyecek. Mühimmatlı versiyonlarda farklı türde arayıcı başlıklar kullanılacak. Dolayısıyla Süper ŞİMŞEK havadan yere, havadan havaya taarruz görevleri yapabilecek, üzerine kendi kapasitesi dahilinde elektronik harp sistemleri takılıp yerdeki düşman sistemlerinin tespiti, bunların baskılanması gibi görevleri gerçekleştirebilecek. En son versiyonlarından birinde seyir füzesine kadar ulaşabilecek bir yelpazede bu hava aracını da kullanacağız. 700 kilometrenin üzerinde menzil bekliyoruz." 

Korkem'in "Havadan havaya taarruz görevinde de kullanılacak" ifadesi Süper ŞİMŞEK'i daha farklı bir boyuta taşıyor. ŞİMŞEK, üzerindeki elektronik harp aygıtlarını düşman hava araçlarının sensörlerini köreltmek için kullanabilecek. Böylelikle gökyüzünde 'Hava-SOJ' görevini yerine getirecek ŞİMŞEK, dost unsurlar için de güvenli bir elektromanyetik spektrum oluşturacak.

Süper ŞİMŞEK'in ilk modelinin Azerbaycan'ın Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtardığı Karabağ Savaşı'nda da kullanıldığı iddia edilmişti. O savaşta Ermeni hatlarında bulunan Rus hava savunma sistemleri başarıyla vurulmuştu. 

Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı: Fırtına öncesi son hamle Pekin'de ABD alarmı: Pentagon Typhon anti-balistik sistemlerini Çin kapısına dayadı:... Haberi Görüntüle

SÜRÜ HALİNDE UÇUP GÖREV PAYLAŞIR

Süper Şimşek'in görevlerine ilişkin son bilgileri TEKNOFEST 2023 etkinliği sırasında TRTHaber'e anlatan TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız şunları söyledi:

"Süper Şimşek 200 kilogram ağırlığında. İhtiyaç halinde 35 kilograma kadar harp başlığı taşıyabilecek. İlk görevi ‘hedef uçak’ olacak. Hedef uçak olarak hava savunma sistemlerinin testi için bu uçağa ihtiyacımız var. Yaklaşık 0.8-0.9 mach hızında uçma yeteneğine sahip.

Şimşek-3 ya da bir diğer adıyla Süper Şimşek, uzun vadede 11 farklı görev icra edecek. Bunların arasında elektronik harp, elektronik destek ve elektronik taarruz gibi görevler de var.

Aynı zamanda hava savunma sistemlerinin imhası için kamikaze özellik kazandıracağız. Şimşek uçaklarımız sürü halinde uçma yeteneğine sahip olacak. Aralarında görev paylaşımı, görev değişimi yapabilecekler. Tüm bunların yanında Süper Şimşek, ANKA-3 ile Milli Muharip Uçak KAAN'a 'kanat adamı' (Loyal Wingman) olarak eşlik edebilecek."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading