Küresel istikrarsızlık ve artan güvenlik tehditleri Avrupa ülkelerini savunma sistemlerini güçlendirmeye itiyor. NATO Destek ve Tedarik Ajansı (NSPA) İttifak'a üye Avrupa ülkelerinin 1000 adet Patriot hava savunma füzesi edineceklerini duyurdu.
Sözkonusu duyuru, Ukrayna'ya ABD yardımlarının kesilmesi ve Kiev'in savaşı kaybetme ihtimalinin doğmasıyla eşzamanlı olarak Rusya'dan yapılan saldırgan açıklamalar sonrası yapıldı.
Ukrayna savaşının ardından çatışmaların NATO ile Rusya arasında cereyan edeceğini düşünen Avrupa ülkeleri hava savunma envanterini geliştirme kararı aldı.
Bu füzenin yakıtı uranyum ve menzili sınırsız! Kıyamet Günü silahını...FÜZELER BALİSTİK KORUMA ÖZELLİKLİ
Patriot sistemlerinin kullandığı füzelerin üretilmesi işi, Amerikan Raytheon/RTX ile Avrupalı füze konsorsiyumu MBDA şirketlerinin ortak girişimi olan COMLOG'a verildi. Siparişin toplam değeri 5,6 milyar doları buluyor.
Sözleşme kapsamında üretimi yapılacak mühimmat, PAC-2 füzesinin balistik füzelere karşı geliştirilmiş versiyonu olan GEM-T türünden olacak.
Anlaşma aynı zamanda güncellenmiş bileşenlerin kalifikasyonu, test ekipmanı ve yedek parçaların tedariğinden oluşuyor. COMLOG şirketinin üretime başlamasının ardından Patriot füzelerinin ne zaman teslim edileceğine ilişkin ayrıntı açıklanmadı.
Amerikan SİHA'sını bir kez daha vurdular: Zarar milyar dolara ulaştıUKRAYNA'DAKİ BAŞARISI DİKKAT ÇEKTİ
Füzeleri ilk etapta Almanya, Hollanda, Romanya ve İspanya ordularının alması bekleniyor. Bu ülkeler 2023 yılı boyunca Ukrayna'ya yoğun biçimde Patriot füzesi desteği sağladı. Bu destek, Avrupa'nın büyük güçlerinde hava savunma füzesi depolarının boşalmasına neden oldu.
Hollanda merkezli Oryx tarafından derlenen açık kaynak bilgilerine göre Ukrayna şu ana kadar biri ABD'den, 2'si Almanya'dan 3 adet Patriot bataryası aldı. Ukrayna'daki Patriot sistemleri Rusya'nın seyir füzesi saldırılarını karşılamada hayli etkili oldu. Özellikle Rus hipersonik füzesi Kinzal'in Patriot sistemleri tarafından başarılı biçimde imha edilmesi tüm dünyanın dikkatini bu füzelere çevirdi.
Savaşta bir ilk daha: Kamikaze hava savunma sistemi, Lancet'i, Zala'yı,...TEDARİK ZİNCİRİNE JAPONYA DA KATILABİLİR
1000 füzeyi kapsayan yeni siparişi değerlendiren MBDA Almanya Genel Müdürü Thomas Gottschild, "Sözleşme Avrupa'daki endüstriyel ve askeri Yetenekleri güçlendiriyor" yorumunda bulundu.
Gottschild. "Sipariş hacmi, MBDA'nın Almanya'da Patriot füzeleri için bir üretim tesisi kurmasının yanı sıra büyük alt bileşenlerin üretimine de olanak tanıyacak. COMLOG tesisi şu anda Patriot füzesi için ABD dışında türünün tek örneği. Genel olarak, sözleşme destekliyor Avrupalı Patriot kullanıcı devletleri, Almanya'da işyerleri oluşturuyor ve mühimmat tedarik zincirini güçlendiriyor" dedi.
Patriot füzelerini lisans altında üreten Japon Mitsubishi'nin de önümüzdeki dönemde NATO envanterine katkı sunması şaşırtıcı olmayacak. Tokyo yönetimi geçtiğimiz günlerde silah ihracat kısıtlamalarına yönelik yasada değişikliğe giderek, Japonya'da üretilen füzelerin ABD ve Avrupa'ya ihracının önünü açmıştı.
İlk olarak 1981 yılında ABD ordusunun kullanmaya başladığı Patriot, birkaç yıl sonra diğer NATO ülkelerine de ihraç edilmeye başlandı. AN/MPQ-65 ya da AN/MPQ-53 radarı ile atış kontrol ve destek bileşenlerinden oluşan Patriot bataryası, 2023 itibariyle PAC-2 ve PAC-3 füzelerinin çeşitli varyantlarını ateşliyor.